Υγεία & Ομορφιά
Πού Οφείλονται τα Πρησμένα Πόδια;
Εγκυμοσύνη

Τα Πρησμένα Πόδια στη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

Τα πόδια της εγκύου χρειάζονται φροντίδα.

Τα παπούτσια πρέπει να επιλέγονται με πολύ μεγάλη προσοχή, ενώ η γυμναστική -όπως και στις περισσότερες περιπτώσεις- βοηθά στην πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση του φαινομένου.

Πού Οφείλονται τα Πρησμένα Πόδια;

Το πρώτο και κυριότερο σύμπτωμα που εντοπίζεται στα κάτω άκρα της εγκύου είναι το πρήξιμο στα πόδια.

Πού Οφείλονται τα Πρησμένα Πόδια;

Αυτό οφείλεται στην κατακράτηση υγρών – λόγω των ορμονικών μεταβολών που παρατηρούνται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης- ή από κάποιο οίδημα, λόγω παθολογικών αιτιών.

Το οίδημα δημιουργείται συνηθέστερα στο τελευταίο τρίμηνο της κύησης και ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας.

Η διαστολή των αγγείων προκαλεί καθυστέρηση της μεταφοράς του αίματος από τα κάτω άκρα στην καρδιά, με αποτέλεσμα το πλάσμα του αίματος να εξαγγειώνεται και να παραμένει στους ιστούς, δημιουργώντας τελικά το πρήξιμο.

Κύρια συμπτωματολογία είναι ο πόνος στα πόδια, το αίσθημα ότι τα πόδια είναι «βαριά» και οι κράμπες στις κνήμες.

Πώς Αντιμετωπίζονται το Πρήξιμο, οι Κράμπες και οι άλλες Ενοχλήσεις στα Πόδια

• Καλό είναι η έγκυος να προσέχει την αύξηση στο βάρος της, γιατί αυτό εντείνει τα προβλήματα.

• Η ισορροπημένη διατροφή θα βοηθήσει τόσο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και την γρήγορη αποβολή των περιττών κιλών μετά από αυτή.

Καλό είναι το αλάτι να καταναλώνεται περιορισμένα γιατί προκαλεί κατακράτηση υγρών.

• Η έγκυος πρέπει να αποφεύγει την ορθοστασία, η οποία επιδεινώνει το πρήξιμο των ποδιών.

Αντίθετα, βοηθά το περπάτημα με ίσια και μαλακά παπούτσια, εφοδιασμένα με πέλματα (πάτους), τα οποία έχουν κατασκευαστεί για τις ανάγκες της εγκύου (όπως αυτές θα έχουν προκύψει από το σχετικό πελματογράφημα).

Τα Πρησμένα Πόδια στη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

• Το πελματογράφημα θα δώσει πληροφορίες για την ανατομία του ποδιού της εγκύου καθώς και για προβλήματα στη στάση και την βάδιση που υπήρχαν πριν την εγκυμοσύνη και που τώρα, λόγω της αύξησης του βάρους της εγκύου, μπορούν να γίνουν εντονότερα.

• Επίσης ανακουφίζουν πολύ τα συχνά ποδόλουτρα, καθώς και η ελαφρά ανάκληση των ποδιών με μαξιλάρια.

• Σε πολλές κλινικές μελέτες έχει αποδειχθεί ότι τα φυσικά φλαβονοειδή βοηθούν στην διατήρηση της καλής φλεβικής κυκλοφορίας, προστατεύουν τα αγγεία σταθεροποιώντας τα τοιχώματα τους και αυξάνουν την ελαστικότητά τους.

Το αποτέλεσμα αυτών των δράσεων είναι η διατήρηση της καλής φλεβικής κυκλοφορίας, η μείωση της εμφάνισης οιδημάτων (πρησμένα πόδια) και ανακούφιση από τα ενοχλητικά συμπτώματα όπως αίσθημα βάρους και πόνο.

Τι Παπούτσια Πρέπει να Φοράει η Έγκυος;

Καταρχάς αποφεύγονται τα τακούνια για ασφαλέστερο και πιο ξεκούραστο περπάτημα.

Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, λόγω της αλλαγής της στάσης της σπονδυλικής στήλης από το βάρος του εμβρύου, παρατηρούνται πόνοι στην πλάτη.

Καλό είναι λοιπόν να εξασφαλίζεται η σωστή ισορροπία του σώματος με χαμηλά παπούτσια.

Κατάλληλα παπούτσια είναι αυτά που στηρίζουν την καμάρα του ποδιού, εφαρμόζουν στη φτέρνα σωστά, δεν πιέζουν το μεγάλο δάκτυλο και έχουν ύψος τακουνιού μέχρι 4-5 εκατοστά.

Μια γυναίκα που γυμνάζεται έχει λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσει προβλήματα στα κάτω άκρα στην περίοδο της εγκυμοσύνης;

Φυσικά και έχει λιγότερες πιθανότητες!

Η ήπια άθληση, όπως το περπάτημα ή το κολύμπι, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης βοηθούν τόσο την έγκυο, όσο και το αναπτυσσόμενο έμβρυο.

Η ενδυνάμωση των μυών στα πόδια της εγκύου, εξασφαλίζουν καλύτερη στήριξη της σπονδυλικής στήλης, καλύτερη κατανομή του βάρους και κατ’ επέκταση σταθερότερη βάδιση.

{loadmoduleid 233}

Επίσης, επιτελείται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και έτσι μικρότερη κατακράτηση υγρών και κατ’ επέκταση αποφεύγεται το οίδημα.

Η Σωστή Διατροφή Μπορεί να Βοηθήσει;

Εφόσον το σωματικό βάρος σχετίζεται με την εμφάνιση οιδήματος στα πόδια, είναι σαφές ότι και η διατροφή επηρεάζει τα πόδια της εγκύου σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η ισορροπημένη διατροφή, με περιορισμένη κατανάλωση αλατιού, αποτρέπει την κατακράτηση υγρών, επιδρώντας στον έλεγχο του βάρους το οποίο και θα επιβαρύνει τα πόδια της εγκύου.

Οι Κιρσοί στην Εγκυμοσύνη

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι συχνή η εμφάνιση κιρσών στα κάτω άκρα, οι οποίοι μάλιστα φαίνεται να προκαλούν περισσότερα ενοχλήματα από τους κιρσούς που δε σχετίζονται με εγκυμοσύνη.

Οι κιρσοί της εγκυμοσύνης συνήθως βελτιώνονται μετά τον τοκετό εντός τριών μηνών.

Οι Κιρσοί στην Εγκυμοσύνη

Όμως αν η γυναίκα έχει διαδοχικές εγκυμοσύνες, οι κιρσοί μπορεί να παραμείνουν.

Σε μερικές έγκυες μπορεί να δημιουργηθούν πυελικοί κιρσοί σχετιζόμενοι με φλεβική παλινδρόμηση σε μια ωοθηκική ή έσω λαγόνιο φλέβα.

Αυτοί μπορεί να οδηγήσουν στην εμφάνιση κιρσών στον κόλπο, στα χείλη του αιδοίου ή και στο ανώτερο τμήμα της έσω-οπίσθιας επιφάνειας του μηρού.

Οι κιρσοί αυτοί ενδεχομένως να προκαλέσουν τοπικά ενοχλήματα, αλλά συνήθως υποχωρούν μετά την εγκυμοσύνη.

Αν ωστόσο τέτοιοι κιρσοί επιμείνουν, σήμερα είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν επιτυχώς με κατάλληλη επέμβαση.

Πέννυ Λαζογεώργου, Φαρμακοποιός
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αντιμετωπίζονται η Ναυτία και οι Καούρες στην Εγκυμοσύνη;

yoadmin

Εγκυμοσύνη Μετά τα 35 – Τι Πρέπει να Γνωρίζετε

Καισαρική και Κίνδυνος Παχυσαρκίας

yoadmin

Εγκυμοσύνη και Παχυσαρκία – Πόσο Επικίνδυνη Είναι για τη Μητέρα και το Έμβρυο

Αλλαγές στη Διάθεση Κατά την Εγκυμοσύνη – Τι τις Προκαλεί και πώς να τις Διαχειριστείτε

d.tsagkrinos

Ποια Καλλυντικά Πρέπει να Αποφεύγετε κατά τη Διάρκεια της Εγκυμοσύνης

d.tsagkrinos

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ