Πρόκειται για άπεπτα συστατικά τροφών που διέρχονται από το έντερο χωρίς να απορροφώνται.
Η πέψη και η απορρόφησή τους εξαρτάται από τη χημική τους σύσταση.
Υπάρχουν δύο κατηγορίες φυτικών ινών:
– Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες (φλοιός σιταριού, ξηροί καρποί, λαχανικά) και
– Οι διαλυτές φυτικές ίνες (βρώμη, όσπρια, κριθάρι, φρούτα).
Για παράδειγμα, η πηκτίνη απορροφάται σχεδόν ολοκληρωτικά, η ημικυτταρίνη λιγότερο και η κυτταρίνη ακόμη πιο λίγο.
Είναι ευρέως γνωστό ότι οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή υγεία του εντέρου, στη μείωση της χοληστερίνης, στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις, στη διατήρηση φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα και στον έλεγχο του σωματικού βάρους.
Ένας ενήλικας χρειάζεται 25g-30 g περίπου φυτικών ινών καθημερινά.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνει κανείς καθημερινά αρκετές μερίδες από αυτές τις τροφές, προκειμένου να επιτύχει τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη μέσω της διατροφής.
Έρευνες συνδέουν την ανεπαρκή πρόσληψη φυτικών ινών με τη δυσκοιλιότητα, την εκκολπωμάτωση, τη χολολιθίαση, τον καρκίνο του παχέος εντέρου, το ευερέθιστο έντερο, τις αιμορροίδες, την παχυσαρκία και την ισχαιμική καρδιοπάθεια.
Αυτό που πολλοί από εμάς δε γνωρίζουμε -τουλάχιστον εγώ δε το γνώριζα μέχρι πρότινος-είναι ότι οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην καλή υγεία και ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.
Αυτό το επιτυγχάνουν με δύο τρόπους:
– Οι ίνες συνδέονται με ορισμένες τοξίνες και τις συνοδεύουν στην έξοδο από τον οργανισμό.
Έτσι, συμβάλλουν στην απομάκρυνση τοξικών για τον οργανισμό ουσιών, προστατεύοντας τον ευαίσθητο εγκέφαλό μας από περιβαλλοντικές τοξίνες και βαριά μέταλλα.
– Βοηθούν στη ρύθμισης της έκκρισης γλυκόζης, εμποδίζοντας τις απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος.
Έτσι, ο εγκέφαλος τροφοδοτείται σταθερά με ενέργεια, χωρίς απότομες αυξομειώσεις.
Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η γλυκόζη αποτελεί κύρια πηγή ενέργειας για το ΚΝΣ κάτω από φυσιολογικές συνθήκες.
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες:
– Δημητριακά, αρτοσκευάσματα, ζυμαρικά ολικής άλεσης,
– Όσπρια,
– Λαχανικά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, κουνουπίδι,
– Φρούτα, ακτινίδιο, δαμάσκηνα, μήλο, αχλάδι και
– Ξηροί καρποί.
Συμπερασματικά, αυξάνοντας την πρόσληψη φυτικών ινών, μειώνουμε το τοξικό βάρος του οργανισμού μας και βελτιώνουμε την υγεία μας συνολικά.
Για να ωφεληθείς στο μέγιστο από τις φυτικές ίνες, μπορείς να προσθέσεις μια από τις παραπάνω τροφές σε κάθε γεύμα της ημέρας σου.
Για παράδειγμα, μπορείς να προσθέσεις στο πρωινό, το μεσημεριανό και το βραδινό σου βρώμη, ξηρούς καρπούς, λιναρόσπορο και να συνδυάζεις πάντα το κυρίως γεύμα με σαλάτες.
Εμπλούτισε τις σαλάτες σου με φρούτα, φρέσκα ή ξερά ή παξιμάδι ολικής άλεσης και πρόσθεσε στο γιαούρτι σου ή στα δημητριακά ξηρούς καρπούς και ξερά φρούτα.
Οι φυτικές ίνες είναι πολύτιμα συστατικά, που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του οργανισμού και στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου μας, που αποτελεί το ισχυρότερο όργανο του σώματος και καθορίζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού!
Αυτός είναι και ο λόγος που οφείλουμε να τον προφυλάξουμε, υιοθετώντας ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής!
Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ξανά ότι η επιλογή φαγητού παίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία του εγκεφάλου και καθυστερεί την εγκεφαλική φθορά.
Αξίζει να δώσουμε την απαραίτητη προσοχή!
Ευχαριστώ τη Μαρία Γεωργαλλή, διαιτολόγο, για τις πολύτιμες γνώσεις της.
Πηγή: The brainwash, Michelle Scoffro Cook
Αλαφάκη Μίκα, Φαρμακοποιός, Ρόδος
www.aegeanpharmacy.gr