Αυτό το σύνηθες και καλόηθες νεόπλασμα προσβάλλει συχνότερα τις νέες γυναίκες, περίπου μέσα στα πρώτα 20 έτη μετά την εφηβεία.
Στη μαύρη φυλή η νόσος είναι συχνότερη και εμφανίζεται σε νεότερη ηλικία.
Πολλαπλές μάζες διαγιγνώσκονται στο 10-15% των ασθενών.
Διάγνωση
Το τυπικό ινοαδένωμα είναι ένα στρογγυλό ή ωοειδές, ελαστικό, καλά περιγεγραμμένο, κινητό, ανώδυνο μόρφωμα διαμέτρου 1-5εκ.
Η ανακάλυψη του συνήθως είναι τυχαία.
Η κλινική του διάγνωση σε νέες ασθενείς είναι εύκολη.
Οι κύστεις μπορούν να αναγνωριστούν με τη χρήση της αναρρόφησης ή της υπερηχογραφίας.
Το ινοαδένωμα δεν εμφανίζεται συνήθως σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες, παρά μόνο περιστασιακά μετά από θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.
Θεραπεία
Αν η διάγνωση τεθεί με τη χρήση λεπτής βελόνης βιοψίας ή με την κυτταρολογική εξέταση, συνήθως δεν κρίνεται απαραίτητη η θεραπευτική παρέμβαση.
Σε περίπτωση λήψης αβέβαιου αποτελέσματος από τη βιοψία, συστήνεται η χειρουργική εκτομή του.
H κρυοπηξία ή η ψύξη του ινοαδενώματος είναι ασφαλείς, εάν έχει τεθεί η διάγνωση του ινοαδενώματος ιστολογικά πριν την εφαρμογή τους.
Σε κάποιες περιπτώσεις το ινοαδένωμα αντικαθίσταται από μια μάζα ουλώδη ιστού ή λιπώδους νέκρωσης.
Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνεται η καθησύχαση της ασθενούς.
Αποτελεί σύνηθες γεγονός η δυσχερής διαφορική διάγνωση ενός ευμεγέθους ινοαδενώματος από ένα φυλλοειδές όγκο, με βάση τα αποτελέσματα της βιοψίας με λεπτή βελόνα ή με τον απεικονιστικό έλεγχο μεμονωμένα.
Ο φυλλοειδής όγκος είναι ένας όγκος του κυτταρικού στρώματος που μοιάζει με ινοαδένωμα και αναπτύσσεται ταχύτατα. Λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και αν δεν εξαιρεθεί χειρουργικά πλήρως, δύναται να υποτροπιάσει τοπικά.
Αν είναι καλοήθης, αντιμετωπίζεται με τοπική εκτομή επί υγιών ορίων.
Η θεραπεία του κακοήθους φυλλοειδούς όγκου είναι αμφιλεγόμενη, παρόλα αυτά η εκτομή του όγκου επί ορίων υγιούς μαζικού αδένα μειώνει την πιθανότητα τοπικής υποτροπής της νόσου.
Στην περίπτωση που ο όγκος είναι ευμεγέθης, μπορεί να χρειαστεί και απλή μαστεκτομή.
Λεμφαδενικός καθαρισμός δεν απαιτείται, διότι η επιθετική μορφή του φυλλώδους όγκου μεθίσταται στους πνεύμονες και όχι στους λεμφαδένες.
Μαριόλης Σαψάκος Θεόδωρος, Γενικός Χειρουργός
www.drmariolis.gr
www.y-o.gr