Ο θηλασμός είναι ο μόνος φυσιολογικός τρόπος διατροφής του νεογέννητου και του βρέφους.
Το μητρικό γάλα αποτελεί την ιδανική τροφή για τα βρέφη καθώς έχει ευεργετικές επιδράσεις στην υγεία τους.
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το σώμα της γυναίκας προετοιμάζεται για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος.
Οι μαστοί αυξάνονται σταδιακά σε μέγεθος και βάρος, ενώ η θηλή γίνεται μεγαλύτερη και η θηλαία σκουρότερη και μεγαλύτερη.
Μετά τον τοκετό αρχίζει η παραγωγή του γάλακτος.
Το πύαρ είναι το πρώτο γάλα που παίρνει το νεογέννητο.
Έχει χρώμα κιτρινωπό και παρότι παράγεται σε μικρή ποσότητα, έχει μεγάλη θρεπτική αξία για το βρέφος.
Μετά την τρίτη περίπου μέρα μετά τον τοκετό το πύαρ γίνεται μεταβατικό γάλα και μετά την έβδομη με δέκατη μέρα γίνεται ώριμο γάλα.
Το χρώμα του πλέον είναι λευκό και παράγεται σε μεγαλύτερη ποσότητα.
Τα πλεονεκτήματα του μητρικού γάλακτος για την υγεία των παιδιών είναι αναντικατάστατα.
Αποτελεί την πιο πλήρη διατροφή, είναι εύπεπτο και πλούσιο σε αντισώματα που προστατεύουν από σοβαρές λοιμώξεις.
Τα παιδιά που θηλάζουν έχουν επιπλέον μικρότερη πιθανότητα ανάπτυξης αλλεργιών, καρκίνου, σακχαρώδη διαβήτη, παχυσαρκίας και πολλών άλλων παθήσεων στην παιδική και ενήλικο ζωή.
Επίσης, δρα προστατευτικά απέναντι στο σύνδρομο αιφνιδίου βρεφικού θανάτου.
Πέρα από την αδιαμφισβήτητη υπεροχή του θηλασμού σε σχέση με τη διατροφή του μωρού με φόρμουλες βρεφικού γάλακτος , ο μητρικός θηλασμός δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθεί η καλύτερη σχέση μεταξύ παιδιού και μητέρας.
Στο μωρό προσφέρει την ζεστασιά, την ασφάλεια, την επαφή με το σώμα της μητέρας και έτσι χτίζεται ένας ισχυρός δεσμός μεταξύ τους, ήδη από τα πρώτα στάδια της ζωής του.