Υγεία & Ομορφιά
Image default
Επιδερμίδα

Τα Σημάδια που Μαρτυρούν μία Αφυδατωμένη Επιδερμίδα

Σας έχει τύχει να νιώθετε την επιδερμίδα σας να σας «τραβάει»;

Μήπως έχετε παρατηρήσει τοπική ερυθρότητα ή πολύ μικρά ξηρά λέπια να σχηματίζονται στην επιφάνεια της επιδερμίδας σας;

Τα Σημάδια που Μαρτυρούν μία Αφυδατωμένη Επιδερμίδα.

Πολύ συχνά συγχέουμε την ξηροδερμία και το αφυδατωμένο δέρμα.

Η ξηροδερμία είναι μία μόνιμη κατάσταση της επιδερμίδας, ενώ το αφυδατωμένο δέρμα αφορά μια προσωρινή κατάσταση η οποία μπορεί να βελτιωθεί με την κατάλληλη φροντίδα… ή να επιδεινωθεί, εάν αντιμετωπιστεί ως ξηροδερμία!

Ας δούμε τα σημάδια που μαρτυρούν αυτές τις δύο περιπτώσεις…

Για αρχή, δεν χρειάζεται να αρχίσετε τις επαλείψεις με ενυδατικά προϊόντα, με το που θα νιώσετε την επιδερμίδα σας να σας τραβάει ή με το που θα διακρίνετε κάποια τοπική ερυθρότητα.

Όλα αυτά δεν είναι πάντοτε συνέπειες της ξηροδερμίας μόνο!

Οπότε, προτού αρχίσουν να εμφανίζονται σπυράκια από τις πολλές επαλείψεις με ενυδατικά προϊόντα ή από λανθασμένα γιατροσόφια… χωρίς κανένα θεραπευτικό αποτέλεσμα, βεβαιωθείτε ότι πρόκειται για ξηροδερμία και όχι αφυδάτωση.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ξηρού και αφυδατωμένου δέρματος;

Τα συμπτώματα είναι θα λέγαμε παρόμοια, αλλά οι αιτίες τους είναι διαφορετικές.

Ας αποκρυπτογραφήσουμε τα μηνύματα που σας στέλνει η επιδερμίδα σας…

Πώς να αναγνωρίσετε την ξηροδερμία;

Στην περίπτωση της ξηροδερμίας, η επιδερμίδα δεν εκκρίνει πλέον αρκετά λιπίδια και έτσι δεν μπορεί να προστατευτεί, για να διατηρήσει την ενυδάτωσή της με φυσικό τρόπο.

Στην περίπτωση αυτή, το νερό από μόνο του δεν επαρκεί, καθώς χρειάζονται λιπίδια για την επιδιόρθωση της ξηρής επιδερμίδας.

Η ξηροδερμία αναγνωρίζεται από τους πολύ κλειστούς πόρους της επιδερμίδας, την τραχιά και θαμπή υφή και όψη της επιδερμίδας και από τα μικρά ξηρά λέπια που κάνουν την εμφάνισή τους λόγω της ξηρότητας.

Προτείνεται λοιπόν η χρήση μιας πολύ λιπαρής ενυδατικής κρέμας, της οποίας η σύνθεσή της έχει μελετηθεί ειδικά για τη διείσδυση των λιπιδίων στην επιδερμίδα.

Πώς να αναγνωρίσετε το αφυδατωμένο δέρμα;

Όπως υποδηλώνει και το ίδιο το όνομα, το αφυδατωμένο δέρμα είναι διψασμένο… πολύ διψασμένο. Αυτή η απώλεια νερού προκύπτει συχνά από εξωγενείς παράγοντες, προκαλώντας αλλοίωση της προστατευτικής «ασπίδας» και σημαντική απώλεια νερού.

Οι εξωγενείς παράγοντες μπορεί να είναι η αλλαγή της εποχής, το έντονο κρύο, η τριβή, ο καπνός, οι περιβαλλοντικοί ρύποι, το κλιματιστικό, κ.λπ.

Το πιο συχνό σημάδι είναι η αίσθηση «τραβήγματος» στην επιδερμίδα, αλλά και περιστασιακά μετά το μπάνιο,  όταν περπατάτε έξω στο κρύο ή μετά το ντεμακιγιάζ. Άλλες φορές μπορεί να παρατηρηθεί και ξεφλούδισμα της μύτης.

Συχνά, η αφυδάτωση οδηγεί σε αυξημένη έκκριση σμήγματος, η οποία προάγει τον πολλαπλασιασμό των μικροβίων. Θα πρέπει λοιπόν να φροντίζετε την επιδερμίδα σας σε καθημερινή βάση.

Το ξηρό δέρμα χρειάζεται να τραφεί με λιπίδια, που αποκαθιστούν το υδρολιπιδικό φιλμ και διασφαλίζουν την προστασία της επιδερμίδας καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πώς να φροντίσετε το ξηρό δέρμα σας;

Το ξηρό δέρμα χρειάζεται να τραφεί με λιπίδια, που αποκαθιστούν το υδρολιπιδικό φιλμ και διασφαλίζουν την προστασία της επιδερμίδας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ως εκ τούτου, προτείνονται καλλυντικά με βάση τα λιπαρά συστατικά, οι οποίες θα σχηματίσουν ένα προστατευτικό στρώμα και θα συγκρατήσουν το νερό στην επιδερμίδα, όπως διάφοροι οροί και θεραπευτικές κρέμες τις οποίες μπορεί να σας συστήσει ο φαρμακοποιός σας.

Όσον αφορά τη φαγούρα που νιώθετε λόγω ξηροδερμίας, οι λιπαρές θεραπευτικές κρέμες θα καταπραΰνουν και θα ανακουφίσουν την επιδερμίδα σας.

Για να αποφύγετε το κακό αποτέλεσμα της ξηροδερμίας όταν χρησιμοποιείτε μακιγιάζ, επιλέξτε ένα font de teint που θα ενυδατώνει την επιδερμίδα σας, προσφέροντας παράλληλα και προστασία από τον ήλιο.

Πώς να φροντίσετε το αφυδατωμένο δέρμα σας;

Εάν το δέρμα σας είναι διψασμένο, ο στόχος είναι να του προσφέρετε άφθονη ενυδάτωση, με μία πολύ καλή ενυδατική κρέμα, με πλούσια υφή και φτωχή σε λιπίδια.

Ακολουθώντας αυτά τα δύο, η επιδερμίδα σας δεν θα είναι πλέον αφυδατωμένη, ενώ θα παραμείνει απαλή και βελούδινη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Επίσης, θα πρέπει να λάβετε και τα κατάλληλα μέτρα ηλιοπροστασίας, καθώς οι ακτίνες του ηλίου είναι ο μεγάλος εχθρός της αφυδατωμένης επιδερμίδας.

Επιπλέον, μπορείτε με ένα ιαματικό νερό να ψεκάζετε το πρόσωπό σας πρωί και βράδυ, ή όποτε νιώθετε την επιδερμίδα σας να σας «τραβάει» κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τέλος, ας μην ξεχνάμε και τους ενδογενείς παράγοντες της αφυδάτωσης, οι οποίοι προκύπτουν αν μη τι άλλο από τη μη κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού.

Συνιστάται λοιπόν, η κατανάλωση 2 λίτρων νερού την ημέρα, η επαρκής ενυδάτωση με τα κατάλληλα προϊόντα, καλός ύπνος, προστασία και αποφυγή των περιβαλλοντικών ρύπων, προστασία από τον ήλιο και συνέπεια σε όλα αυτά!

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εγγυημένοι Τρόποι για να Μειώσετε τους Πόρους της Επιδερμίδας σας

d.tsagkrinos

Σπυράκια Μετά το Ξύρισμα – Δείτε πώς να Απαλλαγείτε Οριστικά

d.tsagkrinos

Τατουάζ και Καρκίνος του Δέρματος – Τελικά Συνδέονται;

d.tsagkrinos

Οι Τροφές που σας Βοηθούν να Απαλλαγείτε από τα Σπυράκια της Ακμής

d.tsagkrinos

Το «Θαυματουργό» Καστορέλαιο και τα Οφέλη του για την Υγεία

d.tsagkrinos

Λιπαρή Επιδερμίδα – Συμβουλές για να την Θέσετε υπό Έλεγχο

d.tsagkrinos

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ