Υγεία & Ομορφιά
Tο Ιδανικό Αντηλιακό για Εσάς
Προστασία στον Ήλιο

Το Ιδανικό Αντηλιακό για Εσάς

Οι δερματικές βλάβες από τον ήλιο προκαλούνται περισσότερο από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες και πρέπει να προστατευόμαστε, όχι μόνο το καλοκαίρι αλλά και το χειμώνα.

Χωρίς την κατάλληλη προστασία, η έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα ακόμη και μετά από μόλις 15΄- 30’ έκθεσης.

Τα σημεία και τα συμπτώματα εμφανίζονται κυρίως με πόνο, κοκκίνισμα, φουσκάλες ή χωρίς, πρήξιμο και πυρετό.

Τα δερματικά προβλήματα διαρκούν περίπου 4-7 ημέρες και μετά το δέρμα αρχίζει να ξεφλουδίζει.

Tο Ιδανικό Αντηλιακό για Εσάς

Μέτρα Προστασίας

• Αποφύγετε την έκθεση όταν ο ήλιος είναι πολύ δυνατός, μεταξύ 11:00-16:00.

• Προστατευτείτε με καπέλο και γυαλιά ηλίου.

• Χρησιμοποιήστε δείκτη προστασίας (spf) ανάλογα με την επιδερμίδα σας.

• Κρατήστε τα παιδιά κάτω των 3 ετών μακριά από τον ήλιο.

• Εφαρμόστε το αντηλιακό σας, τουλάχιστον μισή ώρα πριν την έκθεση σας στον ήλιο και επαναλάβετε τη χρήση του συνεχώς κυρίως μετά την κολύμβηση ή την εφίδρωση.

Ο συντελεστής SPF

Ο συντελεστής αντηλιακής προστασίας, SPF (sun protection factor), αναφέρεται στην προστασία που προσφέρει ένα αντηλιακό από τη UVB ακτινοβολία, δηλαδή πόσες φορές περισσότερο προστατεύει το συγκεκριμένο προϊόν από τη δημιουργία ερυθήματος απ’ ότι χωρίς προστασία.

Χρησιμοποιώντας ένα αντηλιακό με SPF 15, εάν το ερύθημα εμφανίζεται σε 10 λεπτά σε ένα άτομο χωρίς τη χρήση κάποιου προϊόντος αντηλιακής προστασίας, θεωρητικά η χρήση του προϊόντος αυτού θα παρατείνει 15 φορές περισσότερο τον χρόνο για να εμφανιστεί το ίδιο ερύθημα με τις ίδιες συνθήκες έκθεσης στον ήλιο, δηλαδή 150 λεπτά.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τον συντελεστή αντηλιακής προστασίας είναι πολλοί, με πιο σημαντικούς:

• την ποσότητα του προϊόντος που εφαρμόζεται στο δέρμα, καθώς οι μετρήσεις του SPF γίνονται με μία ποσότητα προϊόντος 2 mg/cm² δέρματος, μια μεγάλη ποσότητα η οποία δεν χρησιμοποιείται ποτέ στην πραγματικότητα και

• τις συνθήκες χρήσης, οι οποίες δεν είναι οι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιήθηκαν κατά τη εργαστηριακή δοκιμή του προϊόντος, όπως η πιθανότητα αντανάκλασης ακτινών από την άμμο και το νερό.

Τα Αντηλιακά Φίλτρα

Τα αντηλιακά προϊόντα περιέχουν αντηλιακά φίλτρα προστασίας και για κάθε αντηλιακό φίλτρο υπάρχει μία μέγιστη συγκέντρωση που επιτρέπεται για χρήση.

Τα Χημικά Φίλτρα

Είναι μόρια που απορροφούν ορισμένα μήκη κύματος του φάσματος UV.

Ανάλογα με την περιοχή δράσης τους, διακρίνουμε χημικά φωτοπροστατευτικά για τις UVB, τις UVΑ ή και με μεγαλύτερο φάσμα δράσης, UVB και UVA ταυτόχρονα.

Η περιοχή απορρόφησης των UVA είναι πιο εξειδικευμένη και γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη να συνδυάσουμε πολλούς τύπους φίλτρων για να καλύψουμε ένα μεγάλο μέρος του φάσματος UV.

Τα χημικά φίλτρα απορροφώνται από την επιδερμίδα και υπάρχει κίνδυνος συστηματικής απορρόφησής τους, κυρίως σε βρέφη και σε δέρματα με βλάβες και μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς και αλλεργίες.

Τα Φυσικά Φίλτρα

Τα φυσικά φίλτρα αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία, αλλά έχουν το μειονέκτημα να δίνουν πυκνόρρευστη υφή στο προϊόν και λευκή χροιά κατά το άπλωμα στο δέρμα.

Το διοξείδιο του τιτανίου συνδυάζεται συχνά με το οξείδιο του ψευδαργύρου για να αυξήσει την φωτοπροστατευτική ικανότητα του αντηλιακού.

Η χρήση μικρότερων σωματιδίων αυτών των φυσικών φίλτρων βελτιώνει το παραπάνω μειονέκτημα.

Τα φυσικά φίλτρα προσφέρουν ασφαλή χρήση, δεν διεισδύουν στο δέρμα και δεν προκαλούν αλλεργίες.

Ο συνδυασμός διαφορετικών φυσικών φίλτρων, μας επιτρέπει να μειώσουμε την ποσότητα των χημικών φίλτρων.

Tο Ιδανικό Αντηλιακό

Τα Οργανικά Φίλτρα

Ο μοναδικός αντιπρόσωπος των οργανικών φίλτρων είναι το Tinosorb Μ.

Πρόκειται για ένα μόριο φωτοσταθερό και με ευρύ φάσμα προστασίας UVB και UVA, το οποίο απορροφά τις υπεριώδεις ακτίνες όπως τα κλασσικά χημικά φίλτρα, αλλά δρα παράλληλα διαχέοντας και αντανακλώντας την ακτινοβολία όπως τα φυσικά φίλτρα.

Λόγω του υψηλού του μοριακού βάρους δεν διεισδύει στο δέρμα και συνεπώς εμφανίζει μία πολύ καλή και ασφαλή προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία.

Το Ιδανικό Αντηλιακό

• Το αντηλιακό με φυσικά φίλτρα είναι απαραίτητο για όλους, καθώς εξασφαλίζει καλύτερη ανοχή και ασφάλεια.

• Τα βρέφη και τα παιδιά έχουν πολύ πιο λεπτή επιδερμίδα και ο κίνδυνος συστηματικής απορρόφησης από τη χρήση αντηλιακού με χημικά φίλτρα είναι πολύ πιο σοβαρός από ότι σε έναν ενήλικα.

• Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και η έγκυος γυναίκα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος απορρόφησης χημικού φίλτρου από το έμβρυο.

• Τα ευαίσθητα δέρματα μπορούν εύκολα να ερεθιστούν και να εμφανίσουν αλλεργία από τη χρήση χημικών φίλτρων, όπως και τα δέρματα με ατοπική τάση ή δέρματα που εμφανίζουν έκζεμα.

• Τα δέρματα με τάση ακμής έχουν ανάγκη μιας ιδιαίτερη υφής μη λιπαρής του αντηλιακού, αλλά και μιας ιδιαίτερης σύνθεσης χωρίς φαγεσωρογόνα συστατικά.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Προστασία στον Ήλιο

Οι Βασικές Πληροφορίες που Πρέπει να Αναζητάτε στην Ετικέτα του Αντηλιακού σας

Editor6 pharma

Μύθοι γύρω από τα Αντηλιακά

Editor6 pharma

Αντηλιακή Προστασία για Ευαίσθητα Δέρματα

yoadmin

Η Φύση Έχει τη Λύση και στην Αντηλιακή Προστασία

d.tsagkrinos

Ηλιακά Εγκαύματα – Οι Πρώτες Βοήθειες

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ