Υγεία & Ομορφιά
Image default
Διατροφή

Τρόφιμα με Ημερομηνία Λήξης – Ποια δεν Πρέπει να Καταναλώνονται

Πάνω σε ένα συσκευασμένο προϊόν υπάρχουν διάφορες ημερομηνίες και ο σκοπός είναι να μπορείτε να αναγνωρίζετε τι εννοούν.

Έτσι πάνω σε ένα προϊόν μπορεί να αναγράφεται «ανάλωση κατά προτίμηση», «προτεινόμενη ημερομηνία κατανάλωσης», “ημερομηνία παραγωγής” και “ημερομηνία λήξης”.

Όσον αφορά τα ευπαθή προϊόντα που αλλοιώνονται εύκολα, χρειάζεται οπωσδήποτε να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης που ορίζεται.

Για τα τρόφιμα που δεν αλλοιώνονται εύκολα, έχετε υπόψη ότι μπορούν να συντηρηθούν και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από αυτό που προτείνεται στη συσκευασία.

Εδώ θα δείτε αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να καταναλώνονται προτού λήξουν.

Φρέσκοι χυμοί

Αντίθετα με τους επεξεργασμένους χυμούς που περνούν από παστερίωση, οι φρέσκοι χυμοί φρούτων ή λαχανικών χρειάζεται να καταναλώνονται σχετικά άμεσα αφού αγοραστούν, επειδή δεν παστεριώνονται και είναι πιο επιρρεπείς σε βακτήρια.

Τα ψάρια πρέπει να καταναλώνονται άμεσαΟ χρόνος κατανάλωσής τους κυμαίνεται από 48 έως 72 ώρες.

Ωμό κρέας

Μόλις το αγοράσετε είτε θα πρέπει να το καταψύξετε είτε να το καταναλώσετε.

Το φρέσκο ωμό κρέας μπορεί να μολυνθεί με σαλμονέλα και άλλα επικίνδυνα για την υγεία βακτήρια.

Να θυμάστε ότι το κρέας δεν πρέπει να το βγάζετε και να το ξαναβάζετε ωμό στο ψυγείο.

Ψάρια

Τα ψάρια είναι εξίσου επιρρεπή σε βακτήρια με το κρέας και χρειάζεται να καταναλώνονται μέσα σε 1-2 μέρες αφού αγοραστούν.

Διαφορετικά θα πρέπει να τα τυλίγετε καλά, ώστε να μην εισχωρήσει υγρασία και να τα βάζετε στην κατάψυξη.

Οστρακοειδή

Τα ωμά οστρακοειδή μπορούν να συντηρηθούν το πολύ δύο μέρες στο ψυγείο, διαφορετικά μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή τροφική δηλητηρίαση.

Αυγά και προϊόντα που τα περιέχουν

Μια συσκευασία ωμών αυγών διαρκεί λίγο περισσότερο από τα προϊόντα που τα περιέχουν αλλά έχουν υποστεί επεξεργασία.

Πάντως και στις δύο περιπτώσεις χρειάζεται να δείξετε προσοχή.

Για παράδειγμα, τα έτοιμα ασπράδια αυγών διαρκούν περίπου 3-5 μέρες μετά το άνοιγμα της συσκευασίας.

Αν δεν έχει ανοιχτεί, η διάρκεια φτάνει τις δέκα μέρες.

Συσκευασμένες σαλάτες

Αυτές που έχουν συσκευαστεί και είναι και πλυμένες είναι πιο επιρρεπείς σε βακτήρια, όπως το E.coli, γι’ αυτό μην τις καταναλώνετε αφού έχουν λήξει.

Μαλακά τυριά

Τα σκληρά τυριά έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής επειδή είναι δυσκολότερο για τα βακτήρια να εισχωρήσουν σε αυτά.

Αφού ανοιχτούν, τα σκληρά τυριά διαρκούν μέχρι και έξι μήνες στο ψυγείο.

Όμως τα μαλακά τυριά είναι πιο ευάλωτα σε βακτήρια και μύκητες και πρέπει να πεταχτούν μόλις παρατηρήσετε αλλοιώσεις ή αφού έχει περάσει η ημερομηνία λήξης τους.

Γενικά τα μαλακά τυριά διαρκούν μέχρι και μια εβδομάδα στο ψυγείο αφού ανοιχτούν.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δυσανεξία στη Γλουτένη, Συμπτώματα και ποια Τρόφιμα Πρέπει να Αποφεύγετε

d.tsagkrinos

Μύθοι Γύρω από τη Διατροφή

d.tsagkrinos

Ελιές – Γιατί να τις Εντάξετε στη Διατροφή σας

Bάνα Νικολαίδου

Ροδάκινο – Ένα Καλοκαιρινό Φρούτο με Πολλά Οφέλη για την Υγεία

d.tsagkrinos

Γιατί η Αποτοξίνωση μας Κάνει Καλό

d.tsagkrinos

Ξοδέψτε Λιγότερα για να Τρέφεστε Καλύτερα

d.tsagkrinos

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ