Υγεία & Ομορφιά
Τι Γίνεται Όταν ένα Άτομο Επενδύει Υπερβολικά στον Τομέα των Ερωτικών Σχέσεων;
Σχέσεις Ψυχολογία

Τι Γίνεται Όταν Ένα Άτομο Επενδύει Υπερβολικά στον Τομέα των Ερωτικών Σχέσεων;

Η αναζήτηση της ευτυχίας μέσω μιας σχέσης που δεν μπορούμε να πετύχουμε, μιας σχέσης με προβλήματα, μας κάνει να αναλωνόμαστε συναισθηματικά.

Παρατηρώντας μία σχέση στις αρχές της, το ζευγάρι φαίνεται να είναι αχώριστο και η σχέση τους γεμάτη πάθος.

Στη συνέχεια, το σπίτι, η δουλειά, τα παιδιά, η καθημερινότητα… είναι παράγοντες που κάνουν τη χαρά της κοινής ζωής να αντικατασταθεί από τη ρουτίνα και τα προβλήματα. Μερικοί δυσκολεύονται να αποδεχτούν τη διάλυση του παραμυθιού τους…

Τι Γίνεται Όταν ένα Άτομο Επενδύει Υπερβολικά στον Τομέα των Ερωτικών Σχέσεων;Οι ειδικοί εξηγούν πως ένας ερωτευμένος άνθρωπος θέλει απεγνωσμένα να πετύχει ο γάμος του. Παρά τις διαφωνίες και την ψυχική ένταση που τις δημιουργεί, δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια. Το να χωρίσει ή να πάρει κάποια απόσταση, του είναι αδύνατο. Μόνο η επιτυχία του γάμου του μετράει.

Φτάνοντας λοιπόν, σε ένα συγκεκριμένο σημείο, το άτομο δεν έχει πλέον τα ψυχικά αποθέματα να αντιμετωπίσει την κατάρρευση του ονείρου του, καθώς το νευρικό του σύστημα έχει ήδη φτάσει στα όριά του.

Οι άνθρωποι αυτοί επενδύουν υπερβολικά στον τομέα της αγάπης εις βάρος των άλλων στοιχείων της ζωής τους (επαγγελματικά, προσωπικά, φιλικά…). Η ζωή τους ως σύντροφοι θεωρείται βασικό στοιχείο ευτυχίας.

Ερωτική εξουθένωση και ερωτική κατάθλιψη. Πως τις ξεχωρίζουμε;

Τόσο η ερωτική εξουθένωση όσο και η ερωτική κατάθλιψη συνδέονται με μια δύσκολη συναισθηματική κατάσταση. Ωστόσο, δεν βασίζονται στα ίδια θέματα.

Η κατάθλιψη αφορά την αναζήτηση νοήματος. Για παράδειγμα «η ζωή μου δεν έχει πλέον νόημα, δεν μπορώ να ζήσω χωρίς τον σύντροφό μου..», είναι η περίπτωση όπου μετά τον χωρισμό δημιουργείται ένα υπαρξιακό κενό.

Στην εξουθένωση, το άτομο αρνείται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, αγνοεί τα προβλήματα της σχέσης, συμβιβάζεται και πιστεύει με όλες του τις δυνάμεις την ιστορία του, ακόμη και αν δεν έχει πλέον τη δύναμη και τα ψυχικά αποθέματα να αντεπεξέλθει.

Οι ειδικοί διευκρινίζουν πως οι συναισθηματικές καταστάσεις αυτές, μπορεί να έχουν άμεσο αντίκτυπο στο νευρικό σύστημα του ατόμου.

Συχνά παρατηρούνται διαταραχές ύπνου, πόνοι στο στομάχι και άλλες διαταραχές, όπως δερματικά προβλήματα, μεταβολή της αρτηριακής πίεσης (υπέρταση, υπόταση) ή ευερεθιστότητα.

Παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα αυτά όμως, ο χωρισμός παραμένει ακόμη αδιανόητος.

Η ερωτική εξουθένωση επηρεάζει κυρίως το γυναικείο φύλο. Και οι γυναίκες, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ πιο πιθανό να επενδύσουν υπερβολικά στον ερωτικό τομέα.Ποιο είναι το προφίλ όσων υποφέρουν από αυτό;

Η ερωτική εξουθένωση επηρεάζει κυρίως το γυναικείο φύλο. Και οι γυναίκες, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι πολύ πιο πιθανό να επενδύσουν υπερβολικά στον ερωτικό τομέα.

Τόσο οι δυτικές κοινωνίες όσο και τα παραμύθια και οι ταινίες του Hollywood μεταφέρουν την ιδέα πως για να είναι ευτυχισμένη και εκπληρωμένη μια γυναίκα, πρέπει να έχει μια επιτυχημένη ερωτική ζωή. Οι άντρες από την άλλη, αισθάνονται λιγότερο το βάρος της επιτυχίας του ζευγαριού.

Το προφίλ των ατόμων αυτών:

  • Άτομα που έχουν προβλήματα ανασφάλειας: «η υπερεπένδυση στον τομέα των σχέσεων συχνά ξεκινά από ανασφάλεια και συναισθηματική εξάρτηση.
  • Λάτρεις των εντάσεων και
  • Άτομα που έχουν πάντα την ελπίδα πως ο/η σύντροφός τους θα αλλάξει.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τα άτομα αυτά;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η φυσιολογία του ερωτευμένου ατόμου είναι δύσκολο να κατανοηθεί.

Η σκέψη του επικεντρώνεται μόνο σε ένα πράγμα, στη σχέση του. Όλοι οι υπόλοιποι τομείς έρχονται δεύτεροι. Χωρίς τη συμβουλή και τη βοήθεια ενός τρίτου ατόμου, εγκλωβίζεται σε αυτόν τον φαύλο κύκλο.

Το πιο ανησυχητικό είναι πως σε ακραίες περιπτώσεις, η ψυχική αλλά και σωματική εξάντληση μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αυτοκτονία.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Όταν είσαι ο ενδιαφερόμενος

Για να απαλλαγείτε από αυτή την υπερ-επένδυση στη συναισθηματική ζωή, πρέπει να αποδημήσετε στο μυαλό σας το πρότυπο του ιδανικού ζευγαριού. Πρέπει να αναρωτηθείτε γιατί πιστεύετε ότι χρειάζεστε τόσο πολύ τη συγκεκριμένη σχέση.

Γιατί πιστεύετε πως δεν μπορείτε να ζήσετε χωρίς αυτή; Από πού μπορεί να προέρχεται αυτή η ανασφάλεια;» εξηγούν οι ειδικοί.

Όταν είσαι ο σύντροφος ενός τέτοιου ατόμου

Ο σύντροφος ενός τέτοιου ατόμου, βρίσκεται σε περίπλοκη θέση. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, συχνά τα άτομα αυτά έχουν τη θέληση να βοηθήσουν.

Είναι αρκετά ανίσχυροι όμως μπροστά στην κατάσταση αυτή. Επομένως, η παρέμβαση είναι αρκετά δύσκολη. Ωστόσο, μπορεί να προσπαθήσει να πείσει το έτερον του ήμισυ να μιλήσει σε κάποιον τρίτο, είτε πρόκειται για φίλο είτε για επαγγελματία.

Μπορεί επίσης να υιοθετήσει μία ουδέτερη και καλοπροαίρετη στάση: σε ακούω, νοιάζομαι, θέλω να προσπαθήσω να λύσω το πρόβλημα…

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τρόποι για να Επιστρέψτε Δριμύτεροι στη Δουλειά σας μετά τις Διακοπές

Πώς Επηρεάζει το Άγχος το Στόμα και τα Δόντια σας

Το Καλοκαίρι που Δοκιμάζει τις Σχέσεις της Ζωής μας

Πώς να Τονώσετε την Ενέργειά σας Άμεσα

Τα Σημάδια της Συναισθηματικής Εξάντλησης

Πώς θα Καταλάβετε ότι Είστε Εθισμένοι στη Ζάχαρη