Υγεία & Ομορφιά
Image default
Τρίτη Ηλικία

Τρίτη Ηλικία

Οι άνθρωποι που διανύουν την τρίτη ηλικία είναι θεωρητικά όσοι έχουν ξεπεράσει τα 65 τους χρόνια, μιας και το προσδόκιμο ζωής έχει πλέον αυξηθεί και αυτό ισχύει τουλάχιστον στις περισσότερες δυτικές χώρες, οπότε έρχεται και η συνταξιοδότηση.

Τα ζητήματα που αφορούν τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας έχουν σχέση κυρίως με την υγεία τους, καθώς οι επόμενες δεκαετίες της ζωής τους είναι κρίσιμες, εξαιτίας της πιθανότητας εμφάνισης ασθενειών ή άλλων προβλημάτων που μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά τους δύσκολη.

Επίσης, θέματα κοινωνικής και ψυχολογικής φύσεως απασχολούν τους ηλικιωμένους, όπως η μοναξιά και ο φόβος των γηρατειών, η απομάκρυνση των παιδιών από την οικογενειακή εστία, ο θάνατος του συντρόφου, η ανικανότητα να εξυπηρετούνται μόνοι τους, πιθανές αναπηρίες και φυσικά ο θάνατος.

Η κατάθλιψη, η άνοια και το Αλτσχάιμερ, η νόσος του Πάρκινσον, οι αρθροπάθειες, τα προβλήματα που σχετίζονται με σεξουαλικές δυσλειτουργίες σε άντρες και γυναίκες που βρίσκονται στις αρχές της τρίτης ηλικίας είναι τα κορυφαία ζητήματα που απασχολούν αυτούς τους ανθρώπους.

Θέματα κοινωνικής και ψυχολογικής φύσεως απασχολούν τους ηλικιωμένους, όπως η μοναξιά και ο φόβος των γηρατειών.

Η βοήθεια και η υποστήριξη που χρειάζονται οι ηλικιωμένοι από το στενό περιβάλλον της οικογένειας, εφόσον αυτή υπάρχει ή από το ευρύτερο περιβάλλον είναι αναμφισβήτητη, κάνοντάς τους να συνεχίσουν να νιώθουν χρήσιμοι.

Συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, λύπης και κατάθλιψης, υπαρξιακά άγχη, έλλειψη ενδιαφερόντων, είναι μια ακόμα άσχημη πλευρά των γηρατειών.

Για όμορφα γηρατειά λοιπόν, το κλειδί βρίσκεται στην υιοθέτηση νέων καθημερινών συνηθειών, σε προσαρμογές που σχετίζονται με τη διατροφή και τη φυσική κατάσταση και στην απόλαυση της ζωής, στον βαθμό που η κατάσταση της υγείας το επιτρέπει.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Πτώσεις στους Ηλικιωμένους

yoadmin

Ηλικιωμένοι και Παχυσαρκία

yoadmin

Νόσος Alzheimer

yoadmin

8 Καθημερινές Συνήθειες που μας Γερνάνε

d.tsagkrinos

Αρθρίτιδα: Η Ασθένεια της Τρίτης Ηλικίας

yoadmin

10 Συμβουλές για Υγιή και Καλά Γεράματα

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ