Υγεία & Ομορφιά
Ελληνικές υπερτροφές
Διατροφή

Τα Καλύτερα Ελληνικά Superfoods

Πέρα από τα superfoods που γνωρίζουμε και προέρχονται από όλο τον κόσμο, υπάρχουν και κάποια που είναι αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης.

Αυτά δεν είναι μόνο θρεπτικά, αλλά έχουν αποδειχθεί και ιδιαίτερα θεραπευτικά.

Μέλι και διατροφική αξίαΤα ελληνικά superfoods τα γνωρίζετε σίγουρα και δείτε πιο κάτω για ποια μιλάμε:

Ταχίνι

Το ταχίνι ήταν αρχικά συνδεδεμένο με τη νηστεία.

Σήμερα έχει ενταχθεί πλήρως στην καθημερινή διατροφή.

Φτιάχνεται από ψημένο σουσάμι και ειδικά αυτό που είναι ολικής άλεσης, αποτελεί ένα τέλειο διατροφικό συμπλήρωμα.

Τα λιπαρά οξέα που περιέχει ανεβάζουν τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης και προστατεύουν την καρδιά.

Το ταχίνι είναι πλούσιο σε πρωτεΐνη, σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ασβέστιο, κάλιο, ψευδάργυρο, φώσφορο, μαγνήσιο και μαγγάνιο.

Τέλος, περιέχει σελήνιο που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού και τον βοηθά στη μάχη κατά του οξειδωτικού στρες.

Ελληνικά superfoods – Ελιές και ελαιόλαδο

Η ελιά καλλιεργείται στα νησιά του Αιγαίου από τα προ Χριστού χρόνια.

Ο καρπός και το λάδι της πρωταγωνιστούν στην ελληνική διατροφή, τη θρησκεία, τη μυθολογία και τη φαρμακευτική.

Το ελαιόλαδο ήταν και είναι βασικό συστατικό στη μαγειρική.

Οι πολυφαινόλες του μειώνουν την κακή χοληστερόλη και αυξάνουν την καλή.

Έχει αντικαρκινικές και αντιγηραντικές ιδιότητες που πηγάζουν από τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά του, βιταμίνη Ε, προβιταμίνη Α και μέταλλα.

Μαστίχα

Τα “δάκρυα” του μαστιχόδεντρου χρησιμοποιούνταν για να αρωματίζουν το κρασί.

Η Χίος είναι το μόνο μέρος στον κόσμο όπου καλλιεργείται η μαστίχα, η οποία είναι παγκοσμίως γνωστή για τις θεραπευτικές της ιδιότητες.

Το αντιοξειδωτικό της εκχύλισμα προλαμβάνει την αθηρωματική πλάκα προστατεύοντας την καρδιά.

Οι πολυφαινόλες της μειώνουν τα επίπεδα της γλυκόζης και της χοληστερίνης στο αίμα.

Η συχνή κατανάλωση της μαστίχας περιορίζει τον σχηματισμό οδοντικής πλάκας.

Τέλος, προλαμβάνει και θεραπεύει ασθένειες που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα.

Ελληνικά superfoods – Τραχανάς

Ο σύγχρονος τραχανάς αποτελεί εξέλιξη μιας μίξης από αλεύρι και γάλα που κατανάλωναν οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι.

Τα ελληνικά superfoodsΟ τραχανάς είναι διαδεδομένος και σήμερα και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής.

Μπορεί να διατηρηθεί για πάνω από έναν χρόνο σε δροσερό μέρος.

Περιέχει πρωτεΐνη, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ασβέστιο με τη μορφή που ο οργανισμός μπορεί εύκολα να απορροφήσει.

Μέλι

Το μέλι είναι ένα superfood που γνωρίζουμε και δε χρειάζεται συστάσεις.

Περιέχει πάνω από 180 θρεπτικά συστατικά, καλούς υδατάνθρακες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Β και μέταλλα, όπως σίδηρο, μαγνήσιο και ψευδάργυρο.

Σταμναγκάθι

Ένα superfood χορταρικό με πικρή γεύση και καταγωγή από την Κρήτη.

Το σταμναγκάθι αποτελεί πηγή φυτικών ινών, αντιοξειδωτικών, σιδήρου, ασβεστίου, καλίου και βιταμινών Α, C και Ε και βήτα καροτίνης.

Είναι εξαιρετικό τονωτικό και διουρητικό, βοηθά στην αποτοξίνωση του ήπατος και έχει ελαφρώς καθαρτικές ιδιότητες.

Κρόκος Κοζάνης

Ο κρόκος Κοζάνης λέγεται αλλιώς και σαφράν.

Το σαφράν το χρησιμοποιούσαν ευρέως στην ιατρική στην Αρχαία Ελλάδα.

Είναι εξαιρετικά πολύτιμο και ακριβό superfood, καθώς η συγκομιδή και η επεξεργασία του γίνονται με το χέρι.

Χρειάζονται περισσότερες από 75.000 “κλωστές” από το άνθος του κρόκου για να παραχθούν περίπου 500 γραμμάρια σαφράν.

Η μοναδική σύστασή του όμως, αποτελεί πολύτιμη προσθήκη στη διατροφή.

Ρίγανη

Η ρίγανη είναι ένα σκληρό και ανθεκτικό φυτό που δε χρειάζεται πολύ νερό.

Συναντάται κυρίως σε ηλιόλουστα και πετρώδη εδάφη σε όλη τη Μεσόγειο.

Στην αγορά διατίθεται αποξηραμένη σε διάφορες μορφές.

Αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό, διαθέτει αντιβακτηριδιακές ιδιότητες και αντιφλεγμονώδη δράση.

Γιαούρτι

Το γιαούρτι είχε πάντα μια ιδιαίτερη θέση στο ελληνικό τραπέζι.

Καταναλώνεται σε όλη τη νότια Μεσόγειο, ενώ εξάγεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Το παραδοσιακό ελληνικό γιαούρτι με την πέτσα φτιάχνεται από πρόβειο ή αγελαδινό γάλα και περιέχει ωφέλιμα βακτήρια για το γαστρεντερικό σύστημα.

Περιέχει επίσης πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, λιπαρά, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Βιταμίνη D – Τι να Τρώτε αν Έχετε Έλλειψη

Evi Makavelou

Διατροφή Χωρίς Γλυκαντικά – Τα Οφέλη στο Σώμα σας

Evi Makavelou

Η Καφεΐνη και ο Ρόλος της στον Ύπνο

Evi Makavelou

Βήματα για Αποτελεσματική Απώλεια Βάρους

Διατροφή για να Προλάβετε τις Κράμπες

Evi Makavelou

Ειδική Διατροφή για Αυξημένη Ενέργεια και Ενδυνάμωση

Eleni Giannopoulou

Γιατί πρέπει να τρώμε νωρίτερα τον χειμώνα: Τα οφέλη για την υγεία και τη διάθεση

Iliana Dimitriadi

Συμβουλές για να Βελτιώσετε τη Διατροφή σας

Evi Makavelou

Beauty tips για φροντίδα και ομορφιά

Akis Karamanos

Η Συνεισφορά των Φυτών στην Υγεία της Γυναίκας

admin

Φρούτα και Λαχανικά που δε Χρειάζεται να Είναι Βιολογικά

admin

Σοκολάτα Γάλακτος vs Μαύρη Σοκολάτα

Vasiliki Tsantila