Υγεία & Ομορφιά
Το αλάτι που μπορούμε να τρώμε
Διατροφή

Τελικά Είναι Καλό να Τρώμε Αλάτι και Πόσο;

Το αλάτι έχει ενοχοποιηθεί για πολλά προβλήματα και παθήσεις του οργανισμού.

Από την άλλη, είναι απαραίτητο συστατικό του.

Το νάτριο ή κοινώς αλάτι, έχει την ιδιότητα να νοστιμίζει τα φαγητά μας.

Κατανάλωση αλατιού και ποσότηταΑυτός είναι ο κύριος λόγος που το εντάσσουμε στη διατροφή μας.

Είναι όμως πολύ εύκολο να χάσουμε το μέτρο και να αρχίσουμε να καταναλώνουμε πολύ περισσότερο από όσο χρειαζόμαστε με επιπτώσεις στην υγεία μας.

Στην πραγματικότητα, χρειαζόμαστε μια πολύ μικρή ποσότητα ημερησίως.

Έτσι εξασφαλίζουμε την καλή λειτουργία των μυών και τη διατήρηση της ισορροπίας των υγρών του σώματος, το λεγόμενο ισοζύγιο καλίου-νατρίου.

Αλάτι – Όταν η πρόσληψη είναι υπερβολική

Αν λαμβάνουμε περισσότερο αλάτι από το κανονικό, προκαλείται υπέρταση.

Προκαλείται όμως και κατακράτηση υγρών, με αποτέλεσμα τα πρηξίματα σε διάφορα σημεία του σώματος.

Η υπέρταση μπορεί να οδηγήσει με τη σειρά της σε εγκεφαλικά επεισόδια και σε διάφορες μορφές καρδιοπαθειών.

Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγαλύτερος σε όσους παρουσιάζουν κληρονομικότητα.

Τα πράγματα χειροτερεύουν, αν παράλληλα ξεφεύγουν από το ημερήσιο επιτρεπόμενο όριο πρόσληψης αλατιού, χωρίς να λαμβάνουν αρκετό κάλιο.

Ας μην ξεχνάμε ότι κρυμμένο αλάτι βρίσκεται επίσης σε πολλά τρόφιμα.

Επομένως, η επιπρόσθετη κατανάλωση μόνο ζημιά μπορεί να κάνει.

Το αλάτι μπορεί επίσης να ερεθίσει ένα ευαίσθητο στομάχι και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε αυτό.

Επίσης, η λειτουργία των νεφρών επιβαρύνεται πολύ όταν υπάρχει περιττό αλάτι στον οργανισμό γιατί το σώμα κρατά νερό για να το διαλύσει.

Έτσι όμως, αυξάνεται ο όγκος του αίματος και των υγρών γύρω από τα κύτταρα.

Κάτι τέτοιο οδηγεί σε αρτηριακή πίεση, νεφρική ανεπάρκεια και καρδιακά επεισόδια.

Αλάτι – Η κατάλληλη ποσότητα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η ημερήσια κατανάλωση αλατιού δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το ένα κουταλάκι του γλυκού.

Αυτό ισοδυναμεί με 5 γραμμάρια αλατιού.

Ρίχνοντας μια προσεκτικότερη ματιά στις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζουμε, μπορούμε πολύ εύκολα να καταλάβουμε αν ένα προϊόν περιέχει πολύ αλάτι.

Ένα τρόφιμο θεωρείται υψηλό σε νάτριο όταν η ποσότητα ξεπερνάει τα 0,6 γραμμάρια νατρίου ή αλλιώς 1,5 γραμμάριο αλατιού ανά 100 γραμμάρια προϊόντος.

Βάζοντας στοπ στο αλάτι

Τέλος, εξασφαλίζοντας ότι τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό μας είναι υψηλότερα από αυτά του νατρίου, μπορούμε να είμαστε βέβαιοι ότι δεν θα έχουμε περαιτέρω συνέπειες από την κατανάλωση αλατιού.

Οπωσδήποτε είναι αδύνατο να μετράμε αυτά τα επίπεδα σε καθημερινή βάση.

Αν όμως περιορίσουμε το επιτραπέζιο αλάτι στη διατροφή μας και αντίθετα φροντίσουμε για μια διατροφή πλούσια σε κάλιο, είναι το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Καρκίνος και οι Επικίνδυνες Τροφές

yoadmin

Τα Οφέλη της Μαύρης Σοκολάτας

Ο Μύθος της Ευεργετικής Κατανάλωσης Αλκοόλ

yoadmin

Το Μέλι και οι Ευεργετικές του Ιδιότητες

Evi Makavelou

Αναπληρώστε τη Βιταμίνη D Μέσω της Διατροφής

Evi Makavelou

Ενδείξεις ότι Πίνετε Περισσότερο Νερό από Όσο Χρειάζεστε

a.alefragkis

Παντζάρι – Πώς Ωφελεί την Υγεία;

a.alefragkis

Οφέλη για την Υγεία από το Μήλο

Evi Makavelou

Πρωινό Γεύμα – 5 Λάθη που Χαλούν τη Σιλουέτα σας

Ανάκαμψη με τη Συμβολή των Αντιβιοτικών της Φύσης

a.alefragkis

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου (ΣΕΕ): Πρακτικές Διατροφικές Συμβουλές

Eleni Giannopoulou

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια και Διατροφή

a.alefragkis