Τα όρια μεταξύ αισθητικής και παθολογίας παραμένουν ασαφή και τίθεται το ερώτημα για ορισμένες υπερβολές στις οποίες εκτίθεται η πρακτική της αισθητικής δερματολογίας.
Ταυτόχρονα, οι αισθητικές αναζητήσεις των millennials που ενισχύονται από τα κοινωνικά δίκτυα, τους οδηγούν μερικές φορές να εμπιστεύονται επαγγελματίες που δεν είναι πολύ ειδικοί σε αυτόν τον τομέα.
Επηρεασμένες από τα κοινωνικά δίκτυα, όλο και περισσότερες νεαρές γυναίκες καταφεύγουν αδιακρίτως στην αισθητική ιατρική
Η κύρια και θεμιτή αποστολή της αισθητικής δερματολογίας είναι να λαμβάνει υπόψη την ηθική ταλαιπωρία ασθενών που πάσχουν από μία παθολογία ή δερματική βλάβη που έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής τους.
Μέσω μιας επανορθωτικής ή/και διορθωτικής πράξης που αναλαμβάνεται και εξετάζεται από άποψη ζωτικής ή λειτουργικής πρόγνωσης, αυτή η ιατρική πρακτική τους δίνει εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και καλύτερη άνεση ζωής.
Σήμερα, πολλές παθολογίες έχουν αντίκτυπο που είναι περισσότερο αισθητικό παρά λειτουργικό ή ζωτικό και το ρυθμιστικό πλαίσιο που οριοθετεί την ιατρική και την αισθητική, μετατοπίζεται προς την κατεύθυνση μιας μεγαλύτερης αισθητικής ζήτησης, με κίνδυνο απαξίωσης του επαγγέλματος του δερματολόγου που είναι ο ειδικός σε δερματικές παθήσεις.
Είναι η αποστολή του να βοηθά στη απαλοιφή των σημαδιών της γήρανσης;
Πρέπει αυτή η διαδικασία να θεωρηθεί ως φυσιολογική, ή αντίθετα παθολογική που απαιτεί επιδιόρθωση;
Ο ορισμός της ομορφιάς είναι μια πολύ υποκειμενική έννοια, και θέτει το ζήτημα της ευθύνης του γιατρού να αποδεχθεί ή να αρνηθεί μια αισθητική πράξη.
Οι ηθικές αρχές πρέπει να καθοδηγούν την απόφασή του να αποδεχθεί ένα συγκεκριμένο αίτημα.
Ωστόσο, αντιμέτωποι με την εξέλιξη των πρακτικών που υποστηρίζονται από μια αυξανόμενη ζήτηση, ορισμένοι αδίστακτοι επαγγελματίες έχουν αδράξει αυτόν τον κλάδο, χωρίς να διαθέτουν τις απαιτούμενες δεξιότητες.
Αυτή η ιδιοποίηση μερικές φορές τους οδηγεί σε τροποποιήσεις για να αναμορφώσουν το πρόσωπο ή το σώμα ενός ασθενούς, ερμηνεύοντας τους προσωπικούς του κανόνες που δεν ανταποκρίνονται πάντα στο αρχικό του αίτημα.
Η πρακτική της αισθητικής δερματολογίας πρέπει να ελέγχεται και να προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματίες γιατρούς που είναι έμπειροι και εκπαιδευμένοι σε αυτές τις πρακτικές, προκειμένου να διασφαλίζεται ότι οι αιτούντες ασθενείς συμμορφώνονται με ορισμένα τεχνικά πρότυπα και πρότυπα ασφαλείας.
Σε ένα πλαίσιο όπου οι millennials τείνουν όλο και περισσότερο να κάνουν μερικές φορές αλόγιστες αισθητικές πράξεις και να τις προωθούν στα κοινωνικά δίκτυα, καθίσταται απαραίτητη και επείγουσα η ενημέρωση των νεότερων.
Παραπλανητικές εικόνες
Οι επαγγελματίες είναι ξεκάθαροι: οι YouTubers και οι Instagrammers επηρεάζουν τα νεαρά κορίτσια που αναζητούν το όνειρο για την εμφάνισή τους και τα κοινωνικά δίκτυα διατηρούν μια αυξανόμενη ασάφεια μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας.
Οι νεαροί ενήλικες συνδέονται συνεχώς με influencers και θέλουν να τους μιμούνται και να τους μοιάζουν σε όλα.
Εκτεθειμένοι αρκετές ώρες την ημέρα σε εικόνες μανεκέν που έχουν ρετουσαριστεί με πολλά φίλτρα, οι νέοι 18-34 ετών, κάνουν πλέον περισσότερες αισθητικές επεμβάσεις από ό,τι οι ηλικίες 50-60 ετών.
Έχουν μια συντριπτική επιθυμία να μοιάζουν με τα τέλεια πρότυπα και δεν είναι όλοι ικανοποιημένοι με το αποτέλεσμα μιας πράξης, ενώ η ανάγκη τους μετατρέπεται σε εμμονή και είναι ατελείωτη.
Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με τα επεμβατικά νυστέρια, έχουμε γίνει μάρτυρες της ανάπτυξης και της επιτάχυνσης μη χειρουργικών επεμβάσεων που είναι πιο ελαφριές και πιο εύκολα προσβάσιμες, όπως ενέσεις υαλουρονικού οξέος ή botox.
Οι νεότεροι ενδιαφέρονται ολοένα και περισσότερο για αυτές τις πρακτικές και γίνονται διπλάσιες ενέσεις σε άτομα κάτω των 35 από ό,τι άνω των 55 ετών, σημειώνουν οι ειδικοί της ιατρικής αισθητικής.
Ωστόσο, δεν πρέπει να εκλαϊκεύσουμε αυτές τις πράξεις, αλλά να επαναπροσδιορίσουμε τους τομείς αρμοδιότητας καθεμιάς.
Όποια κι αν είναι η ηλικία και οι επιθυμίες του ασθενούς, στόχος είναι να επιτευχθούν αποτελεσματικά, διαρκή αποτελέσματα, με φυσική απόδοση χωρίς παραμόρφωση.
Η ένεση πρέπει να γίνεται με προοδευτικό, ακριβή και στοχευμένο τρόπο, στη σωστή συγκέντρωση και σωστή βαθμονόμηση, με καλά κωδικοποιημένα και ανιχνεύσιμα προϊόντα, επιμένουν οι ειδικοί.
Ο κίνδυνος προέρχεται από ενέσεις που γίνονται από μη επαγγελματίες με σοβαρές βλάβες στην υγεία και μόνιμες συνέπειες.
Μόνο ένας εκπαιδευμένος γιατρός είναι εξουσιοδοτημένος να κάνει ένεση και να διαχειρίζεται επιπλοκές.
Από την ομιλία της Galderma στο Συνέδριο Journées dermatologiques στο Παρίσι.