Οι περισσότεροι άνθρωποι εστιάζουν στην υιοθέτηση σωστών διατροφικών συνηθειών κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αλλά όταν έρχεται το τέλος της βγαίνουν εκτός προγράμματος.
Οι περισσότεροι έχουμε συνδέσει την χαλάρωση με την πολυφαγία, ξεχνώντας ότι αυτή η τακτική μπορεί να επηρεάσει αρνητικά όλη την προσπάθειά μας για αδυνάτισμα ή για την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής.
Υπάρχουν 3 βασικά διατροφικά λάθη που κάνουμε το Σαββατοκύριακο τα οποία μπορούν να σαμποτάρουν τους στόχους στην υγεία και το βάρος μας.
Διακοπή της καθημερινής ρουτίνας
Τα Σαββατοκύριακα συνήθως ξυπνάμε πιο αργά, το πρωινό μετατρέπεται σε brunch και κάπως έτσι όλο το διήμερο αποκτά ένα εντελώς διαφορετικό ωράριο.
Το αποτέλεσμα να παραλείπουμε πολλά γεύματα ή να προσθέτουμε και άλλα.
Ωστόσο, το σώμα διαχειρίζεται την παράλειψη γευμάτων ή την υπερκατανάλωση τους όπως κάθε άλλη μέρα της εβδομάδας, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο αύξησης βάρους.
Μία καλή συμβουλή είναι να προσπαθήσετε να καταναλώνετε 5 γεύματα την ημέρα και τα Σαββατοκύριακα.
Αν ξυπνήσετε πιο αργά, σημαίνει ότι θα κοιμηθείτε και πιο αργά, άρα οι διατροφικές απαιτήσεις του οργανισμού δεν αλλάζουν.
Αν πάλι το Σαββατοκύριακό σας είναι γεμάτο με δραστηριότητες, φροντίστε να έχετε πάντα μαζί σας μικρά και γεμάτα ενέργεια σνακ που μπορείτε να καταναλώνετε ανά 3 – 4 ώρες.
Και φυσικά μην παραλείπετε να πίνετε πολύ νερό.
Σαββατοκύριακο διαρκείας
Για πολλούς το τέλος της εβδομάδας ξεκινάει από την Πέμπτη ή αλλιώς το «μικρό Σάββατο», με έξοδο για φαγητό ή ποτά με συναδέλφους και φίλους.
Αυτό σημαίνει παραπάνω από ένα γεύμα εκτός προγράμματος, άρα και πολλές παραπανίσιες θερμίδες.
Μία συμβουλή είναι να προσπαθήσετε να τηρείτε στο 90% της εβδομάδας τις καλές διατροφικές σας συνήθειες.
Αν απολαύσετε μέσα στο Σαββατοκύριακο κάποιο «απαγορευμένο» γεύμα, μην περιμένετε μέχρι τη Δευτέρα για να ξαναμπείτε στο διατροφικό σας πρόγραμμα αλλά ξεκινήστε από το επόμενο κιόλας γεύμα σας.
Aλκοόλ
Για να αποφύγετε τις έμμεσες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας αλλά και τις άμεσες στο βάρος σας προσπαθήστε να περιοριστείτε στην συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη αλκοόλ σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, δηλαδή 2 ποτήρια για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες.
Τι ορίζουμε ως 1 ποτήρι αλκοόλ;
– 1 ποτήρι (340 ml) μπύρα, περιεκτικότητα σε αλκοόλη 5%
– 1 ποτήρι (120 ml) κρασί, περιεκτικότητα σε αλκοόλη 12%
– 1 ποτήρι (40 ml) αποσταγμένης αλκοόλης, περιεκτικότητα σε αλκοόλη 40%
Μην υπερβαίνετε τα 1 με 2 ποτήρια αν είστε γυναίκα και τα 2-3 αν είστε άντρας, ενώ για να περιορίσετε την θερμιδική πρόσληψη αλλάξτε το επιπλέον ποτό με ανθρακούχο νερό και χυμό λεμόνι.