Υγεία & Ομορφιά
Τα οφέλη του χαμάμ
Εναλλακτικές Θεραπείες

Το Χαμάμ και τα Οφέλη του στο Σώμα

Το χαμάμ ή αλλιώς ατμόλουτρο έρχεται από τη γειτονική μας Τουρκία.

Αποτελεί έναν από τους πιο ευχάριστους τρόπους για να χαρίσουμε στο σώμα μας χαλάρωση και ευεξία, απαλλάσσοντάς το από τις τοξίνες.

Με το χαμάμ το σώμα απαλλάσσεται επίσης από τους μυϊκούς πόνους και το αίσθημα της κόπωσης, ενώ το δέρμα γίνεται λείο και καθαρό.

Αυτά είναι λίγα μόνο από τα οφέλη του χαμάμ στο σώμα μας.

Ντους μετά το χαμάμΤο χαμάμ έχει αποτελέσματα όταν η θερμοκρασία στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο κυμαίνεται μεταξύ 43°C και 46°C, οπότε και προκαλείται εφίδρωση λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας.

Ένα μεγάλο όφελος του χαμάμ είναι η ευεργετική του επίδραση στο δέρμα, γι’ αυτό και το προτιμούν ιδιαίτερα οι γυναίκες.

Ο ατμός και η ζέστη που προκαλεί, διεγείρουν τη ροή του αίματος, ανοίγουν τους πόρους της επιδερμίδας και απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα κάνοντας το δέρμα απαλότερο, πιο λείο, υγιές και καθαρό.

Η ευεργετική επίδραση του χαμάμ στον οργανισμό οφείλεται στη νευρομυϊκή χαλάρωση που προκαλείται με την αύξηση της αιμάτωσης.

Έχει αποδειχθεί πως το χαμάμ μπορεί να ωφελήσει άτομα που υποφέρουν από ξηροδερμία, παθήσεις που σχετίζονται με τον ύπνο, μυϊκή δυσκαμψία καθώς και όσους είναι ευαίσθητοι στις ξαφνικές αλλαγές θερμοκρασίας.

Για να κάνει κανείς χαμάμ θα πρέπει να κάνει μπάνιο πριν από την είσοδό του στον χώρο για λόγους υγιεινής.

Η παραμονή στον χώρο του χαμάμ εξαρτάται από την ευαισθησία του ατόμου στη ζέστη.

Σε καμία περίπτωση πάντως δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 15-20 λεπτά.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής μέσα στο χαμάμ, η θερμοκρασία του σώματος αυξάνεται και μετά από 15-20 λεπτά φτάνει γύρω στους 40°C.

Η καρδιακή συχνότητα αυξάνεται κι αυτή προκειμένου η πίεση να διατηρηθεί σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ωστόσο, συνήθως παρατηρείται μια μικρή πτώση της συστολικής και διαστολικής πίεσης, οι οποίες αποκαθίστανται με ένα κρύο ντους αμέσως μετά από την έξοδο από το χαμάμ.

Επίσης με το κρύο ντους η καρδιακή συχνότητα και η θερμοκρασία του σώματος επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα και οι πόροι του δέρματος κλείνουν.

Για καλύτερα αποτελέσματα, καλό είναι να χρησιμοποιούμε στο τέλος μια ενυδατική κρέμα που θρέφει και ενυδατώνει το ανανεωμένο από το χαμάμ δέρμα.

Τέλος, για ευνόητους λόγους, το χαμάμ θα πρέπει να αποφεύγεται από άτομα με καρδιακές παθήσεις, από όσους έχουν κλειστοφοβία, από παχύσαρκα άτομα και από όσους αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Αντιβιοτικά της Φύσης

yoadmin

Όταν το Σώμα Αντιλαμβάνεται και Προειδοποιεί

yoadmin

Συμπληρωματικές Θεραπείες για την Αντιμετώπιση του Υποθυρεοειδισμού

Editor6 pharma

Η Ρεφλεξολογία και τα Οφέλη της στην Υγεία

Bάνα Νικολαίδου

Τα Αιθέρια Έλαια στο Σπίτι και τα Οφέλη τους

Αντιμετωπίζοντας τη Δυσπεψία με τη Δύναμη της Φύσης

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ