Η λήψη αντιβίωσης χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς μπορεί να διαταράξει την εντερική χλωρίδα και να προκαλέσει έντονες ενοχλήσεις στο στομάχι.
Γι’ αυτό θα πρέπει να δώσετε βάση σε τρόφιμα που αποκαθιστούν τα καλά βακτήρια του εντέρου.
Τα βακτήρια που βρίσκονται στην εντερική χλωρίδα είναι εκατομμύρια.
Συμβάλλουν στη σωστή ρύθμιση της πέψης, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και συνολικά στην καλή υγεία του οργανισμού.
Αντιβίωση και παρενέργειες
Τα αντιβιοτικά καταστρέφουν ιούς, μύκητες και παθογόνους οργανισμούς.
Όμως αυτό δε σημαίνει ότι είναι ακίνδυνα, γι’ αυτό θα πρέπει να χορηγούνται μόνο όταν είναι πραγματικά ανάγκη.
Οι αντιβιώσεις μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες, όπως διάφορες αλλεργίες, διάρροιες, εξανθήματα, ναυτία και τάση για εμετό.
Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες που προκαλούν είναι η απώλεια της όρεξης, ο μετεωρισμός, η ναυτία, η δυσπεψία, το κοιλιακό άλγος και η εξάντληση.
Η πιθανή καταστροφή των βακτηρίων που συνιστούν τη φυσιολογική άμυνα του οργανισμού, τα οποία ζουν στο έντερο και στον γυναικείο κόλπο μπορεί να προκαλέσει την ανάπτυξη καντιντίασης.
Πρόκειται για μια λοίμωξη που μπορεί να εκδηλωθεί σε διάφορα σημεία του σώματος.
Επίσης, ορισμένα αντιβιοτικά μπορεί να αλληλεπιδράσουν με άλλα φάρμακα που μπορεί να λαμβάνετε και να μειώσουν την αποτελεσματικότητα της μιας ή της άλλης θεραπείας.
Ένα συνηθισμένο παράδειγμα είναι η αλληλεπίδραση της αντιβίωσης με τα αντισυλληπτικά χάπια.
Επίσης, κάποια τρόφιμα και ποτά εμποδίζουν τη σωστή απορρόφηση κάποιων αντιβιοτικών.
Η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών όταν παίρνει κανείς αντιβιοτικά, μπορεί να βοηθήσει στην καταστολή των μικροβίων και στην προστασία των καλών βακτηρίων που ζουν στον οργανισμό.
Αντιβίωση και προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι μικροοργανισμοί που βοηθούν στη διατήρηση των καλών βακτηρίων στον οργανισμό.
Βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζυμώσεις, όπως το γιαούρτι που περιέχει ζωντανές καλλιέργειες, το κομπούχα που είναι ένα είδος ροφήματος, τα μη παστεριωμένα τουρσιά, το κεφίρ.
Ορισμένα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να προκαλέσουν παρενέργειες όταν συνδυάζονται με αντιβιοτικά.
Έτσι είναι αμφίβολο αν μπορούν να καταναλωθούν κατά τη διάρκεια της φαρμακευτικής αγωγής.
Τα προβιοτικά σε μορφή συμπληρώματος μπορεί να αποδειχθούν αποτελεσματικά.
Πάντως, καλό είναι να περιμένετε τουλάχιστον δύο ώρες μετά την λήψη των αντιβιοτικών πριν πάρετε κάποιο προβιοτικό συμπλήρωμα.
Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες
Οι φυτικές ίνες βοηθούν αφού ολοκληρωθεί ο κύκλος της αντιβίωσης.
Καταναλώστε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που περιέχουν ινουλίνη, η οποία βρίσκεται στα κρεμμύδια, στο σκόρδο και στα σπαράγγια.
Πρόκειται για μια πρεβιοτική ίνα που τροφοδοτεί με καλά βακτήρια την εντερική χλωρίδα.
Λοιπά τρόφιμα
Τα αντιβιοτικά μπορεί να προκαλέσουν διάρροια, η οποία αν είναι έντονη μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση.
Το νερό κρατά τον οργανισμό ενυδατωμένο αυτό το δύσκολο διάστημα.
Κατά τα άλλα, για όσο καιρό λαμβάνετε αντιβίωση θα πρέπει να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης.
Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς αυτά τα δύο μπορεί να αυξήσουν την αρτηριακή σας πίεση ή να έχετε άλλες παρενέργειες, όπως πονοκεφάλους ή στομαχικές διαταραχές.
Επίσης, μελέτες έχουν συνδέσει το γκρέιπφρουτ με δυσκολία στην απορρόφηση των συστατικών που περιέχουν τα αντιβιοτικά.
Ακόμα, τρόφιμα εμπλουτισμένα με πολύ ασβέστιο μπορεί να επηρεάσουν την απορρόφηση ορισμένων αντιβιοτικών.
Τέλος, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς τα σάκχαρα καταστέλλουν την ικανότητα των λευκών αιμοσφαιρίων να καταστρέψουν τα επιβλαβή βακτήρια.