Υγεία & Ομορφιά
Καπνός και οι επιπτώσεις στα μάτια
Οφθαλμολογία

Τι να Κάνετε αν Μπήκε Καπνός από Φωτιά στα Μάτια σας

Οι καλοκαιρινές πυρκαγιές εκτός από το γεγονός ότι αποτελούν μεγάλη οικολογική καταστροφή, μπορούν να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία εξαιτίας του καπνού και των βλαβερών σωματιδίων που αιωρούνται.

Πέρα από τα αναπνευστικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν, τα αιωρούμενα σωματίδια ερεθίζουν και τα μάτια, ενώ προκαλούν επίσης ανεπιθύμητα συμπτώματα και στη μύτη και τον λαιμό.

Όσον αφορά τον ερεθισμό των ματιών από τον καπνό, αυτός μπορεί να εκδηλωθεί με δακρύρροια, φαγούρα στα μάτια και την αίσθηση ότι έχουν μπει στα μάτια κόκκοι άμμου.

Φακοί επαφήςΕξαιτίας του καπνού τα μάτια μπορεί επίσης να κοκκινίσουν πολύ.

Ο καπνός και τα αιωρούμενα σωματίδια παραμένουν στον αέρα πολλές μέρες ή και εβδομάδες, ακόμα κι αν η φωτιά έχει σβηστεί εντελώς.

Αν τα συμπτώματα δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί κανείς να παρουσιάσει προβλήματα στα μάτια του σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Δείτε σε ποιες ενέργειες χρειάζεται να προβείτε αν έχει ερεθίσει καπνός τα μάτια σας.

Ενυδατώνετε συνεχώς τα μάτια σας

Αυτό θα το καταφέρετε άμεσα χρησιμοποιώντας οφθαλμικές σταγόνες και τεχνητά δάκρυα για να ανακουφιστείτε από τον ερεθισμό των ματιών σας.

Τα άτομα με υποκείμενα προβλήματα όρασης που χρησιμοποιούν ήδη οφθαλμικές σταγόνες και άλλα οφθαλμολογικά σκευάσματα μπορεί να χρειαστεί να διπλασιάσουν τις δόσεις μέχρι να νιώσουν καλύτερα.

Ανακουφίστε την περιοχή των ματιών σας

Εκτός από τα κολλύρια και τα τεχνητά δάκρυα εφαρμόζετε συνεχώς κομπρέσες με κρύο νερό στα μάτια σας καθώς είναι αρκετά καταπραϋντικές.

Αν έχετε πρόβλημα με τα μάτια σας μη βγαίνετε έξω και παραμείνετε σε εσωτερικούς χώρους αν έχετε ευαισθησία στον καπνό.

Όσοι έχουν ξηροφθαλμία είναι καλύτερο να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους όσο το δυνατόν περισσότερο μέχρι να διαλυθεί ο καπνός και να καθαρίσει η ατμόσφαιρα.

Μην τρίβετε τα μάτια σας

Μπορεί να έχετε την επιθυμία να τρίψετε δυνατά τα μάτια σας αλλά θα πρέπει να αντισταθείτε στον πειρασμό.

Κι αυτό επειδή πάνω στα χέρια σας υπάρχουν εκατομμύρια βλαβεροί μικροοργανισμοί που μπορεί να επιδεινώσουν τον ερεθισμό.

Επίσης, αν είστε χρήστες φακών επαφής, αφαιρέστε τους και μην τους εφαρμόζετε για κάποιες μέρες μέχρι να περάσει ο ερεθισμός.

Επικοινωνήστε με τον οφθαλμίατρό σας ή συμβουλευτείτε έναν οπτικό

Αν παρά τα παραπάνω τα συμπτώματα επιμένουν, ο οφθαλμίατρός σας ή ένας οπτικός θα σας δώσει περαιτέρω συμβουλές για το τι άλλο μπορείτε να κάνετε.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γλαύκωμα: Αναγνώριση των Πρώιμων Συμπτωμάτων

Οι Πιθανές Αιτίες που Μπορεί να Έχετε Τικ στα Μάτια

Αλλεργική Επιπεφυκίτιδα

Οι Τροφές που Βελτιώνουν την Όρασή σας

Οι Παθολογίες των Βλεφάρων

Τι πρέπει να Γνωρίζουμε για την Κερατοεπιπεφυκίτιδα