Υγεία & Ομορφιά
Επικαιρότητα

Το Κάπνισμα και ο Κίνδυνος Θανάτου από Καρδιαγγειακή Νόσο

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη Βρετανών και Αμερικανών επιστημόνων, οι καπνιστές αντιμετωπίζουν σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από καρδιαγγειακή νόσο, σε σχέση με όσους δεν κάπνισαν ποτέ.

Το Κάπνισμα και ο Κίνδυνος Θανάτου από Καρδιαγγειακή Νόσο.

Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους άρχισαν να καπνίζουν νωρίς, από την παιδική ηλικία τους.

Η νέα έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει ότι το ξεκίνημα του τσιγάρου σε νεαρή ηλικία μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο – πέρα από τους γνωστούς κινδύνους για τους πνεύμονες (καρκίνο, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια).

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρ Μπλέικ Τόμσον του τμήματος Υγείας του πληθυσμού του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό “Journal of American Heart Association”, ανέλυσαν στοιχεία (συνήθειες και τρόπος ζωής, ιατρικό ιστορικό, δημογραφικά δεδομένα) για περίπου 391.000 ανθρώπους ηλικίας 25 έως 74 ετών, από τους οποίους οι 4.479 πέθαναν στη διάρκεια της μελέτης.

Το 58% δεν είχαν καπνίσει ποτέ, το 23% ήταν πρώην καπνιστές και το 19% τωρινοί καπνιστές.

Μεταξύ των τελευταίων, το 2% είχε αρχίσει το τσιγάρο πριν την ηλικία των δέκα ετών και το 19% μεταξύ των δέκα και 14 ετών.

Διαπιστώθηκε ότι όσο νωρίτερα έχει κόψει κάποιος το τσιγάρο, τόσο μεγαλύτερο είναι το όφελος γι’ αυτόν.

Εκείνοι που έκοψαν το κάπνισμα έως τα 40 τους, μείωσαν τον πρόσθετο κίνδυνο πρόωρου θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας κατά περίπου 90%.

Σε σχέση με εκείνους που ποτέ δεν ήσαν καπνιστές στη ζωή τους, οι καπνιστές που το έκοβαν μεταξύ των 15-34 ετών, είχαν περίπου τον ίδιο κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού με τους μη καπνιστές.

Όσοι σταματούσαν το τσιγάρο σε ηλικία 35 έως 44 ετών, είχαν περίπου 20% μεγαλύτερο καρδιαγγειακό κίνδυνο σε σχέση με τους μη καπνιστές, όσοι το έκοβαν στα 45 έως 54 τους, είχαν 60% μεγαλύτερο κίνδυνο, όσοι το έκοβαν στα 55 έως 64 τους, είχαν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου καρδιαγγειακής αιτιολογίας, ενώ όσοι συνέχιζαν να καπνίζουν χωρίς διακοπή, είχαν σχεδόν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου.

«Η ηλικία στην οποία κάποιος αρχίζει να καπνίζει, είναι ένας σημαντικός, αλλά συχνά παραγνωρισμένος παράγων.

Όσοι αρχίζουν να καπνίζουν σε νεαρή ηλικία, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα υψηλό κίνδυνο να πεθάνουν πρόωρα από καρδιαγγειακή νόσο.

Όμως αν το κόψουν, μπορούν να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο, ιδίως αν το κόψουν σε νεαρή ηλικία.

Το να πειστούν οι άνθρωποι να σταματήσουν το κάπνισμα, παραμένει μια από τις μεγαλύτερες προτεραιότητες υγείας παγκοσμίως», τόνισε ο δρ Τόμσον.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Εταιρεία Johnson & Johnson Hellas δεν Αποχωρεί από την Ελληνική Αγορά

admin

Μικρότερος ο Κίνδυνος Κατάθλιψης για τα Αγόρια που Παίζουν Βιντεοπαιχνίδια συχνά και Μεγαλύτερος για τα Κορίτσια που Περνάνε Πολλές Ώρες στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Evi Makavelou

Μικρότερος ο Κίνδυνος Πρόωρου Θανάτου για Όσους Πίνουν Καφέ

Η Καραντίνα έβαλε Φρένο στον Κορωνοϊό και στη Γρίπη

admin

Κατανάλωση Αλκοόλ και Κίνδυνος Εμφάνισης Καρκίνου

admin

Σύγκριση του Ιού SARS-CoV-2 με τα Γονιδιώματα Άλλων Κορωνοϊών

admin

Παραπλανητικές καταχωρήσεις για “γρήγορες” λύσεις για εμφυτεύματα

Vasilis Sylivestros

Επτά τα Κρούσματα του Κορωναϊού στην Ελλάδα

admin

Roche – Παγκόσμια Πεζοπορία για τα Παιδιά 2020

Ο Αριθμός των Καπνιστών Έχει Φθάσει σε Ιστορικά Υψηλό Επίπεδο

Νέα Έρευνα – Μερικά Παιδιά Αρρωσταίνουν από τον Κορωνοϊό

admin

Προστασία από τον Κορωνοϊό – Η Αναγκαιότητα της Ατομικής Ευθύνης

admin