Υγεία & Ομορφιά
Τα Αρχικά Αποτελέσματα της Ρεμντεσιβίρης στη Θεραπεία της Νόσου Covid-19.
Τα Αρχικά Αποτελέσματα της Ρεμντεσιβίρης στη Θεραπεία της Νόσου Covid-19.
Επικαιρότητα

Τα Αρχικά Αποτελέσματα της Ρεμντεσιβίρης στη Θεραπεία της Νόσου Covid-19

Τα αρχικά αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής για τη ρεμντεσιβίρη, ως θεραπεία για τη νόσο COVID-19, δημοσιεύτηκαν προσφάτως στο έγκριτο περιοδικό “New England Journal of Medicine”.

Αν και πολλαπλά θεραπευτικά σχήματα δοκιμάζονται για τη θεραπεία της COVID-19, κανένα μέχρι στιγμής δεν έχει ακόμη αποδειχθεί αποτελεσματικό.

Τα Αρχικά Αποτελέσματα της Ρεμντεσιβίρης στη Θεραπεία της Νόσου Covid-19.

Στο πλαίσιο αυτό διεξήχθη τυχαιοποιημένη κλινική δοκιμή ενδοφλέβιας χορήγησης ρεμντεσιβίρης σε νοσηλευόμενα ενήλικα άτομα με COVID-19 και ένδειξη λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη τυχαιοποιήθηκαν σε δύο ομάδες λήψης 10ήμερης θεραπείας είτε με εικονικό φάρμακο είτε με ρεμντεσιβίρη (200 mg την πρώτη ημέρα ακολουθούμενη από 100 mg την ημέρα μέχρι την 10η ημέρα).

Η κύρια έκβαση ήταν ο χρόνος μέχρι την ανάρρωση. Συνολικά τυχαιοποιήθηκαν 1.063 άτομα.

Η ανεξάρτητη Επιτροπή παρακολούθησης των δεδομένων και της ασφάλειας συνέστησε την πρόωρη άρση της τυφλότητας βασισμένη σε ευρήματα που έδειξαν μικρότερο χρόνο μέχρι την ανάρρωση στην ομάδα που λάμβανε τη ρεμντεσιβίρη.

Αρχικά αποτελέσματα από 1.059 άτομα με διαθέσιμα δεδομένα μετά την τυχαιοποίηση έδειξαν ότι ο διάμεσος χρόνος μέχρι την ανάρρωση ήταν 11 ημέρες (95% όρια αξιοπιστίας -ΟΑ) 9-12) στα άτομα που ελάμβαναν ρεμντεσιβίρη συγκριτικά με α1 ημέρες (95% ΟΑ:13-19) στα άτομα που ελάμβαναν εικονικό φάρμακο (σχετικός λόγος ανάρρωσης 1,32, 95% ΟΑ:1,12-1,55, P-value≤0,001).

H θνητότητα στις 14 ημέρες ήταν 7,1% στην ομάδα της ρεμντεσιβίρης και 11,9% στην ομάδα εικονικού φαρμάκου με σχετικό κίνδυνο 0,70 (95% ΟΑ:0,47-1,04).

Η κυριότερη σοβαρή παρενέργεια ήταν αναπνευστική ανεπάρκεια σε 28 άτομα (5,2%) στην ομάδα της ρεμντεσιβίρης και σε 42 (8,2%) στην ομάδα εικονικού φαρμάκου.

Συμπερασματικά, η ρεμντεσιβίρη υπερείχε του εικονικού φαρμάκου μειώνοντας το χρόνο μέχρι την ανάρρωση ενηλίκων νοσηλευόμενων με COVID-19 και ένδειξη λοίμωξης του κατώτερου αναπνευστικού.

Στη συγγραφική ομάδα συμμετείχαν από την Ελλάδα, η συντονίστρια της μελέτης στην Ελλάδα, Καθηγήτρια Γιώτα Τουλούμη και η επιστημονική συνεργάτιδα Βίκυ Γιουκαρή από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής, Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναστασία Αντωνιάδου και ο επιστημονικός συνεργάτης Κωνσταντίνος Πρωτόπαπας από το Αττικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο Καθηγητής Σπύρος Ζακυνθινός και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ιωάννης Καλομενίδης από τον Ευαγγελισμό και την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, ο Καθηγητής Νικόλαος Κουλούρης και η επιστημονική συνεργάτιδα Ζαφειρία Μπαρμπαρέσσου από το Νοσοκομείο Σωτηρία και την Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Συμεών Μεταλλίδης και ο επιστημονικός συνεργάτης Θεόφιλος Χρυσανθίδης από το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και την Ιατρική Σχολή Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Παιδιά Είναι Πολύ Λιγότερο Ασυμπτωματικοί Φορείς Εξάπλωσης του Κορωνοϊού σε Σχέση με τους Μεγάλους

Σε Εφαρμογή από Σήμερα το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid-19

Αυτονόητη η Απόφαση για Υποχρεωτική Χρήση της Μάσκας

Β. Κικίλιας – Μέσα στο Καλοκαίρι θα Έχει Εμβολιαστεί το 70% των Πολιτών

Επισκίασε ο Κορωνοϊός την Κοινή Γρίπη

admin

Αυξημένος Κατά 2,5 Φορές ο Κίνδυνος Άνοιας για τους Ανθρώπους με Σχιζοφρένεια

ΔΩΡΕΑΝ Mεταφορά με TAXI στα Κέντρα Εμβολιασμού Αττικής

Η Πανδημία Εντείνει το Δίλημμα των Καταναλωτών Ανάμεσα στην Ασφάλεια Τροφίμων και την Προστασία του Περιβάλλοντος

Τίθεται σε Εφαρμογή η Διάθεση των ΦΥΚ από τα Ιδιωτικά Φαρμακεία

admin

Διαβάστε Τώρα το Περιοδικό Υγεία και Ομορφιά | Τεύχος Φθινόπωρο – Χειμώνας 2024

Stelios Resitis

Τουλάχιστον 400 ευρώ τον Χρόνο Ξοδεύουμε για Φάρμακα

admin

Το Αλτσχάιμερ Πλήττει Περισσότερο τις Γυναίκες και η Αιτία Μπορεί να Είναι Ορμονική

admin