Υγεία & Ομορφιά
Υγεία

Θα Ήθελα Κάτι για τον Πονόλαιμο

Ο πονόλαιμος τις περισσότερες φορές οφείλεται σε ιογενή λοίμωξη, και συνήθως παρέρχεται μέσα σε λίγες ημέρες. Ωστόσο, μερικές φορές χρειάζεται παραπομπή στον γιατρό.

Ο πονόλαιμος μπορεί να έχει πολλαπλές αιτίες (ερεθισμός που σχετίζεται με τη ρύπανση, το κάπνισμα, την παλινδρόμηση οξέος), αλλά συχνότερα έχει ιική προέλευση. Πρόκειται για φαρυγγίτιδα.

Θα Ήθελα Κάτι για τον Πονόλαιμο.

Εκτός από τον πονόλαιμο, μπορεί να υπάρχει πυρετός, βήχας ή πόνος στα αυτιά. Μόνο η βακτηριακή φαρυγγίτιδα μπορεί να έχει επιπλοκές (συχνότερες μεταξύ 3 και 15 ετών), όπως τοπικές (φλεγμονή ή απόστημα στις αμυγδαλές ) ή γενικές (σπάνια: ρευματικός πυρετός, οξεία σπειραματονεφρίτιδα) που αφορούν κυρίως τον βήτα-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο.

Ας δούμε ορισμένες συχνές ερωτήσεις που αφορούν τον πονόλαιμο.

Πότε μπορώ να κάνω τεστ για στρεπτόκοκκο στο παιδί μου;

Μια γρήγορη διαγνωστική εξέταση, η οποία αναζητά βήτα-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο, μπορεί να γίνει σε παιδιά ηλικίας 3 έως 15 ετών, ηλικιακή ομάδα για την οποία ο πονόλαιμος που οφείλεται στον βήτα-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο είναι πιο συχνός.

Από την άλλη πλευρά, είναι άχρηστη να γίνει σε παιδί μικρότερης ηλικίας έως 3 ετών, όπου ο πονόλαιμος είναι ουσιαστικά ιικής προέλευσης.

Σε αυτήν την περίπτωση, η θεραπεία είναι συμπτωματική: παρακεταμόλη στην πρώτη γραμμή για τον πόνο και ορισμένα στοματικά διαλύματα ή σπρέι χωρίς τοπικά αναισθητικά, μπορεί να δοθούν σε αυτά τα παιδιά. Εάν όμως ο πυρετός είναι υψηλός (πάνω από 38,5 ° C) ή εάν η γενική κατάσταση του παιδιού δεν είναι καλή, απαιτείται παραπομπή σε γιατρό.

Τι μπορώ να πάρω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, θα πρέπει να επιλέγετε προσεκτικά το θεραπευτικό σχήμα που θα ακολουθήσετε και πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας.

Για παράδειγμα, τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα που δίνονται για την αντιμετώπιση του πόνου και της φλεγμονής (ΜΣΑΦ), δεν συνιστώνται για τους πρώτους 5 μήνες της εγκυμοσύνης (πιθανή αύξηση αποβολής και δυσπλασίες στο έμβρυο) και αντενδείκνυται αυστηρά από την αρχή του 6ου μήνα.

Η κατανάλωση πολλών καταπραϋντικών αφεψημάτων και οι καραμέλες με μέλι και πρόπολη, είναι αρκετά για να απαλύνουν τον πονόλαιμο στην έγκυο γυναίκα. 

Όσο για τον άνδρα, δεν θα πρέπει να γίνει ταυτόχρονη λήψη 2 προϊόντων που περιέχουν μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη διότι αυξάνεται ο κίνδυνος ανεπιθύμητων ενεργειών (κίνδυνος δημιουργίας ή αναζωπύρωσης έλκους, που περιγράφεται επίσης κατά τη λήψη ΜΣΑΦ σε παστίλιες).

Η κατανάλωση πολλών καταπραϋντικών αφεψημάτων και οι καραμέλες με μέλι και πρόπολη, είναι αρκετά για να απαλύνουν τον πονόλαιμο στην έγκυο γυναίκα.

Υπάρχουν άλλα συμπτώματα;

Ορισμένα κλινικά συμπτώματα, ιδιαίτερα σε ενήλικες, δείχνουν βακτηριακή αιτία και πρέπει να γίνει ένας γρήγορος διαγνωστικός έλεγχος για λοίμωξη με βήτα-αιμολυτικό στρεπτόκοκκο ή επίσκεψη στον γιατρό. Τα συμπτώματα εδώ είναι πυρετός πάνω από 38°C, χωρίς βήχα, ευαισθησία στους λεμφαδένες του λαιμού και αυχένα, έντονος πονόλαιμος, και είναι ανησυχητικά.

Αντιθέτως, ο μέτριος πονόλαιμος, η παρουσία βήχα ή ρινόρροιας είναι μάλλον υπέρ μιας ιογενούς αιτιολογίας. Αποφύγετε τα τοπικά αναισθητικά που υπάρχουν στις παστίλιες και στα προϊόντα με αντισηπτικά για ψεκασμούς ή γαργάρες στον λαιμό, γιατί μπορεί να αλλοιώσουν τη διάγνωση.

Επιπλέον, στα παιδιά ορισμένες μορφές φαρυγγίτιδας σχετίζονται με εξάνθημα. Αυτή είναι η περίπτωση του συνδρόμου «χέρια-πόδια-στόμα», που προκαλεί φλυκταινώδεις βλάβες στο στόμα, στις παλάμες των χεριών και στα πέλματα των ποδιών.

Η θεραπεία είναι συμπτωματική. Προσοχή! Ο πονόλαιμος που συνδέεται με ένα εξάνθημα που αρχίζει στις πτυχές (βουβωνική χώρα, μασχάλες, αγκώνες) προκαλεί οστρακιά (εξαιτίας του βήτα-αιμολυτικού στρεπτόκοκκου Α).

Στην περίπτωση αυτή ο πυρετός, συνήθως είναι υψηλός, αλλά μπορεί να είναι μέτριος σε ήπιες μορφές. Η θεραπεία με αντιβιοτικά είναι απαραίτητη. Σε περίπτωση αμφιβολίας, απαιτείται ιατρική παραπομπή.

Τι πρέπει να κάνω εάν παίρνω άλλα φάρμακα;

Ορισμένα φάρμακα προκαλούν ξηροστομία (τρικυκλικά αντικαταθλιπτικά, αλλά επίσης και αναστολείς της επαναπρόσληψης σεροτονίνης, αντι-Η1 ηρεμιστικά, μερικά αντιρετροϊκά φάρμακα, αντιψυχωτικά…) και μπορεί να προκαλέσουν ένα αίσθημα πονόλαιμου. Τα μαλακτικά για τον λαιμό μπορούν να είναι χρήσιμα εδώ. Αν δεν υπάρξει ανακούφιση ή σε περίπτωση αμφιβολίας συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

ΟΙ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ 

Αντιμικροβιακά

Τα αντιμικροβιακά μερικές φορές συνδυάζονται με σε παστίλιες ή στοματοπλύματα. Ορισμένα στοματοπλύματα μπορούν να δοθούν σε παιδιά πάνω από 30 μηνών και ποτέ πριν από αυτήν την ηλικία λόγω του κινδύνου λαρυγγόσπασμου. Οι παστίλιες μπορούν να δοθούν μετά τα 6 χρόνια.

Ορισμένα φάρμακα προκαλούν ξηροστομία.

Τοπικά αναισθητικά

Τετρακαΐνη, λιδοκαΐνη, χλωροβουτανόλη… πιο συχνά σε συνδυασμό με τοπικά αντιβακτηριακά / αντιφλεγμονώδη, σε παστίλιες ή στοματοπλύματα. Αυτάμπορούν να δοθούν σε παιδιά άνω των 6 ετών, και με προσοχή μεταξύ 6 και 12 ετών. Ορισμένα στοματικά διαλύματα αντενδείκνυται πριν από τα 12 ή ακόμα και πριν από τα 15 χρόνια. Επιπλέον, τα τοπικά αναισθητικά θα πρέπει να αποφεύγονται σε ηλικιωμένους ασθενείς με διαταραχές κατάποσης.

Τοπικά μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα

Εδώ χρησιμοποιούνται σε παστίλιες για την ανακούφιση του πονόλαιμου η flurbiprofen, η ιβουπροφαίνη καθώς και η βενζυδαμίνη, με τοπικές αναισθητικές και αναλγητικές ιδιότητες, που διατίθεται και σε διάλυμα για γαργάρες.

Μπορούν να χορηγηθούν σε παιδιά από 12 ετών και πάνω και για σύντομο χρονικό διάστημα (3 ημέρες).

Άλλα προϊόντα

Άλατα βισμούθιου (υπόθετα Βισμουθίου σε συνδυασμό με τερπένια): από 6 ετών και πάνω. Να τα αποφύγετε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού και σε περίπτωση ιστορικού σπασμών.

Άλφα- αμυλάση: από 6 μηνών και πάνω για το σιρόπι.

Πρόπολη: Δεν συνιστάται για άτομα με αλλεργίες σε τσιμπήματα μέλισσας ή προϊόντα μελισσών.

Αναλγητικά / αντιπυρετικά: Η παρακεταμόλη συνιστάται ως πρώτη επιλογή. Μερικοί ειδικοί δεν συνιστούν τη χρήση ιβουπροφαίνης χωρίς κάλυψη με αντιβιοτικά (κίνδυνος επιδείνωσης της λοίμωξης).

Οι συμβουλές «κλειδιά»

  • Κατανάλωση πολλών υγρών.
  • Πιπίλισμα με καραμέλες με μέλι που βοηθούν στη λίπανση των βλεννογόνων και στη μείωση της δυσφορίας.
  • Περιορισμός της μόλυνσης: βήχας ή φτάρνισμα στην πτυχή του αγκώνα, συχνό πλύσιμο χεριών και χρήση υδροαλκοολικών διαλυμάτων.
  • Πρόληψη: προσέξτε τις διαφορές θερμοκρασίας (ζεστό / κρύο). Προστατεύστε τον λαιμό σας από το κρύο. Να υγρανθεί το δωμάτιο εάν ο αέρας είναι πολύ ξηρός.

Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός
Χαραμή ΑΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ανθρακούχο Νερό – Είναι Ασφαλής η Κατανάλωσή του;

Evi Makavelou

Κυστική Ίνωση – Αυτή η Άγνωστη Επικίνδυνη Νόσος

Editor6 pharma

Απαραίτητες Βιταμίνες για τον Οργανισμό

Evi Makavelou

Λόγοι που Δεν Πρέπει να Τρως Αργά το Βράδυ

Evi Makavelou

Γιατί Νιώθετε Βουλωμένα τα Αυτιά σας;

Evi Makavelou

Θεραπείες για να Μειώσετε τα Συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου

Editor6 pharma

Πώς να Αντιμετωπίσετε Ένα Κρυολόγημα;

Evi Makavelou

Καούρα στο Στομάχι; Εφαρμόστε Αυτές τις 10 Συμβουλές

Δυσχέρεια Ρινικής Αναπνοής

Οι Συνήθειες που Βλάπτουν την Υγεία σας

Evi Makavelou

Γιατί Παθαίνουμε Ψύξη και πώς να την Αντιμετωπίσουμε

a.alefragkis

Γιατί Έχετε Υψηλό Σάκχαρο το Πρωί;

Evi Makavelou