Υγεία & Ομορφιά
To κολλαγόνο είναι η φυσική «κόλλα» του οργανισμού μας.
To κολλαγόνο είναι η φυσική «κόλλα» του οργανισμού μας.
Διατροφή

Η Διατροφή που Αυξάνει το Κολλαγόνο στον Οργανισμό

To κολλαγόνο είναι η φυσική «κόλλα» του οργανισμού μας.

Υπάρχει στην καρδιά, στα αιμοφόρα αγγεία, στο δέρμα, στα ούλα, στους τένοντες, στις αρθρώσεις στα νύχια, ακόμα και στα μαλλιά.

Κι αυτό γιατί ο ρόλος του είναι να λειτουργεί σαν μια κόλλα που κρατά «κολλημένο» το σώμα και δεν το αφήνει να διαλυθεί.

Το κολλαγόνο, μαζί με μια άλλη πρωτεΐνη, την ελαστίνη χαρίζει ανθεκτικότητα και ελαστικότητα στους ιστούς του σώματος.

To κολλαγόνο είναι η φυσική «κόλλα» του οργανισμού μας.

Αλλά καθώς περνούν τα χρόνια, όπως συμβαίνει και με άλλες πρωτεΐνες, οι δυνατότητες παραγωγής κολλαγόνου μειώνονται.

Μετά την ηλικία των 30 ετών, η παραγωγή κολλαγόνου αρχίζει να πέφτει, γεγονός που έχει συνέπειες για τον οργανισμό.

Ορισμένες παθήσεις που εμφανίζονται με την ηλικία, όπως η οστεοαρθρίτιδα, συνδέονται με την απώλεια κολλαγόνου σε συγκεκριμένους ιστούς.

Η ιδανική λύση είναι να φροντίσουμε ώστε η πρόσληψη κολλαγόνου στην καθημερινότητά μας να είναι επαρκής, ώστε να μας προστατέψει από ό,τι συνεπάγεται η έλλεψή του.

Ορισμένες αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη διατροφή, προκειμένου να προσλαμβάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο είναι οι εξής:

Φροντίστε να παίρνετε αρκετή Βιταμίνη C

Χωρίς τη βιταμίνη C, το σώμα δεν μπορεί να παράγει κολλαγόνο και αρχίζει κυριολεκτικά να διαλύεται.

Φροντίστε λοιπόν να παίρνετε 10-20 mg Βιταμίνης C καθημερινά.

Δεν είναι ευρύτερα γνωστό αλλά το ιπποφαές δίνει την εκπληκτική ποσότητα των 650 mg ανά 100 γραμμάρια η κόκκινη πιπεριά 180 mg και ο μαϊντανός 130 mg.

η κυβέρνηση θα υλοποιήσει την όποια απόφαση

Μαγγάνιο το…ευεργετικό

Το μαγγάνιο στηρίζει την υγιή παραγωγή κολλαγόνου.

Το αμινοξύ προλίνη έχει σημαντική παρουσία στο κολλαγόνο και το μαγγάνιο ενεργοποιεί τα ένζυμα που χρειάζονται για να φτιάξουν τα κύτταρα προλίνη.

Πρέπει να παίρνεις από τη διατροφή ικανοποιητικές ποσότητες μαγγανίου κάθε μέρα.

Η σύσταση είναι για 1,8 mg για τις γυναίκες και 2,3 mg για τους άνδρες.

Καλές πηγές είναι το καφέ ρύζι, το αβοκάντο, ο ανανάς, οι ξηροί καρποί, οι σταφίδες, το τσάι, και γενικότερα στα προϊόντα ολικής άλεσης.

Βάλτε στη διατροφή σας ψευδάργυρο

Ο ψευδάργυρος επίσης χρειάζεται για την παραγωγή του κολλαγόνου και ειδικότερα ευνοεί την επούλωση των πληγών.

Η σύσταση είναι για 11 mg στους άνδρες και 8 mg στις γυναίκες.

Ο ψευδάργυρος βρίσκεται σε διάφορε τροφές όπως στα στρείδια, τα μύδια, στο φύτρο του σιταριού, στα βραζιλιάνικα φιστίκια, στον κρόκο των αυγών, στις σαρδέλες και στον αρακά.

Πέρα από το κολλαγόνο, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό συστατικό που συμμετέχει στη σύνθεση περισσότερων από 100 ενζύμων.

Χαλκός

Ο χαλκός επίσης παίζει ρόλο στην παραγωγή κολλαγόνου.

Ενεργοποιεί τη σύνθεση ενός ενζύμου το οποίο είναι απαραίτητο στην τελική φάση παραγωγής.

Από τη διατροφή σας πρέπει να παίρνετε περίπου 900 μικρογραμμάρια χαλκού την ημέρα.

Τροφές όπως στρείδια, καβούρια, κάσιους, αμύγδαλα, ηλιόσποροι, φακές και σοκολάτα περιέχουν χαλκό αλλά οι πιο μεγάλες ποσότητες βρίσκονται στο βοδινό συκώτι.

Προσοχή όμως στην συνολική ποσότητα που καταναλώνετε καθώς ο χαλκός μπορεί να έχει παρενέργειες για την υγεία.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παραμείνετε στα Κιλά σας Τρώγοντας τα Πάντα

Evi Makavelou

Μεσογειακή Διατροφή – Αξίζει να την Υιοθετήσετε

Η Διατροφή που Καταπολεμά την Κούραση και μας Γεμίζει Ενέργεια

a.alefragkis

Κυτταρίτιδα και ο Ρόλος της Διατροφής

Evi Makavelou

Τι να Τρώτε πριν, μετά και την Ώρα της Γυμναστικής;

Evi Makavelou

Αντιγηραντικές Τροφές για Νεανικό Δέρμα

Evi Makavelou

Φυτικά Γιαούρτια – Είδη και Θρεπτική Αξία

a.alefragkis

Σόγια – Μύθοι και Αλήθειες

a.alefragkis

Τροφές με Υπερβολικό Αλάτι

Evi Makavelou

Γκότζι Μπέρι – Γιατί να το Εντάξουμε στη Διατροφή μας;

a.alefragkis

Διατροφή και Κορτιζόνη – Χρήσιμα Tips

Evi Makavelou

Η Θρεπτική Αξία που Έχουν τα Ζυμαρικά

Evi Makavelou