Υγεία & Ομορφιά
Τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα Συνδέονται με τον Ανθυγιεινό Τρόπο Ζωής
Τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα Συνδέονται με τον Ανθυγιεινό Τρόπο Ζωής
Επικαιρότητα

Τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα Συνδέονται με τον Ανθυγιεινό Τρόπο Ζωής

Σύμφωνα με τη μελέτη PERSEAS (Prospective Evaluation of Vascular Risk Surrogates: the Elafonisos Area Study), της Εταιρείας Μελέτης Παραγόντων Κινδύνου για Αγγειακά Νοσήματα (Ε.Μ.Πα.Κ.Α.Ν.), τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν την 1η αιτία θανάτου στην Ελλάδα.

Τα εν λόγω νοσήματα συνδέονται άμεσα με τον ανθυγιεινό σύγχρονο τρόπο ζωής, την παχυσαρκία, τον σακχαρώδη διαβήτη, την αρτηριακή υπέρταση, τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων, το κάπνισμα, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας και το άγχος.

Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν τα 52.7 έτη και όπως διαπιστώθηκε,1 στους 10 (ποσοστό 13%) είχε Δείκτη Μάζας Σώματος πάνω από 40 και 1 στους 2 (ποσοστό 52,1%) είχε υπέρταση.

Επιπλέον, το 25,1% είχε υψηλά επίπεδα χοληστερόλης και το 34.6% μικτή δυσλιπιδαιμία.

Το 22,9% έκανε κάποιας μορφής φυσική δραστηριότητα τρεις φορές την εβδομάδα έως καθημερινά, ενώ το ποσοστό των καπνιστών ήταν 34,7%.

Οι ηλικιωμένοι συμμετέχοντες (65 ετών και άνω) επέδειξαν υγιέστερο διατροφικό προφίλ και αυτή η στάση συνοδεύθηκε από χαμηλότερα επίπεδα λιπιδίων, αλλά αυξημένες γλυκαιμικές τιμές, σε σύγκριση με τους νεότερους συμμετέχοντες.

Όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες, το 14,2% των συμμετεχόντων κατανάλωναν 2-3 φρούτα την ημέρα, ενώ το 6% κατανάλωνε 2-3 σαλάτες καθημερινά.

Η κατανάλωση ψαριών 3-6 φορές την εβδομάδα αναφέρθηκε από το 40,3% των συμμετεχόντων και το ελαιόλαδο ήταν συνεχώς παρόν στο τραπέζι σχεδόν όλων (96,1%).

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συμμετέχοντες φάνηκε να έχουν στατιστικά σημαντικά υψηλότερο διατροφικό σκορ, σε σύγκριση με τα νεότερα άτομα.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Εμβολιασμός Κατά της Covid-19 και η Πιθανότητα Τρίτης Δόσης για Πλήρη Ανοσοποίηση

Κορωνοϊός – Οι Καπνιστές που Καταλήγουν στο Νοσοκομείο Είναι Λιγότεροι αλλά με Σοβαρότερη Νόσο

admin

Οδηγίες για Ασφαλή Κατανάλωση Τροφίμων Λόγω του Κορωνοϊού

admin

Υπό Ανάπτυξη το Πρώτο Φάρμακο που Αναγεννά στους Άνδρες τα Κατεστραμμένα Νεύρα της Στυτικής Λειτουργίας Μετά από Ριζική Προστατεκτομή

Μαζικός Έλεγχος και Απομόνωση Μολυσμένων Ατόμων για την Επιτυχή Έξοδο από τα Μέτρα Περιορισμού

admin

Ο ΕΟΦ Προειδοποιεί για τα Προϊόντα Diet Slim και PowerFite

admin

Θα Έχουμε Φτάσει σε Ένα Καλό Ποσοστό Ανοσίας Μέχρι το Πάσχα

Evi Makavelou

Ο Μη Μιλημένος Φόβος Ανάμεσα σε Παιδιά και Γονείς Ενόψει του Ανοίγματος των Σχολείων

admin

Ο Νέος Κορωνοϊός που Κυκλοφορεί Σήμερα Είναι Αναμφισβήτητα πιο Μολυσματικός

admin

Ένα Τεστ Covid-19 που Μπορείτε να Κάνετε στο Σπίτι

Η Μύτη Είναι το Σημείο Εισόδου του Κορωνοϊού στον Οργανισμό

admin

Νέα Γενετική Έρευνα για τη Νόσο Alzheimer

admin
Εγγραφείτε στο Newsletter