Υγεία & Ομορφιά
Image default
Επικαιρότητα

Τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα Συνδέονται με τον Ανθυγιεινό Τρόπο Ζωής

Σύμφωνα με τη μελέτη PERSEAS (Prospective Evaluation of Vascular Risk Surrogates: the Elafonisos Area Study), της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.), τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την 1η αιτία θανάτου στην Ελλάδα.

Τα εν λόγω νοσήματα συνδέονται άμεσα με τον ανθυγιεινό σύγχρονο τρόπο ζωής, την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη, την αρτηριακή υπέρταση, τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων, το κάπνισμα, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και το άγχος.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν τα 52.7 έτη και όπως διαπιστώθηκε,1 στους 10 (ποσοστό 13%) είχε Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 40 και 1 στους 2 (ποσοστό 52,1%) είχε υπέρταση.

Επιπλέον, το 25,1% είχε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και το 34.6% μικτή δυσλιπιδαιμία.

Το 22,9% έκανε κάποιας μορφής φυσική δραστηριότητα τρεις φορές την εβδομάδα έως καθημερινά, ενώ το ποσοστό των καπνιστών ήταν 34,7%.

Οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες (65 ετών και άνω) επέδειξαν υγιέστερο διατροφικό προφίλ και αυτή η στάση συνοδεύθηκε από χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων, αλλά αυξημένες γλυκαιμικές τιμές, σε σύγκριση με τους νεότερους συμμετέχοντες.

Όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες, το 14,2% των συμμετεχόντων κατανάλωναν 2-3 φρούτα την ημέρα, ενώ το 6% κατανάλωνε 2-3 σαλάτες καθημερινά.

Η κατανάλωση ψαριών 3-6 φορές την εβδομάδα αναφέρθηκε από το 40,3% των συμμετεχόντων και το ελαιόλαδο ήταν συνεχώς παρόν στο τραπέζι σχεδόν όλων (96,1%).

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμμετέχοντες φάνηκε να έχουν στατιστικά σημαντικά υψηλότερο διατροφικό σκορ, σε σύγκριση με τα νεότερα άτομα.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οκτώ Συμβουλές για τον Κοροναϊό

yoadmin

Νέες Καταναλωτικές Συνήθειες Λόγω του Κορωνοϊού

a.alefragkis

Οι Διαβητικοί Ασθενείς Κινδυνεύουν με Βλάβες Παρόμοιες του Γλαυκώματος

yoadmin

Ένα Έξυπνο Τσιρότο και Ένα Έξυπνο Δαχτυλίδι Προτείνονται ως Νέοι Τρόποι Διάγνωσης των Συμπτωμάτων της Covid-19

yoadmin

Κορωνοϊός – Μονοκλωνικά Αντισώματα Έναντι του Ιού

yoadmin

Το Μήνυμα του Υπουργού Υγείας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου και η Υπόσχεσή του

a.alefragkis

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ