Υγεία & Ομορφιά
Image default
Επικαιρότητα

Τηγανητές Πατάτες και Καρκίνος

Οι τηγανητές πατάτες, που ενδέχεται να προκαλούν ακόμα και καρκίνο, βρίσκονται σε έλεγχο για τον τρόπο παραγωγής, συντήρησης, μαγειρέματος και αποθήκευσής τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τηγανητές Πατάτες και Καρκίνος

Ο λόγος είναι η καρκινογόνος ουσία ακρυλαμίδιο, που εντοπίζεται σε τροφές όταν ψήνονται ή τηγανίζονται για πολλή ώρα σε υψηλές θερμοκρασίες.

Το ακρυλαμίδιο είναι μια οργανική ένωση με χαμηλό μοριακό βάρος, ιδιαίτερα διαλυτή στο νερό, που σχηματίζεται από τα φυσικώς απαντώμενα συστατικά ασπαραγίνη και σάκχαρα σε ορισμένα τρόφιμα, όταν αυτά παρασκευάζονται σε θερμοκρασίες υψηλότερες των 120°C και σε συνθήκες χαμηλής υγρασίας.

Τηγανητές Πατάτες και Καρκίνος 1

Σχηματίζεται κυρίως σε πλούσια σε υδατάνθρακες ψημένα ή τηγανισμένα τρόφιμα, όπως τα δημητριακά, οι πατάτες και οι κόκκοι καφέ, των οποίων οι πρώτες ύλες περιέχουν τις πρόδρομες ουσίες του ακρυλαμιδίου.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων εξέδωσε γνώμη σχετικά με το ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα, όπου ανέφερε ότι ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε καταναλωτές όλων των ηλικιακών ομάδων με τα παιδιά να είναι η πλέον εκτεθειμένη ομάδα κινδύνου με γνώμονα το σωματικό βάρος.

www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποτελέσματα Πανελλαδικής Μελέτης Διατροφής και Υγείας

yoadmin

Όταν οι Έλληνες Λοιμωξιολόγοι και Μικροβιολόγοι Γνώρισαν τον Κορωνοϊό

yoadmin

Ανάκληση Καλλυντικών Προϊόντων από τον ΕΟΦ

yoadmin

Οι Ιατρικές Συνταγές στο Κινητό ή Email

yoadmin

Δεν Υπάρχει Ανεπάρκεια Αντιγριπικών Εμβολίων

yoadmin

Ανακοίνωση Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το Κάπνισμα – Η Σχέση Καπνίσματος και νόσου Covid-19

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ