Υγεία & Ομορφιά
Βαλεριάνα και Προκατάληψη
Εναλλακτικές Θεραπείες

Βαλεριάνα και Προκατάληψη

Τα προβλήματα και οι ατυχίες είναι ένα κομμάτι της ζωής.

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να βιώσουν την κατάθλιψη προσωρινά όταν αισθάνονται ότι τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα ήθελαν.

Το άγχος και το στρες έχουν πλέον κυριεύσει την καθημερινότητά μας.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί και κυρίως νέοι να παρουσιάζουν αγχώδεις διαταραχές που συχνά οδηγούν σε έλλειψη συγκέντρωσης, αϋπνίες, πονοκεφάλους έως και κρίσεις πανικού.

Βαλεριάνα και Προκατάληψη

Το χειρότερο βέβαια είναι ότι σχεδόν ποτέ δεν αναζητούν κάποια βοήθεια, με αποτέλεσμα να κλείνονται στον εαυτό τους και με το πέρασμα των χρόνων να οδηγούνται σε παθολογικές καταστάσεις.

Μάλιστα υπάρχει μια πολύ μεγάλη μερίδα ασθενών, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα προκατειλημμένοι απέναντι σε όλα τα αγχολυτικά σκευάσματα συμπεριλαμβανομένων και των φυτικών.

Αυτή είναι μια λανθασμένη και συντηρητική αντίληψη, η οποία δεν συνάδει με το φαρμακολογικό προφίλ των φυτικών αυτών σκευασμάτων όπως, για παράδειγμα, της βαλεριάνας.

Η βαλεριάνα (valeriana officinalis) είναι ένα μικρό θαμνώδες φυτό με μεγάλη ρίζα.

Τα άνθη της είναι μικρά ροζ έως λευκά ανάλογα από την ποικιλία, σε σχηματισμό «ομπρέλας» στην κορυφή του φυτού.

Η βαλεριάνα έχει ιδιότητες υπνωτικού, αγχολυτικού και κατευναστικού, διότι η ρίζα της περιέχει δραστικές ουσίες, οι οποίες έχουν παρόμοια δράση με τις βενζοδιαζεπίνες.

Συγκεκριμένα τα βαλεριανικά οξέα και τα ιριδοειδή που περιέχει εμποδίζουν το ένζυμο GABA τρανσαμινάση, το οποίο συμμετέχει στον μεταβολισμό του νευροδιαβιβαστή GABA.

Το GABA (γ-αμινοβουτυρικό οξύ) είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της νευρωνικής διεγερσιμότητας σε όλο το νευρικό σύστημα, το αίσθημα της χαλάρωσης και την επαγωγή του ύπνου.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα συστατικά της δρουν με φυσικό τρόπο χωρίς να προκαλούν υπνηλία, ζάλη ή εξάρτηση!

Επομένως, η χρήση της βαλεριάνας κρίνεται ασφαλής σε περιπτώσεις ήπιου άγχους και αϋπνίας.

Θα την βρείτε σε μορφή κάψουλας, ταμπλέτας (είτε μόνη είτε σε συνδυασμό με άλλα συστατικά όπως βιταμίνες του συμπλέγματος Β) και σε σταγόνες.

Τέλος, είναι βασικό να κατανοήσουμε τις ευεργετικές ιδιότητες αυτού του φυτικού σκευάσματος και να το αντιμετωπίσουμε ως βοήθημα της καθημερινότητάς μας και όχι ως εχθρό.

Τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται με ηρεμία και όχι να συσσωρεύονται επηρεάζοντας την ψυχική μας υγεία, την οποία συχνά παραμελούμε. Ας μην ξεχνάμε φυσικά σε πόσες ασθένειες συμβάλλει το στρες.

Η βαλεριάνα έχει ιδιότητες υπνωτικού, αγχολυτικού και κατευναστικού.

Και μην ξεχνάτε:
Ο Φαρμακοποιός είναι ο προσωπικός σας σύμβουλος υγείας!

 

Επωφεληθείτε από τις γνώσεις του και ζητήστε την πολύτιμη συμβουλή του σχετικά με τα θέματα ψυχικής υγείας που σας απασχολούν.

Εκείνος βρίσκεται εκεί για να σας ακούσει και να σας προσφέρει τη βοήθειά του.

Άννα Μαρία Χοσάδα, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Φυσικοί Τρόποι για να Αντιμετωπίσετε την Πιτυρίδα

Editor6 pharma

Ομοιοπαθητική – Κανόνες για μια Αποτελεσματική Θεραπεία

yoadmin

Φυτικά και Φυσικά Προϊόντα – Ποιοτικά Οφέλη και Αποτελεσματικότητα

yoadmin

Αιθέριο Έλαιο Δάφνης για Υγεία, Ηρεμία και Ομορφιά

yoadmin

Βοτανική Ολιστική Εναλλακτική Θεραπεία για Γονιμότητα

yoadmin

Με Αυτά τα Βότανα θα Ρίξετε την Αρτηριακή σας Πίεση

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ