Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Το Παράδοξο της Σωματικής Δραστηριότητας που Μόνο στον Ελεύθερο Χρόνο και Όχι στη Δουλειά Κάνει Καλό στην Υγεία

Το παράδοξο της σωματικής δραστηριότητας αναδεικνύει μια μεγάλη δανική επιστημονική μελέτη, σύμφωνα με την οποία όταν αυτή η δραστηριότητα γίνεται στον ελεύθερο χρόνο έχει οφέλη για την καρδιαγγειακή υγεία και τη μακροζωία ενός ανθρώπου, αλλά όταν γίνεται στο πλαίσιο της δουλειάς του, έχει αντίθετο αποτέλεσμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Αντρέας Χόλτεμαν του Εθνικού Κέντρου Ερευνών για το Εργασιακό Περιβάλλον στην Κοπεγχάγη, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “European Heart Journal” της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 104.000 ανθρώπους 20 έως 100 ετών σε βάθος δεκαετίας, στη διάρκεια της οποίας υπήρξαν σχεδόν 10.000 θάνατοι (10%) από οποιαδήποτε αιτία και σχεδόν 8.000 καρδιαγγειακά περιστατικά (8%), όπως εμφράγματα και εγκεφαλικά.

Η μελέτη συσχέτισε τους θανάτους και τα καρδιαγγειακά περιστατικά με το βαθμό σωματικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων τόσο στη δουλειά τους όσο και στον ελεύθερο χρόνο τους.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με όσους είχαν ελάχιστη σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο, όσοι είχαν μέτρια, υψηλή ή πολύ υψηλή δραστηριότητα, είχαν αντίστοιχα 26%, 41% και 40% μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Αντίθετα, στην περίπτωση της σωματικής δραστηριότητας στο πλαίσιο της εργασίας, σε σχέση με όσους είχαν ελάχιστη κινητικότητα, εκείνοι με υψηλή και πολύ υψηλή σωματική δραστηριότητα είχαν αντίστοιχα 13% και 27% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου.

Με άλλα λόγια, ενώ η σωματική δραστηριότητα κάθε είδους στον ελεύθερο χρόνο (όχι μόνο η γυμναστική ή γενικότερα η άσκηση) ωφελεί, στη δουλειά μάλλον «σκοτώνει».

Κατά παρόμοιο τρόπο, όσον αφορά τα καρδιαγγειακά περιστατικά (θανατηφόρα και μη), η μέτρια, υψηλή και πολύ υψηλή δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο σχετίζεται αντίστοιχα με μειωμένο κίνδυνο κατά 14%, 23% και 15%, ενώ στην περίπτωση της εργασίας η υψηλή και πολύ υψηλή δραστηριότητα σχετίζεται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο κατά 15% και 35% αντίστοιχα.

«Πολλοί άνθρωποι με χειρωνακτικές εργασίες πιστεύουν ότι γίνονται πιο υγιείς μέσω της επαγγελματικής σωματικής δραστηριότητας τους και ότι συνεπώς μπορούν να χαλαρώσουν στο σπίτι τους. Δυστυχώς τα ευρήματα μας δείχνουν ότι αυτό δεν συμβαίνει. Αυτοί οι εργαζόμενοι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τη σωματική δραστηριότητα στον ελεύθερο χρόνο τους, αν και συχνά είναι πολύ κουρασμένοι από τη δουλειά τους για να κάνουν κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Χόλτεμαν.

Όπως είπε, ακόμη και μια 30λεπτη βόλτα με γρήγορο βήμα μετά τη δουλειά μπορεί να ωφελήσει την υγεία αυτών των ανθρώπων.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νεφρική Ανεπάρκεια – Ποιοι Κινδυνεύουν Περισσότερο;

admin

Εμβολιασμό Κατά Προτεραιότητα Συνιστούν οι Ευρωπαϊκές Υγειονομικές Υπηρεσίες

Ποικιλία Εμβολίων Κατά της COVID-19 με Διάφορα Χαρακτηριστικά

Τα Κρούσματα Κορωνοϊού στην Ευρώπη Ξεπέρασαν τα 5 Εκατομμύρια

Κοιμάστε Αρκετά; Ένα Νέο Τεστ Έρχεται για να Δώσει την Απάντηση

admin

Η Κατανάλωση Λαχανικών Δεν Μειώνει τον Καρδιαγγειακό Κίνδυνο

Γρίπη – 8 Νεκροί και 24 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας

admin

Πυρετός, Παρακολούθηση και Διαγνωστική Παραπομπή

Η Συσχέτιση της Βιταμίνης D με τον Κορωνοϊό

admin

Η Πρώτη στην Ελλάδα Επέμβαση με το Σύστημα Τηλεϊατρικής RCS σε Καρδιοπαθή στο Διαβαλκανικό

Evi Makavelou

Οι Ακραίες Θερμοκρασίες Λόγω Κλιματικής Αλλαγής Σκοτώνουν Εκατομμύρια Ανθρώπους Ετησίως

Κορωναϊός – Τα Κομβικά Σημεία της Διασποράς του

admin
Εγγραφείτε στο Newsletter