Υγεία & Ομορφιά
Μία ωμοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς όσπρια. 
Μία ωμοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς όσπρια. 
Διατροφή

Γνωρίστε την Ωμοφαγική Διατροφή

Η χορτοφαγία είναι μία από τις πιο διαδεδομένες διατροφικές τάσεις της εποχής μας.

Υποσύνολο αυτής είναι και η ωμοφαγία, στην οποία επίσης αποκλείονται όλα τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης.

Ωστόσο, στο μοντέλο αυτό διατροφής προστίθεται ένα ακόμη βασικό χαρακτηριστικό: η έννοια της ακατέργαστης τροφής.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα τρόφιμα πρέπει να τρώγονται εντελώς ακατέργαστα ή θερμαινόμενα σε θερμοκρασίες μικρότερες των 50 βαθμών Κελσίου.

Μία ωμοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς όσπρια.

Μία ωμοφαγική διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς όσπρια. 

Κίνητρο για να ξεκινήσει κάποιος να διατρέφεται κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι λόγοι υγείας ή ιδεολογικές πεποιθήσεις.

Κεντρικός ιδεολογικός άξονας της ωμοφαγίας είναι η αντίληψη ότι τα ωμά και ελάχιστα θερμαινόμενα τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά από τα μαγειρεμένα.

Ορισμένοι υποστηρικτές πιστεύουν ότι η δίαιτα αυτή παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται οι άνθρωποι, για αυτό τα συμπληρώματα συχνά αποθαρρύνονται.

Για να ακολουθήσει κάποιος μια ωμή δίαιτα, θα πρέπει πρώτα να διασφαλίσει ότι τουλάχιστον το 75% του συνόλου των τροφίμων που τρώει είναι ακατέργαστο ή μαγειρεμένο σε θερμοκρασίες κάτω από 40-48° C.

Τα ζωικά προϊόντα πρέπει να αποφεύγονται εξ ολοκλήρου, ενώ τα φρούτα, τα λαχανικά, τα καρύδια και οι σπόροι είναι άφθονοι.

Μπορούν να συμπεριληφθούν ορισμένοι σπόροι αλλά πρέπει να εμποτιστούν ή να βλαστήσουν πριν από την κατανάλωση.

Τρόφιμα που περιλαμβάνονται:

  • Φρέσκα, αποξηραμένα, αποφλοιωμένα ή αφυδατωμένα φρούτα
  • Ακατέργαστα, χυμώδη ή αφυδατωμένα λαχανικά
  • Ακατέργαστα καρύδια και σπόροι
  • Όσπρια ακατέργαστα (βλαστημένα ή εμποτισμένα)
  • Μη βρώσιμα γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Ξηρούς καρπούς
  • Έλαια ψυχρής πίεσης
  • Ζυμωμένα τρόφιμα όπως miso, kimchi και ξινολάχανο
  • Φύκια
  • Ορισμένα γλυκαντικά, όπως καθαρό σιρόπι σφενδάμου και ακατέργαστη σκόνη κακάο
  • Καρυκεύματα, στα οποία περιλαμβάνονται το ξύδι και η μη παστεριωμένη ακατέργαστη σάλτσα σόγιας

Κεντρικός ιδεολογικός άξονας της ωμοφαγίας είναι η αντίληψη ότι τα ωμά και ελάχιστα θερμαινόμενα τρόφιμα είναι πιο θρεπτικά από τα μαγειρεμένα.

Τρόφιμα προς αποφυγή:

  • Μαγειρεμένα φρούτα, λαχανικά, σπόροι και όσπρια
  • Ψημένες λιχουδιές
  • Ψημένα καρύδια και σπόροι
  • Ορισμένα έλαια
  • Αλάτι
  • Επεξεργασμένα σάκχαρα και αλεύρια
  • Παστεριωμένοι χυμοί
  • Καφές και τσάι
  • Αλκοόλ
  • Μεταποιημένα τρόφιμα και σνακ, όπως τσιπς και αρτοσκευάσματα

Μια από τις προϋποθέσεις για μια καλά σχεδιασμένη διατροφή ωμοφαγίας είναι να εξασφαλιστεί ότι παρέχει όλες τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα.

Αυτό μπορεί να επιτευχθεί καταναλώνοντας είτε εμπλουτισμένα τρόφιμα είτε συμπληρώματα διατροφής για να ληφθούν θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στα ζωικά προϊόντα όπως π.χ. η βιταμίνη Β12. 

Ωστόσο, η χρήση συμπληρωμάτων αποθαρρύνεται συχνά σε μια τέτοια διατροφή, λόγω της πεποίθησης ότι μπορεί κάποιος να πάρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται από τα ωμά τρόφιμα και μόνο.

Αυτό μπορεί να προκαλέσει ανεπάρκεια θρεπτικών ουσιών με άμεσες αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χουρμάδες – Ποια τα Οφέλη τους για την Υγεία;

a.alefragkis

Πώς θα Βελτιώσετε τη Σχέση με το Φαγητό;

Evi Makavelou

Γλυκιά Γεύση – Ενοχή ή Απόλαυση;

yoadmin

Τι να Τρώτε Όταν Κάνει Κρύο;

Evi Makavelou

Τα Κεράσια και η Υγεία μας

yoadmin

Μύρτιλο Αυτή η Μπλε Δύναμη

a.alefragkis

Η «Μαγική» Ρίγανη και οι Αντικαρκινικές της Ιδιότητες

a.alefragkis

Διατροφικές Συμβουλές για να μην Πάρετε Βάρος στις Γιορτές

a.alefragkis

Γιατί Τρώμε Περισσότερο τον Χειμώνα

yoadmin

Θυμάρι – Οι Άγνωστες Ευεργετικές Δράσεις του για την Υγεία

Μαύρο Τσάι και Οφέλη για την Υγεία

Evi Makavelou

Γιατί Είναι Καλό να Τρώτε Φράουλες;

Evi Makavelou