Υγεία & Ομορφιά
Image default
Χρόνιες Παθήσεις

Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας – Πού Οφείλονται οι Βραδινές «Επιδρομές» στο Ψυγείο

Νυχτερινές λιγούρες – μία κατάσταση τόσο κοινή και τόσο γνώριμη όσο και η αϋπνία.

Εάν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να νιώθει μεγάλη πείνα τις νυχτερινές ώρες, σε σημείο που να έχετε την ανάγκη να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να επισκεφθείτε το ψυγείο, μπορεί να πάσχετε από το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας.

Πρόκειται για μία κατάσταση που εντάσσεται στις διαταραχές του ύπνου, το οποίο εμφανίζεται σχεδόν τόσο συχνά όσο και η υπνοβασία.

Και μολονότι οι περισσότεροι το ερμηνεύουν απλά ως μία ακόμη βραδινή λιγούρα, το σύνδρομο αυτό σχετίζεται με πολλά ακόμη στοιχεία.

Νυχτερινές λιγούρες - μία κατάσταση τόσο κοινή και τόσο γνώριμη όσο και η αϋπνία.

Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από λήψη αρκετής ποσότητας τροφής, κυρίως μεγάλης περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και ακόμη μερικές φορές χωρίς καν να θυμάται ο πάσχων το περιστατικό.

Άλλα χαρακτηριστικά του μπορεί να είναι η αϋπνία, οι νυχτερινές αφυπνίσεις, που συνοδεύονται από αναζήτηση τροφής και το συναίσθημα της έντονης θλίψης

Οι υδατάνθρακες επιλέγονται καθότι κατά τη λήψη τους προκαλείται αίσθημα ηρεμίας.

Τα περιστατικά αυξάνονται σε περίοδο ψυχολογικής πίεσης και έντονου στρες αλλά και με την πάροδο της ηλικίας.

Ακόμη, ενδέχεται να συνδέεται με την έναρξη και τη διατήρηση της παχυσαρκίας, καθώς τείνει να εμφανίζεται στο 28% των παχύσαρκων ατόμων.

Αποτελεί μάλιστα και έναν από τους λόγους που δυσκολεύονται να χάσουν τα περιττά κιλά, αφού έχει παρατηρηθεί ότι το 2/3 της ημερήσιας ποσότητας φαγητού καταναλώνονται τις βραδινές κυρίως ώρες.

Είναι φυσιολογικό να υπάρχει το αίσθημα της πείνας το πρωί καθότι τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα εξαντλούνται.

Το σύνδρομο αυτό χαρακτηρίζεται από λήψη αρκετής ποσότητας τροφής, κυρίως μεγάλης περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και ακόμη μερικές φορές χωρίς καν να θυμάται ο πάσχων το περιστατικό.

Εντούτοις, στα άτομα με σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας παρατηρείται πρωινή ανορεξία.

Αυτό διότι λαμβάνουν έως και το 60% της συνολικής ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων τους, σε προχωρημένες βραδινές ώρες.

Τα άτομα που βρίσκονται σε δίαιτα σχετικά μεγάλο χρονικό διάστημα, που αποκλείουν εντελώς «ανθυγιεινά» τρόφιμα είναι περισσότερο πιθανό να εμφανίσουν κάποια από τα χαρακτηριστικά του συνδρόμου αυτού.

Αυτό διότι ότι ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ανάγκη από όλες τις ομάδες τροφίμων και δεν είναι δυνατό να αποκλείουμε ολόκληρες από αυτές και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ακόμα και όταν κάνουμε διατροφή κάπου κάπου ίσως χρειαζόμαστε και ένα διάλειμμα.

Σε συνεννόηση με το διαιτολόγο μας μπορούμε να αποφύγουμε, εν μέρει, τέτοιου είδους περιστατικά, συζητώντας μαζί του και ζητώντας του να προσαρμόσει το εκάστοτε διαιτολόγιο που μας χορηγεί σύμφωνα με τις ανάγκες μας.

Τέλος καλό θα ήταν αν παρατηρήσετε ότι τα περιστατικά νυχτερινής υπερφαγίας είναι συχνά και δε σταματούν με την προσωρινή επανένταξη κάποιων «απαγορευμένων» τροφίμων σε φυσιολογικές ώρες, να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό στις διατροφικές διαταραχές.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οριακή Διαταραχή Προσωπικότητας

Bάνα Νικολαίδου

Αϋπνία και πώς να Απαλλαγείτε

Bάνα Νικολαίδου

Νιώθετε Διαρκή Κόπωση; Δείτε σε Ποιους Παράγοντες Μπορεί να Οφείλεται

d.tsagkrinos

Υποχονδρίαση – Ο Φόβος για τις Αρρώστιες

Bάνα Νικολαίδου

Σύνδρομο Τουρέτ – Τι Είναι και πώς Μπορούν οι Γονείς να το Αναγνωρίσουν

d.tsagkrinos

Τα Σημάδια που Δείχνουν ότι Πάσχετε από Ιδεοψυχαναγκαστική Διαταραχή

Bάνα Νικολαίδου

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ