Υγεία & Ομορφιά
Image default
Διάφορες Παθήσεις Υγεία

Τα Πάντα για τα Οστεόφυτα

Η κακή στάση του σώματος, το αυξημένο σωματικό βάρος, ακόμα και η προδιάθεση ή τα ακατάλληλα για τα πόδια μας παπούτσια, κάποιοι παλιοί τραυματισμοί σε άρθρωση που δεν αντιμετωπίστηκαν σωστά μπορεί να συντελέσουν στη δημιουργία οστεόφυτων στην ευρύτερη περιοχή του αυχένα.

Πρόκειται για «κομμάτια οστού» που αναπτύσσονται σε ακατάλληλα σημεία, όπως ο αυχένας και η γύρω περιοχή του, αλλά και η άρθρωση του ώμου.

Οστεόφυτα μπορεί να παρουσιαστούν ακόμα και στη σπονδυλική στήλη σε τέτοιο βαθμό που να πιέζουν νεύρα που διακλαδώνονται έξω από αυτήν.

Όταν συμβαίνει αυτό ο ασθενής θεωρεί πως το πρόβλημά του οφείλεται σε δισκοκήλες ή κάτι άλλο εξίσου σοβαρό, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για κάτι ενοχλητικό μεν, αλλά όχι ανησυχητικό ή μη αντιμετωπίσιμο.

Τα οστεόφυτα είναι ουσιαστικά η υπερβολική αύξηση του οστικού ιστού και μπορεί να προκαλέσει έντονο πόνο ή συμπτώματα νευρολογικής φύσεως.

Πώς δημιουργούνται

Οι αρθρώσεις περιβάλλονται από συνδέσμους και τένοντες που όταν υποστούν φλεγμονή ή κάποια βλάβη, επηρεάζεται η ανάπτυξη του οστού.

Έτσι, δημιουργούνται νέα οστικά κύτταρα και μεγαλώνουν σε σημεία που δεν θα έπρεπε.

Τα οστεόφυτα απεικονίζονται στην ακτινογραφία σαν ακίδες ή καρφιά πάνω στο οστό, αλλά στην πραγματικότητα είναι κάπως πιο «στρογγυλεμένα».

Η πιο συνηθισμένη αιτία για τη δημιουργία οστεόφυτων είναι η οστεοαρθρίτιδα εξαιτίας των τραυματισμένων ιστών ή άλλων φλεγμονών.

Συμπτώματα και αντιμετώπιση

Παρόλο που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν πρόκειται για κάτι σοβαρό, τα συμπτώματά τους είναι ισχυρά και ταλαιπωρούν τον πάσχοντα.

Ο ασθενής νιώθει «κάψιμο» ή «τσίμπημα» στην περιοχή που μπορεί να φτάνει μέχρι και στα χέρια, μούδιασμα, έχει μυικούς σπασμούς και νιώθει τους μύες του αδύναμους, παθαίνει κράμπες, πονοκεφάλους, ακόμα και απώλεια συντονισμού σε συγκεκριμένα σημεία του σώματός του.

Η κίνηση χειροτερεύει την κατάσταση.

Αν τα οστεόφυτα δεν αντιμετωπιστούν, μπορεί να οδηγήσουν σε διάφορες μορφές αρθρίτιδας ή σπονδυλική στένωση.

Σε πρώτη φάση συστήνονται ξεκούραση και διατάσεις.

Αποτελεσματική για τα οστεόφυτα μπορεί να είναι η φυσικοθεραπεία.

Σε δεύτερο χρόνο, οι κατάλληλες φυσικοθεραπείες μπορούν να δυναμώσουν την άρθρωση, αλλά και να διορθώσουν την κακή στάση του σώματος, ώστε να μην πιέζονται τα νεύρα.

Κάποιοι αντιμετωπίζουν την οξεία φάση του πόνου με κρυοθεραπεία.

Τα αντιφλεγμονώδη σκευάσματα ανακουφίζουν προσωρινά από τα συμπτώματα, αλλά δε λύνουν οριστικά το πρόβλημα.

Καλό θα ήταν όσοι πάσχουν από οστεόφυτα να κοιμούνται σε σκληρό στρώμα (όχι λάτεξ ή μαλακό) που «κρατάει» τη σπονδυλική στήλη και μόλις η φλεγμονή υποχωρήσει να χρησιμοποιούν θερμοφόρα για να ανακουφιστούν.

Τέλος, σε προχωρημένα στάδια κι αν τίποτα από τα παραπάνω δεν έχει αποτέλεσμα, προτείνεται η χειρουργική επέμβαση. 

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνηθισμένοι Μύθοι και Αλήθειες για τον Αυτισμό

a.alefragkis

Νευραλγία Τριδύμου Νεύρου – Τι Κρύβει Αυτή η Περίπλοκη Ονομασία

Editor6 pharma

Βήχας και Πονοκέφαλος – Αιτίες και Συμπτώματα

Editor6 pharma

Συμπτώματα στο Πρόσωπό σας που Δείχνουν Ανεπάρκεια Βιταμινών

Editor6 pharma

Οι Αιτίες πίσω από την Έλλειψη Σιδήρου που δεν Οφείλονται στη Διατροφή

Editor6 pharma

Ευκάλυπτος – Οι Ιδιότητες και οι Πολλαπλές Χρήσεις του

Editor6 pharma

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ