Υγεία & Ομορφιά
Image default
Πρόληψη

Τι Πρέπει να Γνωρίζεις πριν Αποφασίσεις να Υποβληθείς σε Αισθητική Επέμβαση

Ραγδαία αύξηση του αριθμού των αισθητικών επεμβάσεων παρατηρείται τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται για αισθητικούς λόγους αλλά συχνά συνυπάρχει και η λειτουργική παράμετρος, όπως πχ σε μία ρινοπλαστική παράλληλα με την εμφάνιση της μύτης διορθώνεται και η λειτουργικότητα της αναπνοής.

Τι πρέπει να Γνωρίζεις πριν Αποφασίσεις να Υποβληθείς σε Αισθητική Επέμβαση

Συχνά όσοι καταφεύγουν σε τέτοιες επεμβάσεις έχουν αυξημένες προσδοκίες και απογοητεύονται γιατί δεν έχουν τη σωστή ενημέρωση.

Θα πρέπει πχ να γνωρίζουν ότι οι επεμβάσεις αυτές αφήνουν ουλές, ότι σε περίπτωση ρινοπλαστικής συχνά χρειάζεται να υποβληθεί κανείς εκ νέου σε επέμβαση, ότι με το λίφτινγκ δεν εξαφανίζονται οι ρυτίδες αλλά διορθώνεται η χαλάρωση, ότι με τις ενέσιμες θεραπείες δεν διορθώνεται η χαλάρωση αλλά βελτιώνονται μόνο οι ρυτίδες, ότι με τη λιποαναρρόφηση δεν αδυνατίζει κανείς, ότι οι επεμβάσεις στον μαστό δεν σχετίζονται με την εμφάνιση του καρκίνου του μαστού.

Τα παραπάνω ανέφερε η καθηγήτρια Πλαστικής Χειρουργικής στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και διευθύντρια της Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής στο Παπαγεωργίου Ευτέρπη Δεμίρη, μιλώντας στο πλαίσιο του 4ου Forum Yγείας της Θεσσαλονίκης.

«Οι “ασθενείς” που κάνουν αισθητικές επεμβάσεις δεν είναι ασθενείς. Γίνονται ασθενείς λόγω αυτών των επεμβάσεων.

Αισθητική Επέμβαση

Όσοι θέλουν να υποβληθούν σε αισθητικές επεμβάσεις συχνά έχουν υπερβολικές απαιτήσεις και προσδοκίες.

Είναι απαραίτητο να ενημερώνονται πριν αποφασίσουν να κάνουν αισθητικές επεμβάσεις. Αναμενόμενα αποτελέσματα είναι οι ουλές οι επιπλοκές και ο συνδυασμός θεραπειών.

Θα πρέπει να γνωρίζουν για την προεγχειρητική προετοιμασία, τη μεταγχειρητική πορεία και την πιθανότητα επανεπέμβασης.

Η πλαστική χειρουργική είναι η ειδικότητα, που ασχολείται με την αποκατάσταση διαταραχών και ανωμαλιών (συγγενών και επίκτητων) εξαιτίας τραύματος, εκφύλισης ασθένειας ή ηλικιακής φθοράς.

Οι αισθητικές επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής αφορούν την κεφαλή – πρόσωπο (ρινοπλαστική, ωτοπλαστική, βλεφαροπλαστική, λίφτινγκ προσώπου), τον μαστό (μειωτική μαστοπλαστική, αυξητική μαστοπλαστική, ανόρθωση μαστών, αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή, διόρθωση γυναικομαστίας στους άντρες) και στον κορμό και τα άκρα (κοιλιοπλαστική, λιποαναρρόφηση, μηρο-βραχιονοπλαστική).

Οι επεμβάσεις στον μαστό είναι η αυξητική μαστοπλαστική με τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης σε γυναίκες με μικρομαστία, η μειωτική μαστοπλαστική σε γυναίκες με υπερπλασία μαστών, οι επεμβάσεις σε άντρες με γυναικομαστία και η αποκατάσταση μαστού σε γυναίκες μετά από μαστεκτομή.

«Οι επεμβάσεις στους μαστούς δεν σχετίζονται με την εμφάνιση καρκίνου στον μαστό. Πάντα γίνεται έλεγχος της γυναίκας πριν την επέμβαση. Επιτρέπεται η εγκυμοσύνη και ο θηλασμός μετά την επέμβαση.

Οι επεμβάσεις στους μαστούς ποτέ δεν πρέπει να γίνονται πριν την ενηλικίωση της γυναίκας» υπογράμμισε η κ. Δεμίρη.

Παράλληλα, ανέφερε ότι αυτές οι επεμβάσεις αφήνουν ουλές οι οποίες με το πέρασμα του χρόνου απαλύνονται αλλά δεν εξαφανίζονται.

Ανέφερε ακόμη ότι σε περιπτώσεις μαστεκτομής λόγω καρκίνου του μαστού η αποκατάσταση μπορεί να γίνει ταυτόχρονα με τη μαστεκτομή ή αργότερα.

Εκείνο το οποίο τόνισε η κ. Δεμίρη είναι ότι η αποκατάσταση μαστού δεν επιβαρύνει την πορεία του καρκίνου, ότι διορθώνει τη συμμετρία και την αισθητική του θώρακα και ότι έχει θετικό αντίκτυπο στην ψυχολογία των γυναικών.

Η βλεφαροπλαστική και το λίφτινγκ δεν εξαφανίζουν τις ρυτίδες.

Η βλεφαροπλαστική και το λίφτινγκ διορθώνουν τη χαλάρωση και δεν εξαφανίζουν τις ρυτίδες αλλά, απλώς βελτιώνουν την κατάστασή τους.

Η βλεφαροπλαστική και το λίφτινγκ διορθώνουν τη χαλάρωση και δεν εξαφανίζουν τις ρυτίδες αλλά απλώς βελτιώνουν την κατάστασή τους.

«Η βλεφαροπλαστική ενδείκνυται σε άτομα με χαλάρωση του δέρματος των βλεφάρων ή βλεφαρόπτωση. Είναι μια συχνή επέμβαση την οποία κάνουν συχνά ακόμη και οι άντρες και αποσκοπεί στην αισθητική διόρθωση και σε ορισμένες περιπτώσεις στην αποκατάσταση της ενόχλησης στην όραση που προκαλεί το πεσμένο βλέφαρο.

Με την επέμβαση αυτή αφαιρείται δέρμα και λίπος, μπορούν να εξαφανιστούν οι σακούλες αλλά όχι και οι ρυτίδες στα μάτια.

Το λίφτινγκ, ενδείκνυται για τη διόρθωση της χαλάρωσης του δέρματος του προσώπου και για τη διόρθωση των ρινοπαρειακών ρυτίδων και των ρυτίδων της μαριονέτας.

Μπορεί να γίνει συνδυασμός διόρθωσης της χαλάρωσης του προσώπου και της διόρθωσης της χαλάρωσης του τραχήλου. Το αποτέλεσμα είναι η βελτίωση αλλά όχι η εξάλειψη των ρυτίδων του προσώπου», τόνισε η κ. Δεμίρη.

Οι ενδείξεις για τη ρινοπλαστική είναι η δυσμορφία της μύτης και η αναπνευστική δυσχέρεια. Παράλληλα με την αισθητική διόρθωση μπορεί να γίνει και λειτουργική αποκατάσταση ή ευθειασμός της σκολίωσης του ρινικού διαφράγματος.

Η κ. Δεμίρη τόνισε ότι η διόρθωση της μύτης πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα ανάλογα με το πρόσωπο του κάθε ανθρώπου καθώς δεν υπάρχει ένα “είδος” μύτης που να ταιριάζει σε όλους.

Στους άντρες οι ρινοπλαστικές γίνονται με άλλα μέτρα και πρότυπα. Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ενημερωθεί και να γνωρίζει ότι όχι σπάνια χρειάζεται επανεπέμβαση.

Οι ενδείξεις για την ωτοπλαστική είναι τα πεταχτά αυτιά και άλλες δυσπλασίες. Είναι μια επέμβαση που καλύτερα είναι να γίνεται στην παιδική ηλικία σε αγόρια και κορίτσια γιατί έχει σημαντική επίδραση στην ψυχολογία του ατόμου.

Η λιποαναρρόφηση δεν αδυνατίζει.

Η λιποαναρρόφηση δεν είναι μέθοδος αδυνατίσματος αλλά μια τεχνική απομάκρυνσης του λίπους που εντοπίζεται σε κάποια σημεία του σώματος (κυρίως στα “ψωμάκια”, τα λαγόνια, την κοιλιά και τους μηρούς στις γυναίκες και στην κοιλιακή χώρα στου άντρες).

«Διενεργείται μετά την απώλεια βάρους για απομάκρυνση της τοπικής λιποδυστροφίας. Γίνεται με γενική ή τοπική αναισθησία και μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες επεμβάσεις», εξήγησε η κ. Δεμίρη.

Σε ό,τι αφορά την κοιλιοπλαστική η κ. Δεμίρη ανέφερε ότι ενδείκνυται να γίνεται όταν υπάρχει χαλάρωση και περίσσεια δέρματος και λίπους και συνέστησε να γίνεται στις γυναίκες μετά από εγκυμοσύνη και στους άντρες μετά από αυξομειώσεις βάρους.

Τόνισε ακόμη ότι ταυτόχρονα με την κοιλιοπλαστική γίνεται διόρθωση του μυικού τοιχώματος, ότι παραμένουν ουλές και ότι οι άντρες δεν θα πρέπει να περιμένουν ότι με την κοιλιοπλαστική θα αποκτήσουν “six packs”.

Επίσης, ανέφερε ότι ούτε η βραχιονοπλαστική και η ανόρθωση μηρών είναι μέθοδοι αδυνατίσματος.

Ενδείκνυνται σε άτομα με χαλάρωση και περίσσεια δέρματος στα άκρα μετά από σημαντική απώλεια βάρους.

Δεν ενδείκνυνται σε παχύσαρκα άτομα καθώς υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι επιπλοκών σε ανθρώπους με Δείκτη Μάζας Σώματος μεγαλύτερο από 30.

Είναι επεμβάσεις που ενδείκνυνται μετά από σημαντική απώλεια βάρους και μετά από τη σταθεροποίηση του βάρους τουλάχιστον για 6 μήνες.

Οι μη χειρουργικές αισθητικές παρεμβάσεις δεν εξαλείφουν τις ρυτίδες.

Οι θεραπείες με ενέσιμα υλικά όπως βοτουλινική τοξίνη-Α , το υαλορουνικό οξύ, το πολυγαλακτικό οξύ και οι δερματοπηξίες με χρήση λέιζερ γίνονται για τη βελτίωση των ρυτίδων.

Πλήρης εξάλειψη ρυτίδων δεν μπορεί να γίνει. Κάθε μία από αυτές τις θεραπείες έχει διαφορετική δράση ή αποτέλεσμα.

Τα αποτελέσματα είναι σημαντικά όταν η χρήση γίνεται για τη σωστή ένδειξη και με την κατάλληλη τεχνική.

Επειδή είναι απλές τεχνικές συχνά η εφαρμογή τους γίνεται από μη εξειδικευμένα άτομα με συνέπεια τις επιπλοκές και τα κακά αποτελέσματα.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι Τροφές που Δρουν ως Ασπίδα Πρόληψης για τις Ρυτίδες

3 Συμβουλές για την Πρόληψη της Γήρανσης του Εγκεφάλου

yoadmin

Απλές Ασκήσεις για να Κρατήσετε σε Φόρμα τη Μνήμη σας

Editor6 pharma

Οι Κυτταρολογικές Εξετάσεις

yoadmin

Βλαβερές Συνήθειες που Οδηγούν στην Πρόωρη Γήρανση

Editor6 pharma

Οι Μπατονέτες και οι Κίνδυνοί τους!

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ