Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Το Σύνδρομο Τριχοειδούς Διαρροής και η Συσχέτισή του με το Εμβόλιο της AstraZeneca

Πέντε περιπτώσεις συστηματικού συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη μετά τον εμβολιασμό με το AstraZeneca.

Ο EMA δεν ξεκινά μόνο έρευνα για αυτό το νέο σήμα φαρμακοεπαγρύπνησης, αλλά και για περιπτώσεις άτυπης θρόμβωσης, αυτή τη φορά με το εμβόλιο της Janssen (J&J), που έχουν συμβεί στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο FDA ανέστειλε ήδη στις 13 Απριλίου ενέσεις με αυτό το εμβόλιο.

Το Σύνδρομο Τριχοειδούς Διαρροής και η Συσχέτισή του με το Εμβόλιο της AstraZeneca.

Σπάνιες και άτυπες θρομβώσεις, κυρίως εγκεφαλικές αλλά και πεπτικές, συνεχίζουν να αναλύονται καθώς αναφέρονται νέες περιπτώσεις.

Στις 7 Απριλίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ολοκλήρωσε μια «εξαιρετικά πιθανή» αιτιώδη σχέση με το εμβόλιο AstraZeneca μετά από μελέτη 62 περιπτώσεων εγκεφαλικής φλεβικής θρόμβωσης (CVST) και 24 περιπτώσεων διάδοσης ενδοαγγειακής πήξης (CIVD) που αναφέρθηκαν παγκοσμίως από τις 22 Μαρτίου, 18 εκ των οποίων ήταν θανατηφόρες.

Οι εργασίες συνεχίζονται: από τις 4 Απριλίου, ο αριθμός των αναφερόμενων περιπτώσεων ανέρχεται σε 169 για CVST και 53 για CIVD.

Θρόμβωση μετά το εμβόλιο της J&J

Την περασμένη Παρασκευή, ο EMA ανακοίνωσε επίσης την έναρξη έρευνας για 4 σοβαρές περιπτώσεις άτυπης και σπάνιας θρόμβωσης, όπως αυτές που περιγράφονται μετά τον εμβολιασμό με το AstraZeneca, αλλά αυτή τη φορά σχετικά με το εμβόλιο Janssen (J&J).

Ένα περιστατικό από αυτά συνέβη κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών και, και τα τρία κατά τη διάρκεια της αμερικανικής εκστρατείας εμβολιασμού, ένα εκ των οποίων ήταν θανατηφόρο.

Αν και έχει εγκριθεί στην Ευρώπη από τις 11 Μαρτίου, αυτό το εμβόλιο της Janssen (J&J) δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Μια δήλωση που ανησυχεί τις ΗΠΑ και ανάγκασε την αμερικανική υπηρεσία φαρμάκων (FDA) να κάνει δηλώσεις.

Αφού δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ότι δεν είχε, σε αυτό το στάδιο, αποδείξει «αιτιώδη σχέση» μεταξύ αυτών των περιπτώσεων άτυπης θρόμβωσης και του εμβολίου J&J, ανέστειλε τη χρήση του την επόμενη Τρίτη για έρευνα.

Μαζί με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), διερευνά άτυπη θρόμβωση που συνέβει 6 έως 13 ημέρες μετά τον εμβολιασμό σε έξι γυναίκες ηλικίας 18 έως 48 ετών, ανάμεσα σε περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια ενέσεις που έγιναν με αυτό το εμβόλιο.

Σπάνια ασθένεια

Ταυτόχρονα, ένα νέο σήμα φαρμακοεπαγρύπνησης εντοπίστηκε από τον EMA μετά τον εμβολιασμό με το AstraZeneca:

5 περιπτώσεις συνδρόμου τριχοειδούς διαρροής (CFS), μια σπάνια ασθένεια με λιγότερες από 150 περιπτώσεις που αναφέρθηκαν από την πρώτη περιγραφή το 1960.

Ο EMA δηλώνει ότι το CFS «χαρακτηρίζεται από τη διαρροή υγρού από τα αιμοφόρα αγγεία, προκαλώντας οίδημα των ιστών και πτώση της αρτηριακής πίεσης».

Είναι μια σοβαρή παθολογία «που προκαλείται από την αύξηση της τριχοειδούς διαπερατότητας και χαρακτηρίζεται από επεισόδια υπότασης, οιδήματος και υποογκαιμίας» που εναλλάσσουν τις «περιόδους κρίσεων και ύφεσης» και με 10ετές ποσοστό θνησιμότητας από 30 έως 40%.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κερδίστε Άμεσα με τη Νέα Υπηρεσία ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΡΑ

Η Άσκηση που Χρειάζεται το Σώμα για να Αντιμετωπίσει τον Κορωνοϊό

d.tsagkrinos

Νέες Καταναλωτικές Συνήθειες Λόγω του Κορωνοϊού

d.tsagkrinos

Αυξημένη η Επιβάρυνση των Ασφαλισμένων για τα Φάρμακα

yoadmin

Κορωνοϊός – Τα Αντιόξινα Φάρμακα για το Στομάχι Συνδέονται με Αυξημένο Κίνδυνο Λοίμωξης

yoadmin

Ένα Δεύτερο Δέρμα Χωρίς Ρυτίδες

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ