Υγεία & Ομορφιά
Τα Παιδιά Θύματα Βίας ή Τραυματικής Εμπειρίας Γερνάνε πιο Γρήγορα.
Τα Παιδιά Θύματα Βίας ή Τραυματικής Εμπειρίας Γερνάνε πιο Γρήγορα.
Επικαιρότητα

Τα Παιδιά Θύματα Βίας ή Τραυματικής Εμπειρίας Γερνάνε πιο Γρήγορα

Τα παιδιά που έχουν βιώσει βία ή άλλη τραυματική εμπειρία, φαίνεται να γερνάνε πιο γρήγορα, μπαίνουν πιο νωρίς στην εφηβεία και δείχνουν πιο έντονα σημάδια κυτταρικής γήρανσης, σύμφωνα με μια νέα έρευνα επιστημόνων στις ΗΠΑ.

Η μελέτη επιβεβαιώνει προηγούμενα ευρήματα ότι οι πρώιμες αρνητικές εμπειρίες αφήνουν μονιμότερο βιολογικό «αποτύπωμα» και όχι μόνο ψυχολογικό.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια ψυχολογίας Κέιτι ΜακΛόφλιν του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχολογίας «Psychological Bulletin», αξιολόγησαν σχεδόν 80 μελέτες, οι οποίες αφορούσαν συνολικά περισσότερα από 116.000 άτομα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι η βία ή το ψυχικό τραύμα επιταχύνουν τη διαδικασία της γήρανσης.

Η επανειλημμένη έκθεση στη βία στα κορίτσια φέρνει αρκετούς μήνες νωρίτερα την πρώτη τους περίοδο και την είσοδο στην εφηβεία.

Είναι γνωστό ότι η πρώιμη εφηβεία συνδέεται με διάφορα σωματικά και ψυχικά προβλήματα αργότερα στη ζωή.

Επίσης, τα παιδιά θύματα βίας ή τραυματικής εμπειρίας έχουν μεγαλύτερη βιολογική ηλικία κατά μερικούς μήνες ή ακόμη και χρόνια, σε σχέση με τη χρονολογική ηλικία τους, με βάση το σχετικό δείκτη που είναι το μήκος των τελομερών στα άκρα των χρωμοσωμάτων (όσο μικρότερα είναι τα τελομερή, τόσο μεγαλύτερη η βιολογική ηλικία του σώματος).

Μελέτες στο παρελθόν έχουν συσχετίσει την ταχύτερη κυτταρική γήρανση με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιαγγειακής νόσου, διαβήτη κ.ά.

Μια δεύτερη ανάλυση και συστηματική αξιολόγηση 25 μελετών με πάνω από 3.200 συμμετέχοντες, συμπέρανε ότι οι βίαιες και τραυματικές εμπειρίες κατά την παιδική ηλικία επηρεάζουν βιολογικά και την ανάπτυξη του εγκεφάλου, μειώνοντας το πάχος του εγκεφαλικού φλοιού (επίσης σημάδι γήρανσης καθώς ο φλοιός λεπταίνει όσο οι άνθρωποι γερνάνε).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νέες Ελπίδες για τους Ασθενείς με Καρκίνο – Αντικαρκινικές Ιδιότητες σε Μη Ογκολογικά Φάρμακα

admin

Ο ΕΟΦ Προειδοποιεί τους Καταναλωτές να μην Αγοράζουν ή Κάνουν Χρήση του Προϊόντος Japan Tengsu

admin

Πώς να Κοιμηθείτε με το Άγχος που σας Διακατέχει λόγω του Κορωνοϊού;

admin

Επιστημονική Ομάδα «Φυματίωσης» της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας – Ο Αριθμός των Ασθενών με Φυματίωση θα Αυξηθεί Παγκοσμίως λόγω της Πανδημίας COVID-19

Evi Makavelou

Κορωνοϊός – Ο Εμβολιασμός των Ηλικιωμένων Δίνει Περισσότερα Μελλοντικά Χρόνια Ζωής

Πρόωρη Εμμηνόπαυση και Κίνδυνος Εμφάνισης Καρδιακών Ασθενειών

admin

Οι Αιματολογικές Επιπλοκές της Λοίμωξης COVID-19

admin

Γιατί να Εμπιστευτούμε το Εμβόλιο COVID-19;

Πώς Έχει Επηρεάσει ο Κορωνοϊός τη Λίμπιντο

Evi Makavelou

Κορωνοϊός – Πώς η ΧΑΠ και το Κάπνισμα Αυξάνουν τον Κίνδυνο

admin

Κορωνοϊός – Τι Προτείνουν οι Επιστήμονες για το Ασφαλέστερο Άνοιγμα των Σχολείων

Ερωτήσεις και Απαντήσεις για τον Κίνδυνο Μετάδοσης του Κορωνοϊού Μέσω των Τροφίμων

admin