Υγεία & Ομορφιά
Ομορφιά Σώμα

Τι θα Κάνουμε με τις Σκασμένες Πτέρνες;

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή, που κρύβουμε τις μπότες και βγάζουμε τα πέδιλα, η ερώτηση είναι, σε γενικές γραμμές η ίδια: τι θα κάνουμε με τις σκασμένες πτέρνες, που αφενός είναι ενοχλητικές κι αφετέρου επώδυνες;

Ομολογουμένως, είναι μια κατάσταση τόσο ενοχλητική όσο και συνηθισμένη. Και -πέρα από λόγους που σχετίζονται με την υγεία, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης, οι σκασμένες πτέρνες κυρίως προκαλούνται από μικρές, δικές μας συνήθειες.

Για παράδειγμα, μια από τις πιο κλασσικές αιτίες του προβλήματος είναι η λανθασμένη επιλογή παπουτσιών:

Τα sneakers που δεν είναι πραγματικά σχεδιασμένα για περπάτημα, τα ψηλά τακούνια που καταπονούν τα πόδια, τα ανοιχτά παπούτσια που αφήνουν το δέρμα εκτεθειμένο, όλα αυτά ευθύνονται για την ξηρότητα του δέρματος στις πτέρνες.

Επίσης, η ορθοστασία είναι ένας λόγος καταπόνησης της φτέρνας, ειδικά αν σκεφτούμε ότι ο αχίλλειος τένοντας είναι αυτός που στηρίζει όλο μας το σώμα. Όταν το βάρος «πέφτει» στις πτέρνες για παρατεταμένα διαστήματα, είναι λογικό να επηρεαστεί η κυκλοφορία του αίματος και άρα, πέρα από την κούραση, να δημιουργηθούν μικρές ρωγμές στο δέρμα. Αυτές οι ρωγμές στην ουσία οφείλονται στην καταπόνηση του λιπώδους τμήματος της πτέρνας, που τελικά προκαλεί την ξηρότητα και με τη σειρά της τα σκασίματα.

Οι αυξομειώσεις στο βάρος επίσης επηρεάζουν την υγεία του δέρματος και στις πτέρνες και συχνότατα ευθύνονται για τα σκασίματα στο δέρμα. Για άλλη μια φορά η σωστή διατροφή αποτελεί λύση, τουλάχιστον έμμεση, και σε αυτό το πρόβλημα.

Τέλος, η έκθεση της πτέρνας, όταν φοράμε ανοιχτά παπούτσια, αλλά και τα γυμνά πόδια σε ανώμαλα εδάφη ή την καυτή άμμο συγκαταλέγονται στις αιτίες που προκαλούν τις σκασμένες πτέρνες.

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πόσο εύκολα προκαλούνται μικροτραυματιστοί όταν περπατάμε σε τραχιά εδάφη για παράδειγμα με σαγιονάρες, ή βαδίζουμε στην άμμο, με γυμνά πόδια.

Πάντως, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που εμπλέκεται και η κληρονομικότητα και εσύ βασικά, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να δίνεις extra φροντίδα στις πτέρνες σου, για να προλάβεις προτού θεραπεύσεις.

Τι μπορείς να κάνεις για να αντιμετωπίσεις τις σκασμένες πτέρνες:

  • Να βάλεις στη ρουτίνα φροντίδας σου την ήπια απολέπιση με ελαφρόπετρα για την αφαίρεση των νεκρών κυττάρων και την προετοιμασία του δέρματος για το επόμενο βήμα.
  • Να χρησιμοποιείς συστηματικά εξειδικευμένη κρέμα εντατικής φροντίδας. Σημείωσε εδώ ότι, επειδή οι πτέρνες είναι ένα «δύσκολο» σημείο, οι κοινές ενυδατικές δεν είναι αποτελεσματικές. Πρέπει να επιλέξεις ένα εξειδικευμένο, ιατροτεχνολογικό προϊόν, σχεδιασμένο ειδικά για να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις.

Σκασμένες Πτέρνες – Κρέμα Εντατικής Φροντίδας.Για παράδειγμα, η κρέμα εντατικής φροντίδας της Podia:

Ενυδατώνει και ενισχύει την ελαστικότητα της επιδερμίδας,

Καταπραΰνει τους δερματικούς ερεθισμούς,

Επουλώνει επιφανειακές σχισμές και αυξάνει την ανθεκτικότητα του δέρματος,

Προσφέρει αντιοξειδωτική προστασία,

Έχει πλούσια, θρεπτική υφή και

Περιέχει παράγοντα LMF για άμεση ενίσχυση της ελαστικότητας και ορατή αποκατάσταση της επιδερμίδας. Αναπληρώνει τα φυσικά λιπίδιά της και μειώνει την απώλεια της υγρασίας, η οποία οδηγεί στην ξηρότητα του δέρματος.

Ρώτησε τον φαρμακοποιό σου να σου εξηγήσει αναλυτικά με ποιους, πολλαπλούς τρόπους η κρέμα Podia θα ωφελήσει τις πτέρνες σου.

  • Κράτα τον οργανισμό σου ενυδατωμένο γενικά. Αυτή η συμβουλή ισχύει για όλες τις λειτουργίες και τα σημεία του δέρματος- άρα και για τις πτέρνες. Η ουσία είναι ότι το σώμα μας χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει κατά τον βέλτιστο τρόπο.

Οι σκασμένες πτέρνες δεν είναι απειλητικές για την υγεία, ούτε κατατάσσονται στα σοβαρά προβλήματα. Αυτό όμως δεν συνεπάγεται ότι δεν είναι ενοχλητικές και επώδυνες, γι’ αυτό και χρήζουν ειδικής φροντίδας.

Πάντως, επειδή τα πόδια μας συχνά είναι ο καθρέπτης της υγείας μας, οι σκασμένες φτέρνες ενδεχομένως να είναι σύμπτωμα μια σοβαρότερης κατάστασης, όπως για παράδειγμα του διαβήτη που προαναφέραμε.

Αν δοκιμάσεις για ένα διάστημα τις παραπάνω συμβουλές φροντίδας και βλέπεις το πρόβλημα να επιμένει είναι καλό να συμβουλευτείς τον γιατρό σου. Συχνά, το σώμα μας μας στέλνει μηνύματα ή και ακόμη εκπέμπει SOS, με τρόπους που μπορεί να περνούν απαρατήρητοι.

Και, μια τελευταία σημείωση: για κάποιους, οι σκασμένες πτέρνες είναι αντιαισθητικές. Εμείς, συνειδητά δεν συμπεριλαμβάνουμε αυτήν την παράμετρο στους λόγους φροντίδας. Στο κάτω κάτω της γραφής, το σώμα του καθενός είναι δικό του και το κάνει ό,τι θέλει. Απλά, όπου υπάρχει πόνος, καλό είναι να υπάρχει και θεραπεία.

Natura Pharm
www.naturapharm.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αποτελεσματικοί Τρόποι για να Απαλλαγείτε από το Περιττό Λίπος στα Πόδια

d.tsagkrinos

10 + 1 Συμβουλές Υγείας και Ομορφιάς

Περιποίηση των Άκρων για… Άκρα Υγεία!

yoadmin

Ο Καλός Καθαρισμός Είναι το το Α και το Ω στην Περιποίηση του Προσώπου μας!

5 Εύκολοι Τρόποι για να Κάνετε την Καθημερινή Ρουτίνα Ομορφιάς σας πιο Βιώσιμη

yoadmin

Λάδι Αβοκάντο – Πολύτιμο Έλαιο Ομορφιάς

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ