Υγεία & Ομορφιά
Οικογένεια Φροντίδα

Τα Απαραίτητα Check Up των Παιδιών με το Άνοιγμα των Σχολείων

Το άνοιγμα των σχολείων και η επιστροφή των παιδιών σε αυτά είναι μία φορτισμένη περίοδος.

Να είστε προνοητικοί και να μην περιμένετε την τελευταία στιγμή για να δράσετε!

Ορισμένα βήματα μπορούν να ληφθούν ή να προγραμματιστούν εκ των προτέρων, για μια επιστροφή στο σχολείο χωρίς άγχος, τόσο για εσάς όσο και για το παιδί σας.

Τα Απαραίτητα Check Up των Παιδιών με το Άνοιγμα των ΣχολείωνΕνημερώστε το πρόγραμμα εμβολιασμού τους

Το άνοιγμα των σχολείων σηματοδοτεί μία ευκαιρία για να ελέγξετε εάν τα εμβόλια των παιδιών σας είναι ενημερωμένα. Λάβετε υπόψη ότι εάν παραλείψετε μία ενισχυτική δόση, δεν είναι απαραίτητο να ξεκινήσετε τη διαδικασία εμβολιασμού από την αρχή.

Τέλος, ο εμβολιασμός του παιδιού σας είναι για να το προστατεύσετε από δυνητικά σοβαρές ασθένειες, αλλά πρέπει επίσης να προστατεύσετε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σας, μικρούς και μεγάλους.

Προσοχή στο βάρος και στα περίσσια κιλά

Αν και συνήθως ο γιατρός φροντίζει για τον δείκτη μάζας σώματος του παιδιού σας και τη φυσιολογική πορεία του, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο υπολογισμός του δείκτη μάζας σώματος είναι ο ίδιος όπως για τους ενήλικες: διαιρέστε δύο φορές το βάρος με το ύψος του παιδιού.

Στη συνέχεια, αναφέρετε την τιμή που λαμβάνεται στην καμπύλη που εμφανίζεται στο αρχείο υγείας του. Είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπίσετε ένα υπέρβαρο παιδί στα πρώτα στάδια από ό,τι αργότερα. Και προπάντων μη διστάσετε να μιλήσετε με τον γιατρό σας γι’ αυτό το θέμα.

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο

Κάθε χρόνο, είναι απαραίτητη η επίσκεψη στον οδοντίατρο, όχι μόνο για τον έλεγχο της τερηδόνας, αλλά και για τον έλεγχο της θέσης των δοντιών (μπορεί να χρειαστεί ορθοδοντική θεραπεία)

Για να αποφύγετε την τερηδόνα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα αυλάκια στα δόντια σφραγίζονται μόλις εμφανιστούν οι μόνιμοι γομφίοι και μέχρι την ηλικία των 14 ετών. Αυτό περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός είδους υλικού που μπλοκάρει τα αυλάκια στην επιφάνεια των δοντιών.

Η επίσκεψη στον οφθαλμίατρο

Το να βλέπει ένα παιδί καλά είναι απαραίτητο σε μία σχολική τάξη, επειδή η όραση καθορίζει την εκμάθηση της ανάγνωσης και την επιτυχία στο σχολείο. Επομένως, η τακτική επίσκεψη στον οφθαλμίατρο επιβάλλεται, ώστε να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας βλέπει καλά.

Τέλος, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι πολλές φορές τα ραντεβού με τους οφθαλμίατρους στους δημόσιους ασφαλιστικούς φορείς είναι πολύ μακρινά, γι’ αυτό να είστε προνοητικοί! Μη διστάσετε λοιπόν να κλείσετε από τώρα το ραντεβού για το παιδί σας!

Η επίσκεψη στον ΩΡΛ για τον έλεγχο της ακοής

Θυμηθείτε να ελέγξετε την ακοή του παιδιού σας εάν έχετε την παραμικρή αμφιβολία! Η οποιαδήποτε απώλεια ακοής είναι επίσης επιζήμια για τη μάθηση.

Εάν λοιπόν έχετε αμφιβολίες, συμβουλευτείτε έναν ΩΡΛ που θα πραγματοποιήσει μια σειρά δοκιμών ακοής.

Η επίσκεψη στον ΩΡΛ για τον έλεγχο της ακοής.Το ιατρικό πιστοποιητικό

Το ιατρικό πιστοποιητικό ή αλλιώς πιστοποιητικό υγείας είναι ένα έγγραφο το οποίο ζητείται από τους αθλητικούς συλλόγους και επιβεβαιώνει, έπειτα από μία σειρά εξετάσεων, ότι ο υποψήφιος χαίρει άκρας υγείας και μπορεί να συμμετέχει στις αθλητικές δραστηριότητες. Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό εκδίδεται συνήθως από τον παιδίατρο του παιδιού.

Προγραμματίστε λοιπόν ένα check up πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Και τώρα, ενθαρρύνετε το παιδί σας να επιλέξει ένα ή δύο αθλήματα που του αρέσουν. Ο στόχος είναι να ασχολείται τακτικά τουλάχιστον με ένα άθλημα που του αρέσει. Ενημερωθείτε για τις διάφορες δραστηριότητες που προσφέρονται από τους αθλητικούς συλλόγους της περιοχής σας.

Μπείτε σε ένα πρόγραμμα

Η ποιότητα και η διάρκεια του ύπνου

Πριν ξεκινήσει το σχολείο, το παιδί σας θα πρέπει σταδιακά να επιστρέψει στις κανονικές ώρες ύπνου και αφύπνισης. Να θυμάστε ότι μέχρι 6 ετών, ένα παιδί χρειάζεται 10 έως 12 ώρες ύπνου τη νύχτα, πέρα από τον μεσημεριανό υπνάκο.

Στην ηλικία των 13 απαιτούνται 9 ώρες ύπνου και στην εφηβεία (άνω των 18 ετών) απαιτούνται 7μιση με 8 ώρες ύπνου τη νύχτα.

Τηλεόραση και ηλεκτρονικός υπολογιστής

Η έλλειψη ύπνου επηρεάζει τις σχολικές επιδόσεις και συχνά φταίνε οι ώρες που περνάει το παιδί μπροστά στην τηλεόραση, τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone.

Επιπλέον, οι οθόνες προωθούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής και συνεπώς την αύξηση του σωματικού βάρους. Συνεπώς η πρόσβαση σε αυτά θα πρέπει να είναι ελεγχόμενη, να υπάρχει δηλαδή ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα για τις ώρες και για το περιεχόμενο θέασης στις οθόνες.

Τα παιδιά πρέπει επίσης να βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, μετά το πρωινό και πριν τον ύπνο.Πλύσιμο δοντιών

Τα παιδιά πρέπει επίσης να βουρτσίζουν τα δόντια τους τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα, μετά το πρωινό και πριν τον ύπνο. Και δεν θα πρέπει να καταναλώνουν κανένα ζαχαρούχο ποτό, αναψυκτικό ή γλυκό το βράδυ μετά το βούρτσισμα των δοντιών!

Μετά το μεσημεριανό γεύμα και μετά από ένα σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενθαρρύνετε το παιδί σας να πιει ένα ποτήρι νερό, για να «καθαρίσει» το στόμα του από τα υπολείμματα τροφής που μπορεί να έχουν κολλήσει στα δόντια.

Πλύσιμο χεριών

Το πλύσιμο των χεριών πριν από τα γεύματα και κατά την έξοδο από την τουαλέτα δεν είναι αρκετό. Χωρίς να γίνετε μανιακός, ενθαρρύνετε το παιδί σας να το κάνει πιο συχνά (π.χ. όταν επιστρέφει από το σχολείο, μετά από οποιαδήποτε χειρωνακτική δραστηριότητα, μετά από οποιοδήποτε άθλημα, κ.λπ.).

Διατροφή

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα της διατροφής των παιδιών σας. Προφανώς, αυτό δεν περιλαμβάνει κάτι του τύπου «τρώνε τα πάντα, ανά πάσα στιγμή της ημέρας, κ.λπ.».

Τα παιδιά σας θα πρέπει να καταναλώνουν αρκετό νερό και όχι αναψυκτικά και χυμούς που είναι γεμάτα σάκχαρα και συντηρητικά. Τα ανθυγιεινά σνακ θα πρέπει να εξαφανιστούν από το διατροφολόγιό τους και ειδικά αυτά που καταναλώνονται μεταξύ των κύριων γευμάτων, τα οποία θα πρέπει να είναι πλήρως ισορροπημένα. Προσέξτε προπάντων να μην παραμελήσετε το πρωινό τους γεύμα!

Όσο για το σνακ, βεβαιωθείτε ότι είναι ισορροπημένα και υγιεινά. Προσοχή στα κέικ, τα γλυκά, τις σοκολάτες και άλλα λιπαρά και γλυκά μπισκότα.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

10 Συμβουλές για Υγιή και Καλά Γεράματα

Πώς Μπορείτε να Διαχειριστείτε τις Συγκρούσεις με τον/την Σύντροφό σας

Μωρό στο Σπίτι; Βασικοί Κανόνες Ασφαλείας για Παιδιά

d.tsagkrinos

Κατοικίδια και Παιδιά – Τα Υπέρ, τα Κατά και πώς να Κάνετε τη Συμβίωση να Πετύχει

d.tsagkrinos

Φροντίδα

Bάνα Νικολαίδου

Βρεφικό Μπάνιο – Πώς θα Αποφύγετε το Κλάμα του Μωρού

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ