Υγεία & Ομορφιά
Image default
Κατάθλιψη-Άγχος-Στρες

Τι Είναι η Χειμερινή Κατάθλιψη και πώς θα Εντοπίσετε τα Συμπτώματά της

Το φθινόπωρο είναι για τα καλά εδώ φέρνοντας μαζί του μικρότερες ημέρες, περισσότερο κρύο και τη μουντή ατμόσφαιρα που το συνοδεύει.

Και όμως, τα παραπάνω δεν είναι τα μόνα που έρχονται με την αλλαγή του καιρού.

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή τείνει και αυτή να κάνει την εμφάνισή της όταν το κλίμα γίνεται ψυχρότερο.

Γνωστή και ως «χειμερινή κατάθλιψη» αποτελεί έναν υπαρκτό τύπο κατάθλιψης, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός με τα αρχικά SAD (Seasonal Affective Disorder).

Τι την προκαλεί;

Όπως συμβαίνει και με άλλες ψυχολογικές παθήσεις, ο ακριβής λόγος αυτής της διαταραχής δεν είναι γνωστός

Υπάρχουν διάφορες θεωρίες που αφορούν τους λόγους που κάποιοι άνθρωποι έχουν πιο έντονα συμπτώματα από άλλους.

Η εποχιακή συναισθηματική διαταραχή τείνει να κάνει την εμφάνισή της όταν το κλίμα γίνεται ψυχρότερο.

Κάποιο επιστήμονες υποστηρίζουν ότι ενδεχομένως το κρύο και η μουντή, σκοτεινή ατμόσφαιρα ενεργοποιούν την γενετική προδιάθεση που έχει ο άνθρωπος, ο οποίος ιστορικά προέρχεται από τις ζεστές και φωτεινές αφρικανικές χώρες, να αντιδρά σε οτιδήποτε ξεφεύγει από ό,τι του επιτάσσει η φύση του.

Πέρα από το μουντό καιρό, το ότι περνάμε πολλές ώρες μέσα στο σπίτι σε συνδυασμό με χαμηλά ποσοστά σεροτονίνης, σωματικές ασθένειες, κάποια αλλαγή στην διατροφή ή κάποια φαρμακευτική αγωγή είναι καταστάσεις που την πυροδοτούν.

Ακόμη, πιστεύεται ότι τα άτομα με εποχική συναισθηματική διαταραχή ίσως έχουν υψηλότερα επίπεδα μελατονίνης, δηλαδή της ορμόνης που προκαλεί το αίσθημα της κόπωσης.

Συνεπώς, αυτοί που υποφέρουν από SAD βρίσκονται σε μία αδιάκοπη κατάσταση εξάντλησης.

Αναγνωρίστε τα συμπτώματα

Πώς όμως θα καταλάβουμε αν πάσχουμε ή όχι από εποχιακή συναισθηματική διαταραχή;

Η πεσμένη διάθεση, η διαρκής εξάντληση, οι συνεχόμενες λιγούρες και κυρίως η επιθυμία για κατανάλωση υδατανθράκων όπως επίσης και η τάση απομόνωσης είναι μερικά συμπτώματα που ενδέχεται να φανερώνουν πως η χειμερινή κατάθλιψη μας έχει χτυπήσει την πόρτα.

Εφόσον διαγνωστείτε με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία ή θεραπεία νοητικής συμπεριφοράς.

Στα παραπάνω μπορεί να προστεθούν και ο λήθαργος, τα συναισθήματα ενοχής, η απελπισία και η αίσθηση ότι δεν είμαστε σημαντικοί.

Όπως επισημαίνουν ειδικοί, τα παραπάνω συμπτώματα συνήθως συνδυάζονται και με μερικά ακόμη που εμφανίζονται τους καλοκαιρινούς μήνες όπως ακραίος ενθουσιασμός σε σημείο να προκαλούνται αϋπνίες.

Θεραπεία

Εφόσον διαγνωστείτε με εποχιακή συναισθηματική διαταραχή, η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ψυχοθεραπεία ή θεραπεία νοητικής συμπεριφοράς.

Ένας ακόμη τρόπος είναι η φωτοθεραπεία, η οποία πραγματοποιείται με ειδικές λάμπες που εκπέμπουν ιδιαίτερα έντονο φως, μιμούμενες το καλοκαιρινό φως του ήλιου και επηρεάζουν τον κιρκαδικό ρυθμό σας.

Σε ορισμένους ασθενείς προτείνεται θεραπεία με αντικαταθλιπτικά που χρησιμοποιούνται για να θεραπεύσουν τις κρίσεις πανικού και αρκετές φοβίες.

Αυτά τα φάρμακα αυξάνουν τα επίπεδα σεροτονίνης που παράγει ο εγκέφαλος, καθώς αυτή ακριβώς η ουσία λείπει σε πολλούς που υποφέρουν από το εποχιακό αυτό σύνδρομο.

Σε πολλούς ασθενείς προτείνεται η θεραπεία της κατάστασης με αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.

Συχνή άσκηση, υγιεινές διατροφικές συνήθειες και όσο το δυνατόν περισσότερη έκθεση στο φυσικό φως του ήλιου είναι μερικές αλλαγές που προτείνουν οι ειδικοί.

www.y-o.gr 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς να Νικήσετε την Κατάθλιψη με Φυσικούς και Απλούς Τρόπους

a.alefragkis

Κατάθλιψη – Καθημερινές Συμπεριφορές που την Καμουφλάρουν

a.alefragkis

Παχυσαρκία: Αυξάνει τον Κίνδυνο Κατάθλιψης

yoadmin

Τρόποι για να Ανακουφιστείτε από το Άγχος Στιγμιαία

Bάνα Νικολαίδου

7 Συμβουλές για να Διατηρήσετε Υψηλά το Ηθικό Ενάντια στην Πεσμένη Διάθεση

yoadmin

«Αθώες» Συμπεριφορές που Μπορεί να Υποδηλώνουν Κατάθλιψη

a.alefragkis

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ