Τι είναι τα πρεβιοτικά;
Τι ακριβώς γνωρίζουμε για τη δράση τους;
Γιατί παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς μας;
Ακολουθήστε τον παρακάτω οδηγό και θα μάθετε τα πάντα γι’ αυτούς τους πολύτιμους σύμμαχους για την υγεία και την ευεξία του οργανισμού μας.
Τι Ακριβώς Είναι τα Πρεβιοτικά
Τα πρεβιοτικά είναι φυτικές ίνες και η δράση τους είναι καθοριστική για την υγεία μας.
Τα πρεβιοτικά τρέφουν και βοηθούν την ανάπτυξη και διατήρηση των ήδη υπαρχόντων ευεργετικών βακτηρίων της εντερικής χλωρίδας, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Έτσι, τα πρεβιοτικά, μπορούν να μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά διάφορα πεπτικά προβλήματα, όπως τα φουσκώματα, η διάρροια ή η δυσκοιλιότητα.
Το πιο ουσιαστικό είναι ο καθοριστικός ρόλος που παίζουν στην υγεία του ανοσοποιητικού μας συστήματος.
Τα πρεβιοτικά ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μπορούν να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη αρκετών ασθενειών, από το απλό έκζεμα μέχρι τη νόσο Αλτσχάιμερ και την ινομυαλγία.
Τα πιο γνωστά πρεβιοτικά είναι η ινουλίνη, οι γαλακτο-ολιγοσακχαρίτες και οι φρουκτο ολιγοσακχαρίτες.
Πού Μπορούμε να Βρούμε Πρεβιοτικά;
Τα πρεβιοτικά βρίσκονται μέσα στις τροφές που τρώμε, ιδιαίτερα μέσα στα λαχανικά.
Οι ίνες των φρούτων και των λαχανικών είναι εκείνες που τροφοδοτούν τα «καλά» βακτήρια του εντέρου και τα βοηθούν να αναπαράγονται.
Πρόκειται για «υδατάνθρακες» ή για φυσικά σύνθετα σάκχαρα, που είναι πολύ διαφορετικά από τα απλά σάκχαρα ή τα επεξεργασμένα που είναι επιβλαβή για τη υγεία.
Οι σύνθετοι υδατάνθρακες δεν χωνεύονται στην άνω πεπτική οδό, αλλά πολύ χαμηλότερα στο παχύ έντερο, ιδιαίτερα στο δεξιό κόλον.
Δεν αφομοιώνονται από τον οργανισμό και δεν είναι πηγή ενέργειας για τα κύτταρα μας, αλλά είναι άκρως απαραίτητα στα βακτήρια της εντερική χλωρίδας.
Ανάμεσα στα σύνθετα σάκχαρα των λαχανικών, βρίσκουμε την κυτταρίνη έναν υδατάνθρακα που ανήκει στην κατηγορία των ινών και δεν αφομοιώνεται από τον οργανισμό, αλλά συμβάλει στην καλή λειτουργία του εντέρου.
Φυτικές ίνες μπορούμε να βρούμε επίσης, σε πιο μικρές ποσότητες, στα φρούτα ιδιαίτερα στα φρέσκα φρούτα εποχής.
Γενικότερα, οι πηγές των πολύτιμων φυτικών ινών είναι τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα όσπρια.
Οι τροφές αυτές θα πρέπει να αποτελούν ένα σημαντικό μέρος της διατροφής μας.
Θυμηθείτε:
Πολλοί έχουν την εντύπωση ότι τα λαχανικά πρέπει να είναι μαγειρεμένα και συχνά δεν τα μαγειρεύουμε σωστά με αποτέλεσμα να χάνουν πολλά από τα θρεπτικά συστατικά τους.
Οι βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά των λαχανικών είναι πολύ ευαίσθητα στις υψηλές θερμοκρασίες.
Το μαγείρεμα των λαχανικών πολύ ώρα ή σε πολύ υψηλή θερμοκρασία πρέπει να αποφεύγεται.
Το ίδιο ισχύει και για τις φυτικές ίνες, οι οποίες μαγειρεμένες έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα στην εντερική χλωρίδα.
Σε ό,τι αφορά τα φρούτα, όταν μαγειρεύονται γίνονται πικρά.
Σκεφτείτε ότι σε μια απλή μαρμελάδα προσθέτουμε ζάχαρη, ενώ η ζάχαρη που έχουν τα ίδια τα φρούτα είναι υπεραρκετή.
Ιδανικά, τα φρούτα δεν πρέπει να μαγειρεύονται καθόλου.
Πρέπει να τρώμε φρέσκα φρούτα εποχής και, κατά προτίμηση, βιολογικά.
Για τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια) ιδανικό είναι να τα μουλιάζετε λίγες ώρες πριν το μαγείρεμα και μετά να τα βράζετε λίγο, μέχρι να γίνουν al dente.
Γιατί Είναι Απαραίτητα για τη Σωστή Λειτουργία του Οργανισμού μας;
Τα πρεβιοτικά είναι αληθινοί σύμμαχοι στη διατήρηση της υγείας και της ομορφιάς μας.
Ας δούμε μερικές από τις πιο σημαντικές λειτουργίες τους και τα οφέλη για την υγεία μας.
• Βοηθούν στην απορρόφηση των μετάλλων, ειδικά του ασβεστίου και του μαγνησίου στο κόλον έντερο.
Να θυμάστε ότι η καλύτερη πηγή ασβεστίου είναι τα λαχανικά κι όχι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που προέρχονται από ζώα, όπου μόνο το 30% του ασβεστίου απορροφάται από τον οργανισμό.
Τα λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε κάλλιο που δρα αποτελεσματικά ενάντια στην μείωση της οξύτητας των ιστών και ρυθμίζει την αρτηριακή πίεση.
• Μειώνουν την απώλεια του ασβεστίου από τον οργανισμό, προλαμβάνοντας τον κίνδυνο οστεοπόρωσης.
• Έχουν ευεργετική δράση στη μείωση της χοληστερόλης, αφού μειώνουν τον αριθμό των λιπιδίων στο αίμα, ιδιαίτερα τα τριγλυκερίδια.
• Τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Η εντερική χλωρίδα παίζει ενεργό ρυθμιστικό ρόλο στη λειτουργία του ανοσοποιητικού.
Η καλή λειτουργία του εντέρου περιορίζει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών και αυτοάνοσων παθολογιών.
• Μειώνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο με τον σχηματισμό μιας αλυσίδας λιπαρών οξέων που τονώνουν την ανανέωση των κυττάρων του παχέος εντέρου και αναστέλλουν τις καρκινικές λειτουργίες τους.
• Βοηθούν στις φλεγμονώδεις διαταραχές του εντέρου και στην ελκώδη κολίτιδα.
• Ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα.
• Δρουν προληπτικά ενάντια στην παχυσαρκία, τις μεταβολικές διαταραχές και το διαβήτη.
Σημειώστε, επίσης, ότι τα πρεβιοτικά μπορεί να έχουν πολύ ευεργετική δράση στα βρέφη και στα πολύ μικρά παιδιά που υποφέρουν από κολικούς του εντέρου.
Η Συμβουλή του Φαρμακοποιού
• Να θυμάστε ότι η χλωρίδα του εντέρου μπορεί να ποικίλει από εποχή σε εποχή και να αλλάζει ανάλογα με το τι τρώμε
• Αν τρώτε πολύ κρέας (ζωικές πρωτεΐνες) μπορεί να παρατηρήσετε δυσκοιλιότητα, αέρια με δυσάρεστες οσμές, κολίτιδα ή υποτροπιάζοντα πόνο του εντέρου
• Αν τρώτε κυρίως υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, γλυκά και αρτοσκευάσματα) μπορεί να παρατηρήσετε διάρροια, φουσκώματα και αέρια χωρίς οσμές
• Κάθε γεύμα έχει τη σημασία του και πρέπει να περιλαμβάνει φρούτα και λαχανικά.
Θυμηθείτε τον κλασικό κανόνα των πέντε μερίδων: Πέντε μερίδες φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα!
Πολύ καλές πηγές πρεβιοτικών είναι τα κρεμμύδια, τα ραδίκια, τα πράσα, τα σπαράγγια, αλλά και οι ντομάτες και οι μπανάνες.
Διευκρίνιση
Τα Πρεβιοτικά και τα Προβιοτικά
Τα προβιοτικά είναι ζωντανοί μη παθογόνοι μικροοργανισμοί που εισέρχονται στο ανθρώπινο σώμα μέσω των τροφών.
Πρόκειται δηλαδή για βακτήρια της εντερικής χλωρίδας και είναι απολύτως απαραίτητα για τη ζωή και άκρως ωφέλιμα για την υγεία μας.
Οι προβιοτικοί μικροοργανισμοί ζουν στον ανθρώπινο οργανισμό χωρίς να τον βλάπτουν.
Αντίθετα, εμποδίζουν να αναπτυχθούν τα παθογόνα μικρόβια τα οποία όταν βρουν την ευκαιρία επιτίθενται και μολύνουν τα διάφορα όργανα του σώματος.
Τα προβιοτικά συμβάλλουν σε μια ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου που προστατεύει τον οργανισμό από μολύνσεις.
Επιπρόσθετα, βοηθούν στη διάσπαση των πρωτεϊνών και των λιπών στο πεπτικό σύστημα, κάτι που βοηθά στην πέψη και απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών.
Είναι λοιπόν, φανερό ότι τα πρεβιοτικά είναι στην ουσία η πηγή των προβιοτικών.
Τα πρεβιοτικά ως φυτικές ίνες, βοηθούν στην ανάπτυξη και τη διατήρηση των προβιοτικών.
Ο οργανισμός μας δεν μπορεί να διατηρήσει μια καλή εντερική χλωρίδα, πλούσια στα περίφημα «προβιοτικά βακτήρια» χωρίς μια καλή διατροφή, πλούσια σε πρεβιοτικά.
Πόπη Χαραμή, Φαρμακοποιός