Υγεία & Ομορφιά
Image default
Υπογονιμότητα

Συνήθειες που Μειώνουν τις Πιθανότητες Επιτυχίας της Εξωσωματικής

Η εξωσωματική γονιμοποίηση έχει δώσει την ευκαιρία σε εκατομμύρια ζευγάρια σε όλον το κόσμο να αποκτήσουν παιδί.

Σε καμία όμως περίπτωση δεν μπορεί κανείς να πει, ότι η ευόδωση της προσπάθειας απόκτησης τέκνου με εξωσωματική είναι εγγυημένη.

Υπάρχουν ζευγάρια, που δυστυχώς δεν κατάφεραν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, παρόλες τις ενίοτε πολλαπλές προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι λόγοι αποτυχίας της διαδικασίας είναι πολλοί και εν πολλοίς δεν έχουν προς ώρας τουλάχιστον πλήρως διασαφηνισθεί, ενώ ο κυριότερος εξ αυτών είναι η ηλικία της γυναίκας.

Υπάρχουν όμως και αιτίες μείωσης των πιθανοτήτων της επιτυχίας της εξωσωματικής, που σχετίζονται με την υιοθέτηση κακών συνηθειών από την πλευρά της γυναίκας.

Ας δούμε ποιες είναι οι κακές αυτές συνήθειες:

Το κάπνισμα

Το κάπνισμα είναι μία κακή συνήθεια, που επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία πολλών συστημάτων του σώματός σας, μεταξύ των οποίων και του αναπαραγωγικού.

Μελέτη του 2018 κατέληξε στο συμπέρασμα, πως γυναίκες, οι οποίες καπνίζουν και υποβάλλονται σε εξωσωματική γονιμοποίηση, έχουν κατά μέσον όρο λεπτότερο ενδομήτριο την ημέρα της εμβρυομεταφοράς.

Το ενδομήτριο είναι ο ιστός, που καλύπτει εσωτερικά το τοίχωμα της ενδομητρικής κοιλότητας, εντός του οποίου εμφυτεύεται τελικά το έμβρυο.

Ο ιστός αυτός είναι πλήρης θρεπτικών στοιχείων και αγγείων, απαραίτητων για την ανάπτυξη του εμβρύου ειδικά κατά τα πρώτα στάδια της κύησης.

Επομένως, όσο πιο λεπτό είναι το ενδομήτριο, τόσο λιγότερα τα θρεπτικά αυτά στοιχεία και τόσο λιγότερο «φιλόξενο» είναι το περιβάλλον, μέσα στο οποίο θα μεγαλώσει το έμβρυο.

Οι μελετητές απέδωσαν στο φαινόμενο αυτό τη μείωση των πιθανοτήτων επιτυχίας της εξωσωματικής, όταν πρόκειται για καπνίστριες.

Εξάλλου παρατηρήσεις σε ποντίκια, όπως αυτές καταγράφηκαν σε μελέτη του 2014, κατέδειξαν, πως το κάπνισμα είναι επιβλαβές και σε ό,τι αφορά την ποιότητα των παραχθέντων ωαρίων.

Υπάρχουν ζευγάρια, που δυστυχώς δεν κατάφεραν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους, παρόλες τις ενίοτε πολλαπλές προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης.

Οι επιστήμονες διετύπωσαν την υπόθεση, πως το κάπνισμα ως αποτέλεσμα έχει την συγκέντρωση βλαπτικών χημικών στοιχείων στις ωοθήκες.

Τα στοιχεία αυτά δια της παρουσίας τους παρεμποδίζουν τη σωστή ωρίμανση των ωαρίων.

Για το λόγο αυτό συχνά συστήνουμε σε γυναίκες, που καπνίζουν, να απέχουν από τη βλαπτική αυτή συνήθεια για τουλάχιστον 3 μήνες πριν υποβληθούν σε εξωσωματική γονιμοποίηση.

Η κακή διατροφή

Οι σύγχρονοι ιλιγγιώδεις ρυθμοί ζωής δεν μας αφήνουν συχνά τον απαραίτητο χρόνο, για να ασχοληθούμε με τη διατροφή μας.

Έτσι καταναλώνουμε σε πολλές περιπτώσεις «εύκολα» γεύματα, που όμως ενώ έχουν χαμηλή θρεπτική αξία, έχουν ιδιαίτερα υψηλή θερμιδική αξία.

Κατά συνέπεια οδηγούμαστε στην παχυσαρκία.

Σύμφωνα με ερευνητές, οι πιθανότητες μία γυναίκα με Δείκτη Μάζας Σώματός (BMI) μεγαλύτερο των 30kg/m2 να αποκτήσει μωρό μετά από εξωσωματική γονιμοποίηση καταγράφονται μειωμένες, σε σχέση με τις αντίστοιχες πιθανότητες, που έχει μία γυναίκα με φυσιολογικό BMI.

Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας μελέτης οι πιθανότητες αυτές μειώνονται έτι περαιτέρω, αν πλην της παχυσαρκίας, η γυναίκα έχει και σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Επομένως, πριν μία γυναίκα υποβληθεί σε εξωσωματική γονιμοποίηση, καλό θα ήταν να προσέξει τη διατροφή της και να χάσει τα όποια παραπανίσια κιλά.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Υπογονιμότητα

Εγκυμοσύνη – Συμβουλές για να Αυξήσετε τη Γονιμότητά σας

Τα Συχνότερα Σημάδια Υπογονιμότητας σε Γυναίκες και Άνδρες

Όλα Όσα Θέλετε να Μάθετε για την Κρυοσυντήρηση Ωαρίων

d.tsagkrinos

Πώς Αλλάζει η Γονιμότητα Ανάλογα με την Ηλικία

Bάνα Νικολαίδου

Όλα Όσα Πρέπει Να Γνωρίζετε για την Υπογονιμότητα

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ