Υγεία & Ομορφιά
Image default
Εμμηνόπαυση

Τα Συμπτώματα της Επιδερμίδας που Προμηνύουν ότι Μπαίνετε στην Εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι μία φυσιολογική διαδικασία που κάθε γυναίκα θα την ζήσει με διαφορετικό τρόπο και ένταση.

Από την εγκατάσταση της εμμηνόπαυσης και μετά, αρχίζουν να εμφανίζονται αλλαγές στο σώμα εσωτερικά και εξωτερικά, που σταδιακά επιδεινώνονται σε βαθμό που εξαρτάται από το DNA της κάθε γυναίκας, αλλά και από τον τρόπο ζωής της γενικότερα.

Ειδικότερα για τα συμπτώματα του δέρματος, οι αλλαγές που εμφανίζονται σχετίζονται με την εγκατάσταση σιγά σιγά μιας ορμονικής ανισορροπίας.

Η μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης επιβραδύνει το μεταβολισμό και την ανανέωση των κυττάρων, με αποτέλεσμα σταδιακά να εμφανίζεται ένα πιο λεπτό και θαμπό δέρμα.

Έτσι ενώ στην ζωή της η γυναίκα βρίσκεται κάτω από την δράση των οιστρογόνων, που καθορίζουν όχι μόνο τη γονιμότητα αλλά και τον ψυχισμό της, στην εμμηνόπαυση τα πράγματα αντιστρέφονται.

Τα οιστρογόνα μειώνονται, καθώς και η προγεστερόνη, οδηγώντας σε μια επιταχυνόμενη διαδικασία γήρανσης του δέρματος, ενώ αντίθετα τα ανδρογόνα συνεχίζουν να παράγονται με μειωμένο ρυθμό, φέρνοντας σε μια σειρά από αλλαγές.

Η μείωση των οιστρογόνων και της προγεστερόνης επιβραδύνει το μεταβολισμό και την ανανέωση των κυττάρων, με αποτέλεσμα σταδιακά να εμφανίζεται ένα πιο λεπτό και θαμπό δέρμα.

Μειώνονται τα λιπίδια του επιδερμιδικού φραγμού και το δέρμα γίνεται πιο ξηρό και ευαίσθητο.

Επίσης μειώνεται το κολλαγόνο, η ελαστίνη και το υαλουρονικό οξύ.

Τελικά το δέρμα χάνει τον όγκο και το σφρίγος του, στεγνώνει κι αρχίζει να χαλαρώνει στο πρόσωπο και το σώμα.

Ο συνδυασμός απώλειας οιστρογόνων και περίσσιας ανδρογόνων, ευθύνεται και για την τριχόπτωση στην εμμηνόπαυση.

Ειδικά στο πρόσωπο, η μείωση του λιπώδους στηρικτικού ιστού κάτω από το δέρμα, η ατροφία των μυών, η συρρίκνωση των οστών και η χαλάρωση του δέρματος, οδηγούν σε απώλεια του οβάλ περιγράμματος, ενώ τα μάτια φαίνονται βαθουλωτά και η συνολικότερη εικόνα δείχνει ένα κουρασμένο και θλιμμένο πρόσωπο.

Τα χείλη χάνουν τον όγκο τους, τα βλέφαρα πέφτουν, εμφανίζονται ρυτίδες και πανάδες, ενώ το λίπος αρχίζει να συσσωρεύεται στην κοιλιά, τους γλουτούς και τους μηρούς.

Ο συνδυασμός απώλειας οιστρογόνων και περίσσιας ανδρογόνων, ευθύνεται και για την τριχόπτωση στην εμμηνόπαυση.

Οι τρίχες γίνονται λεπτές, ξηρές, εύθρυπτες και πιο λιπαρές.

Η αραίωση που δημιουργείται μέσα στα χρόνια είναι περισσότερο ανδρογεννητικού τύπου, ενώ λιγότερο συχνά μπορεί να πάρει την μορφή της πρόσθιας ινωτικής αλωπεκίας, που  είναι πιο σοβαρή κατάσταση.

Μαζί με τα μαλλιά επηρεάζονται και τα νύχια, καθώς οι ανάγκες σε ασβέστιο είναι μεγαλύτερες, και η μακροχρόνια ταλαιπωρία των νυχιών λόγω επαφής με νερά, απορρυπαντικά και συνεχές ημιμόνιμο μανικιούρ τα καθιστά αρκετά ευάλωτα.

Επίσης, η δράση των ανδρογόνων οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής σμήγματος και εμφάνιση ακμής, αλλά και σε υπερτρίχωση στο πηγούνι.

Σε παλαιότερες εποχές, όλα αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να έκαναν τις γυναίκες να φαίνονται γηρεότερες και ταλαιπωρημένες.

Σήμερα γνωρίζουμε ότι η γυναίκα μπορεί να είναι γερή, παραγωγική και με νεανική εμφάνιση ανεξάρτητα από την ηλικία της.

Υιοθετήστε την υγιεινή διατροφή με βάση φυτά που είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τρώτε λίγο, μην πίνετε πολύ νερό, μην καπνίζετε, ασκηθείτε και μιλήστε για ότι σας απασχολεί στους ειδικούς.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιπτώσεις Εμμηνόπαυσης στο Γεννητικό Σύστημα

yoadmin

Οι Θετικές Επιδράσεις της Εμμηνόπαυσης στον Οργανισμό

a.alefragkis

Εμμηνόπαυση: Πάχος στην Κοιλιά και πώς να το Χάσετε

yoadmin

Τι Μπορεί να σας Συμβεί στην Εμμηνόπαυση

yoadmin

Τα Πρώτα Σημάδια της Προεμμηνόπαυσης

Editor6 pharma

Οι Τροφές που Βοηθούν να Αντιμετωπίσετε με Φυσικό Τρόπο τα Συμπτώματα της Εμμηνόπαυσης

a.alefragkis

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ