Η μητέρα φύση ανοίγει απλόχερα το «φαρμακείο» της για να μας δώσει πολύτιμα φυτά και βότανα που θα μας βοηθήσουν να τονώσουμε το ανοσοποιητικό μας και να αντιμετωπίσουμε τις συνηθισμένες ασθένειες της εποχής.
Ο χειμώνας μαζί με το κρύο φέρνει μαζί του και εποχιακές ασθένειες, όπως τα κρυολογήματα και οι ιώσεις.
Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι ο βήχας, οι βλεννώδεις εκκρίσεις, η ρινική συμφόρηση και ο πυρετός. Για άλλη μια φορά, η φύση έρχεται να μας βοηθήσει.
Γνωστά βότανα και ουσίες μπορούν να μας προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις τόσο για την πρόληψη, όσο και για την αντιμετώπιση των δυσάρεστων συμπτωμάτων που μας ταλαιπωρούν.
Η Εχινάκεια
Η Εχινάκεια, με το χαρακτηριστικό μεγάλο ροζ λουλούδι, θεωρείται η «βασίλισσα» των χειμερινών φυτών.
Αναπτύσσεται στην Δυτική Αμερική και χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό φυτό από τα πανάρχαια χρόνια.
Η δράση της βασίζεται στην ενεργοποίηση της φαγοκυτταρικής δράσης των λεμφοκυττάρων και των μακροφάγων και στην επιτάχυνση της παραγωγής των λευκοκυττάρων, ιδιαίτερα των πολυμορφοπύρηνων κοκκιοκυττάρων και των μονοκυττάρων-μακροφάγων, που αποτελούν την σημαντικότερη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού μας συστήματος, διότι στην ουσία «καταπίνουν» όλους τους παθογόνους παράγοντες που προσβάλλουν τον οργανισμό μας (βακτήρια, μύκητες, ιούς κλπ).
Επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι η εχινακοζίδη που περιέχεται στην εχινάκεια έχει όμοια ισχύ με τα αντιβιοτικά και τα αντι-ιικά φάρμακα.
Πιο συγκεκριμένα, έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2015 στο περιοδικό «Current Therapeutic Research» αποδεικνύει ότι σκεύασμα από φρέσκο συμπυκνωμένο εκχύλισμα εχινάκειας που χορηγήθηκε σε ασθενείς με γρίπη για 10 ημέρες, παρουσιάζει ίση αποτελεσματικότητα με το συνηθέστερο συνταγογραφούμενο αντιϊκό φάρμακο, την οσελταμιβίρη.
Σημαντική είναι επίσης η δράση της εχινάκειας ως σπασμολυτικό και επουλωτικό πληγών.
Η Εχινάκεια δεν θα πρέπει να λαμβάνεται μαζί με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, καθώς ενδέχεται να αλληλεπιδράσει με την εν λόγω φαρμακευτική αγωγή.
Σ’ αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνονται τα ακόλουθα: Prednisolone, Prednisone, Azathioprine, Chlorambucil, Cyclophosphamide και Methotrexate.
Ο Ευκάλυπτος
Ο ευκάλυπτος χρησιμοποιείται για την ρευστοποίηση των βλεννογόνων εκκρίσεων, ως αντικαταρροϊκό και αντιβηχικό.
Τα φύλλα του ευκαλύπτου περιέχουν πτητικό έλαιο, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή τα οποία βοηθούν στην ρινική αποσυμφόρηση, προκαλώντας αγγειοσυστολή των τριχοειδών αγγείων και απαλύνοντας τους ερεθισμούς του ρινικού βλεννογόνου.
Το αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου χρησιμοποιείται σε πολλά φαρμακευτικά και παραφαρμακευτικά σκευάσματα σε μορφή υπόθετων, σιροπιού, κρέμας και ελαίου για επαλείψεις.
Το αιθέριο έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως ρινικό σπρέι.
Η αποτελεσματικότητά του ενάντια στα συμπτώματα του κρυολογήματος που αφορούν το ανώτερο αναπνευστικό είναι αποδεδειγμένη εδώ και χρόνια.
Η Πιπερόριζα
Η επιστήμη έχει επιβεβαιώσει ότι το τζίντζερ (πιπερόριζα) μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του κρυολογήματος.
Είναι ιδανικό για τον πυρετό, το βήχα, την αναπνευστική συμφόρηση και τη ναυτία.
Η καυτερή της γεύση είναι αυτή που της δίνει τη μαλακτική, αλλά και αντισηπτική ιδιότητα.
Πιπερόριζα, εκτός από φρέσκια, θα βρείτε σε μορφή βάμματος και σε κάψουλες.
Επιλέξτε για πιο άμεσα αποτελέσματα το φρέσκο τζίντζερ και παρασκευάστε το ρόφημα που θα σας ανακουφίσει.
Το Χαμομήλι
Το χαμομήλι είναι σε όλους μας γνωστό για τις ηρεμιστικές και χαλαρωτικές του ιδιότητες, ως αντιφλεγμονώδες και ως ηρεμιστικό για νευραλγίες.
Περιέχει φλαβονοειδή (απιγενίνη,κερκετίνη), αιθέρια έλαια και λακτόνες οι οποίες του προσδίδουν αντιφλογιστικές ιδιότητες, όμοιες με της κορτιζόνης.
Επίσης το χαμομήλι προστατεύει από γαστρεντερικές διαταραχές λόγω της αντισπασμωδικής του δράσης.
Όλα αυτά τον χαρακτηρίζουν έναν ισχυρό σύμμαχο ενάντια στη γρίπη και το κρυολόγημα.
Η Μέντα
Η μέντα είναι το γνωστό βότανο που προσδίδει μία αναζωογονητική φρεσκάδα στους γευστικούς κάλυκες και στις αναπνευστικές οδούς.
Αυτή η μοναδική ιδιότητα της μέντας οφείλεται στην παρουσία της μενθόλης, ένα αιθέριο έλαιο που βρίσκεται στα φρέσκα φύλλα της και στο μίσχο της. Μελέτες έχουν δείξει ότι η μέντα μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία αρκετών παθήσεων.
Στις βλεννογόνους και στο δέρμα προκαλεί μια αρχική αγγειοσυστολή, ακολουθούμενη από αγγειοδιαστολή.
Με τον τρόπο αυτό έχει τοπική αναισθητική δράση.
Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει σε γαστρικό επίπεδο, επάγοντας αντί-εμετική δράση.
Το εκχύλισμα μέντας είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό ενάντια στους πονοκεφάλους τύπου τάσης.
Μπορεί να εφαρμοστεί στο μέτωπο και τους κροτάφους, διότι η μενθόλη ανακουφίζει από όλα τα συμπτώματα της ημικρανίας, όπως τη ναυτία, τον εμετό και την φωτοευαισθησία.
Ο Αστράγαλος
Το φυτό Astragalus φύεται στην Κορέα, τη Μογγολία, την Ιαπωνία, την Ταϊβάν και το βόρειο τμήμα της Κίνας.
Θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα μακροχρόνια τονωτικά του ανοσοποιητικού συστήματος, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με την εχινάκεια.
Στην Κίνα, και στην Ιαπωνία και ακόμη και σε μερικά νοσοκομεία της Βόρειας Αμερικής, το Astragalus χρησιμοποιείται για την προστασία των ασθενών από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας.
Παρόμοια με την Εχινάκεια, το Astragalus ενισχύει τo ανοσοποιητικό, αυξάνοντας τα επίπεδα ορισμένων τύπων κυττάρων που καταπολεμούν παθογόνους εισβολείς.
Ο Κισσός
Ο κισσός, το συνηθέστερο αναρριχητικό φυτό, είναι γνωστό για τις θεραπευτικές του ιδιότητες ενάντια στον παραγωγικό βήχα.
Οι σαπωνίνες, γλυκοζίτες φυτικής προέλευσης, οι οποίοι δίνουν αφριστικά κολλοειδή διαλύματα με το νερό, βοηθούν στην ρευστοποίηση των βλεννωδών εκκρίσεων του κατώτερου αναπνευστικού και κυρίως των βρόγχων.
Όμως απαιτείται προσοχή κατά την χορήγησή του καθώς οι σαπωνίνες είναι τοξικές σε μεγάλες δόσεις.
Η Γκριντέλια
H γκριντέλια είναι ένα φυτό με χαρακτηριστικό κίτρινο ανθό.
Οι θεραπευτικές τις ουσίες εμπεριέχονται στο παχύρρευστο έκκριμα που συλλέγεται από την κορυφή των ανθέων.
Οι δραστικές ουσίες που εμπεριέχονται είναι κυρίως, τα διτερπενικά οξέα ,οι πολυφαινόλες και τα φλαβονοειδη, που της αποδίδουν αποχρεμπτικές, αντισπασμωδικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, προστατεύοντας παράλληλα το βλεννογόνο.
Χρησιμοποιείται κυρίως σε αντιβηχικά σκευάσματα και σιρόπια για τον λαιμό.
Για τη Βουλωμένη Μύτη
Για τη βουλωμένη μύτη και το συνάχι που σας ταλαιπωρεί χρησιμοποιήστε φύλλα ευκαλύπτου.
Συνταγή: Γεμίστε μια κατσαρόλα με νερό μέχρι τη μέση, ρίξτε μέσα φύλλα φρέσκου ευκαλύπτου και βράστε το. Μόλις βράσει, κατεβάστε τη από τη φωτιά και αφού τοποθετήσετε μια πετσέτα στο κεφάλι σας εισπνεύστε τους υδρατμούς. Αν έχετε αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου , ρίξτε 10-15 σταγόνες στο βρασμένο νερό και κάντε το ίδιο. Θα νιώσετε την αναπνοή σας να ελευθερώνεται!
Θυμηθείτε:
Το θαλασσινό νερό μπορεί να κάνει θαύματα σε μια βουλωμένη μύτη.
Μπορεί το να μπαίνει νερό στη μύτη μας να είναι δυσάρεστο σαν αίσθηση, αλλά μια μικρή ποσότητα θαλασσινού νερού καθαρίζει βαθιά τον ρινικό βλεννογόνο, ρευστοποιεί τη βλέννα που απομακρύνεται ευκολότερα και ανανεώνει τα κύτταρα της.
Για το Κρυολόγημα
Η εχινάκεια είναι το θαυματουργό φυτό που χρειάζεστε όταν έχετε να αντιμετωπίσετε ένα κοινό κρυολόγημα.
Συνταγή: Βράστε ένα φλιτζάνι νερό (όχι καυτό) και ρίξτε λίγες σταγόνες βάμμα εχινάκειας που θα βρείτε στο φαρμακείο.
Πριν το πιείτε κάντε μερικές γαργάρες για να ανακουφίσετε τον πονόλαιμο και μετά πιείτε το.
Για τον Πονόλαιμο
Ετοιμάστε ένα ζεστό αφέψημα από τζίντζερ, μέλι και λεμόνι που θα προσφέρει άμεση ανακούφιση στον ταλαιπωρημένο λαιμό σας.
Συνταγή: Σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό ρίξτε μια κουταλιά της σούπας φρέσκο τζίντζερ.
Σουρώστε το και πιείτε το όσο είναι ζεστό, προσθέτοντας λίγο μέλι και λεμόνι για πιο ήπια γεύση και την απαραίτητη βιταμίνη C.
Αν δεν σας αρέσει το τζίντζερ, μπορείτε να πιείτε φρέσκο χυμό λεμονιού, ανακατεμένο σε χλιαρό νερό με λίγο μέλι. Θα έχετε τα ίδια αποτελέσματα.
Η Συμβουλή του Φαρμακοποιού
Η φύση μας προσφέρει όλα όσα χρειαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε το κοινό χειμερινό κρυολόγημα.
Αν όμως παρουσιάσετε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας:
• O πυρετός είναι υψηλός και δεν υποχωρεί.
• O πυρετός υποχωρεί και την επομένη μέρα επανεμφανίζεται.
• Εμφανίζει επιδείνωση και κάποιο άλλο σύμπτωμα, όπως για παράδειγμα, βήχας, πονόλαιμος.
• Έχετε πολύ έντονο πονοκέφαλο.
• Εμφανίζονται εξανθήματα στο σώμα σας.
Άννα Μαρία Χοσάδα, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr