Υγεία & Ομορφιά
Image default
Ψυχολογία

Το Πρωινό Ξύπνημα και τα Οφέλη του για την Υγεία

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν το πρωινό ξύπνημα «βάρβαρο», καθώς διακόπτει τον πρωινό ύπνο και το χουζούρεμα στο κρεβάτι.

Έτσι δεν είναι λίγοι εκείνοι που πατούν ασταμάτητα την «αναβολή» στο ξυπνητήρι, προσπαθώντας να κερδίσουν 5 λεπτά ύπνου ακόμα.

Παρόλα αυτά, το ξύπνημα νωρίς το πρωί έχει περισσότερα οφέλη από όσα νομίζουμε για την υγεία και την ψυχολογία μας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι περισσότερες νέες τάσεις του well-being προτείνουν να σηκωνόμαστε από το κρεβάτι όχι αργότερα από τις 7 το πρωί.

Στην συνέχεια θα αναλύσουμε γιατί το να υιοθετήσουμε κ εμείς αυτή τη συνήθεια μπορεί να κάνει μόνο καλό στην καθημερινότητά μας:

Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν το πρωινό ξύπνημα «βάρβαρο», καθώς διακόπτει τον πρωινό ύπνο και το χουζούρεμα στο κρεβάτι.

Είναι πιθανότερες περισσότερες επιτυχίες

Μία έρευνα του Πανεπιστημίου του Τέξας που διεξήχθη το 2008 κατέληξε στο συμπέρασμα πως οι φοιτητές που ξυπνούσαν νωρίς το πρωί κρατούσαν καλύτερες και πληρέστερες σημειώσεις κατά την παράδοση του μαθήματος.

Επίσης, οι ίδιοι φοιτητές πετύχαιναν υψηλότερες βαθμολογίες στις εξετάσεις τους.

Αυξάνεται η παραγωγικότητα κι η απόδοση στην εργασία

Εκείνοι που ξυπνούν νωρίς το πρωί καταφέρνουν να βγάλουν αρκετή δουλειά, αποφεύγοντας έτσι πολλούς παράγοντες που θα τους αποσπάσουν την προσοχή.

Για παράδειγμα, μπορούν να απαντήσουν σε περισσότερα e-mails από το σπίτι ή μπορούν να πάνε μία ώρα νωρίτερα στη δουλειά τους και να δουλέψουν για μία ώρα ήρεμα κι απερίσπαστα.

Το 2010 διεξήχθη μία έρευνα στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης υπό την επιμέλεια του καθηγητή βιολογίας Christopher Randler.

Στην έρευνα συμμετείχαν 367 φοιτητές, οι οποίοι ερωτήθηκαν πότε ένιωθαν περισσότερη ενέργεια και διάθεση για να αλλάξουν μία κατάσταση.

Στο τέλος της έρευνας, το συμπέρασμα ήταν πως οι φοιτητές που ξυπνούσαν νωρίς το πρωί ήταν πιο σίγουροι για τον εαυτό τους κι ένιωθαν πιο αισιόδοξοι και παραγωγικοί.

Εκείνοι που ξυπνούν νωρίς το πρωί καταφέρνουν να βγάλουν αρκετή δουλειά, αποφεύγοντας έτσι πολλούς παράγοντες που θα τους αποσπάσουν την προσοχή.

Γίνεται πιο θετική η διάθεσή μας

Σε μία έρευνα, οι επιστήμονες προσπάθησαν να μελετήσουν τη διάθεση όσων είχαν τη συνήθεια να ξενυχτούν σε σύγκριση με όσους ξυπνούσαν νωρίς.

Έτσι, δημιούργησαν μία ομάδα 435 ατόμων και ηλικίας 17 έως 38 ετών και μία άλλη ομάδα 297 ατόμων ηλικίας 59 έως 79 ετών.

Και οι δύο ομάδες ερωτήθηκαν για τη συναισθηματική τους κατάσταση, πόσο υγιείς ένιωθαν, καθώς και το κομμάτι της ημέρας που προτιμούσαν.

Έχοντας συγκεντρώσει και μελετήσει τις απαντήσεις των συμμετεχόντων, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως και στις δύο ομάδες όσοι ξυπνούσαν νωρίς ένιωθαν πιο χαρούμενοι.

Όσοι ξυπνούν νωρίς είναι σε καλύτερη φόρμα

Το πρωινό ξύπνημα προσφέρει περισσότερο χρόνο για εκγύμναση, ειδικά όταν μιλάμε για οικογένειες.

Ξυπνώντας, για παράδειγμα, μία ώρα νωρίτερα, κερδίζουν χρόνο για τη γυμναστική τους πριν ξυπνήσουν τα παιδιά και πριν ξεκινήσουν κι οι υποχρεώσεις τους.

Άλλωστε όλες οι έρευνες συστήνουν την πρωινή γυμναστική, καθώς προσφέρει επιπλέον ενέργεια που είναι απαραίτητη για την υπόλοιπη μέρα και βελτιώνει τη διάθεση.

Δημιουργούνται πιο υγιή στοιχεία του χαρακτήρα

Όσοι ξυπνούν νωρίς εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι κι ευσυνείδητοι.

Αντίθετα, όσοι συνηθίζουν να ξενυχτούν, έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη ή νευρωτικές διαταραχές.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

7 Τρόποι για να Ανιχνεύσετε τα Ψέματά του

yoadmin

Πώς να Ξεπεράσετε την Καλοκαιρινή Κατάθλιψη

Editor7 pharma

Πνευματική Ανάταση και πώς θα την Πετύχουμε

Editor7 pharma

Αντιμετωπίστε την Εποχιακή Κατάθλιψη με Σύμμαχο τη Σεροτονίνη

Κατατονική Κατάθλιψη – Τι Είναι, τι Συμπτώματα Έχει και Πιθανές Θεραπείες

Editor7 pharma

Όλα Όσα Πρέπει να Γνωρίζουμε για τις Κρίσεις Πανικού

Editor7 pharma

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ