Ο χημικός συνδυασμός του ελαιόλαδου και της σαλάτας αιτιολογεί τις υγιεινές ιδιότητες της μεσογειακής διατροφής.
Όταν το ακόρεστο λίπος στο παρθένο ελαιόλαδο και τα νιτρώδη ή νιτρικά άλατα των λαχανικών «παντρεύονται» χημικά, τότε δημιουργούν μέσα στο σώμα μια κατηγορία ωφέλιμων νιτρικών λιπαρών οξέων, τα οποία ρίχνουν την αρτηριακή πίεση, καθώς μπλοκάρουν τη δράση ενός ενζύμου, του εποξειδίου υδρολάσης.
Αυτό διαπιστώνουν οι μελέτες σε πειραματόζωα (ποντίκια), που έκαναν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ και στο King’s College του Λονδίνου.
Οι επιστήμονες θέλησαν να μελετήσουν για ποιον λόγο οι διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, των Ιταλών και των Ισπανών ωφελούν την υγεία, ιδίως την καρδιά, σύμφωνα με αρκετές προηγούμενες μελέτες.
Η μεσογειακή διατροφή χαρακτηρίζεται από πολλά φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ελαιόλαδο, πουλερικά και ψάρια, και λιγότερα κόκκινα κρέατα και βούτυρα ή άλλα ζωικά λίπη.
Αν και κάθε ένα από τα επιμέρους συστατικά της μεσογειακής κουζίνας έχει τα δικά του διατροφικά οφέλη, κύριο ζητούμενο παραμένει τι ακριβώς είναι αυτό που κάνει υγιεινή αυτήν τη διατροφή, παρόλο που περιέχει λίπη.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το ανακάλυψαν στη «συνάντηση» του ελαιόλαδου με τα λαχανικά, που έχει ως αποτέλεσμα, λόγω της σχετικής βιοχημικής αντίδρασης μέσα στον οργανισμό, τη δημιουργία νιτρικών λιπαρών οξέων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για έναν προστατευτικό μηχανισμό της φύσης.
Αν καταφέρουμε να τον αξιοποιήσουμε, θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε νέα φάρμακα για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και για την πρόληψη της καρδιοπάθειας.
Ήδη οι επιστήμονες στην Καλιφόρνια και στο Λονδίνο κάνουν σχετικές κλινικές δοκιμές και σε ανθρώπους.