Υγεία & Ομορφιά
Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία Πότε είναι Απαραίτητα
Πρόληψη

Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία – Πότε είναι Απαραίτητα

Τα συμπληρώματα διατροφής αποτελούν συμπυκνωμένες μορφές βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων και άλλων συστατικών με θρεπτική ή φυσιολογική δράση, που σκοπό έχουν να συμπληρώσουν τη συνήθη δίαιτα και να συμβάλλουν στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού.

Βοηθούν δηλαδή στο να γίνει ένας «επανασυντονισμός» του, ώστε να αποκτήσει ξανά την επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά και να λειτουργεί αποδοτικά.

Στις μέρες μας λόγω των σύγχρονων ρυθμών ζωής αλλά και της υποβάθμισης της θρεπτικής αξίας των τροφίμων, η κατανάλωση συμπληρωμάτων διατροφής τείνει να γίνει απαραίτητη.

Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία Πότε είναι Απαραίτητα

Βιταμίνες

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3, Φυλικό οξύ, Β5, Β6, Β7, Β12), συντελούν βασικές αιμοποιητικές λειτουργίες, συμμετέχουν στις νευρικές και ψυχολογικές λειτουργίες και συμβάλλουν στην ενίσχυση της απορρόφησης των θρεπτικών συστατικών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας.

Η βιταμίνη C αποτελεί μια από τις βασικές αντιοξειδωτικές βιταμίνες με ρόλο και δράση σε ποικίλα συστήματα του οργανισμού.

Συμμετέχει στις διεργασίες για την παραγωγή κολλαγόνου στην επιδερμίδα, στις αρθρώσεις, στα οστά, στους χόνδρους, έχει ενεργό ρόλο στη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθά στην αποκατάσταση του οργανισμού μετά από την έντονη άσκηση.

Επιπλέον, έχει σημαντικό ρόλο στην φυσιολογία του αίματος καθώς βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Η βιταμίνη Κ αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική αλλά «παραμελημμένη» βιταμίνη, ουσιώδης στη δημιουργία υγειών οστών, αλλά ουσιώδης είναι και συμμετοχή της στην ομαλή πήξη του αίματος.

Η βιταμίνη Ε προστατεύει τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, με αποτέλεσμα να αποτελεί ουσιώδες στοιχείο στην υγεία της καρδιάς, στην ομορφιά και την υγεία της επιδερμίδας και των αιμοφόρων αγγείων.

Η βιταμίνη Α προέρχεται συνήθως από τη ρετινόλη, χορηγείται απευθείας με αυτή τη μορφή ή παρασκευάζεται στον οργανισμό από πρόδρομα καροτενοειδή.

Η βιταμίνη D αποτελεί ίσως την περισσότερο διερευνημένη βιταμίνη της τελευταίας πενταετίας με τεκμηριωμένες δράσεις, πέραν των παραδοσιακών ενδείξεων για την υγεία των οστών και την απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον οργανισμό.

Ιχνοστοιχεία και μέταλλα

Τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα παίζουν επίσης εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση και διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης του οργανισμού.

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο όχι μόνο για την καλή υγεία των οστών, των δοντιών και των μυών, αλλά και για τη φυσιολογική πήξη του αίματος, τη νευροδιαβίβαση και την κυτταρική εξειδίκευση.

Το μαγνήσιο είναι βασικό στον μεταβολισμό του ασβεστίου και στην παρασκευή «γερών» οστών, αλλά επίσης συμμετέχει σε βασικές νευρολογικές διαδικασίες αλλά και μυϊκές, με πιο δημοφιλή εφαρμογή στην ανακούφιση από κράμπες.

Το σελήνιο είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά «αντιοξειδωτικά» μέταλλα, με ειδική δράση στη λειτουργία του θυρεοειδούς, του ανοσοποιητικού συστήματος και του ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος καθώς συμμετέχει στη σπερματογένεση.

Βιταμίνες και Ιχνοστοιχεία Πότε είναι Απαραίτητα 2

Ο σίδηρος είναι βασικό στοιχείο του αίματος καθώς συμβάλλει στο φυσιολογικό σχηματισμό των ερυθρών αιμοσφαιρίων, της αιμοσφαιρίνης και στις φυσιολογικές γνωσιακές λειτουργίες.

Το μαγγάνιο έχει κυρίως οφέλη στις σκελετικές λειτουργίες, καθώς συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής κατάστασης των οστών, αλλά και του συνδετικού ιστού.

Το χρώμιο συντελεί σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του ζαχάρου στο αίμα διαμέσου του μεταβολισμού των μακροθρεπτικών στοιχείων που λαμβάνονται από τη διατροφή.

Ο χαλκός συμβάλλει στον φυσιολογικό χρωματισμό του δέρματος και των μαλλιών, έχει αντιοξειδωτική δράση, αλλά και δράση στην ενίσχυση της υγείας των αρθρώσεων και των συνδέσμων.

Έχετε σίγουρα ακούσει ότι οι γρήγοροι ρυθμοί ζωής, η μη ισορροπημένη διατροφή, η κόπωση, κάνουν απαραίτητη την πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής.

Πέρα από τις διατροφικές ελλείψεις ωστόσο, γνωρίζετε ότι υπάρχουν καταστάσεις υγείας οι οποίες ενδέχεται να προληφθούν από τη χρήση συμπληρωμάτων διατροφής, όπου τα τελευταία ενισχύουν τον οργανισμό και συμβάλλουν στη ρύθμιση διαφόρων παραγόντων κινδύνου, όπως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στη οστεομαλακία.

Μαγδαλινή Σελανίκλη και Γιάννης Ανδρουλάκης, Τμήμα Κανονιστικών Υποθέσεων (Regulatory Affairs) του Ομίλου ISOPLUS A.E.
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Συμβολή της Φυτοθεραπείας στις Διαταραχές Ύπνου

yoadmin

Ρυτίδες – Προλάβετέ τες Χρησιμοποιώντας τα Κατάλληλα Συστατικά

Καρκίνος στο Πάγκρεας – Πώς Μπορείτε να Προστατευτείτε;

Γρίπη και Κρυολόγημα, Αντιμετώπιση και Πρόληψη

yoadmin

Χρόνιες Παθήσεις και Ταξίδια

Αναιμία και Διαβήτης

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ