Υγεία & Ομορφιά
Το σύνδρομο Asperger στα παιδιά
Ασθένειες/Προβλήματα

Σύνδρομο Asperger

Πρόκειται για ένα σύνδρομο που αφορά τα παιδιά και αποτελεί μια αναπτυξιακή διαταραχή που ανήκει στις διαταραχές του αυτισμού.

Τα παιδιά με το συγκεκριμένο σύνδρομο παρουσιάζουν συχνά δυσκολίες στις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις τους.

Τα παιδιά με αυτό το σύνδρομο δυσκολεύονται να κατανοήσουν τις κοινωνικές συμπεριφορές, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν προβλήματα στο σχολείο με τους δασκάλους και τους συνομήλικους συμμαθητές τους και να πέφτουν θύματα εκφοβισμού.

Κάποια από τα παιδιά με σύνδρομο Asperger είναι πολύ έξυπνα, διαθέτουν υψηλό βαθμό ευφυΐας και ευφράδεια λόγου.

Σύνδρομο Asperger και συμπεριφορέςΤα αγόρια έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με σύνδρομο Asperger, αλλά οι ακριβείς λόγοι αυτής της διάκρισης από τα κορίτσια παραμένουν ασαφείς.

Υποστηρίζεται ότι το σύνδρομο μπορεί να είναι πιο δυσδιάκριτο στα κορίτσια επειδή αυτά αναπτύσσουν και βελτιώνουν τις κοινωνικές τους ικανότητες γρηγορότερα σε σχέση με τα αγόρια.

Έτσι, την ώρα που τα φυσιολογικά παιδιά μαθαίνουν να “διαβάζουν” τις διαθέσεις των ανθρώπων από τις εκφράσεις του προσώπου τους, τα παιδιά με το σύνδρομο Asperger δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα παιδιά με το σύνδρομο να μπλέκουν σε καβγάδες ή να προσβάλλονται πιο εύκολα, αδυνατώντας να καταλάβουν πότε αυτός που έχουν απέναντί τους σοβαρολογεί ή αστειεύεται.

Λόγω αυτής της συμπεριφοράς τους πέφτουν εύκολα θύματα σχολικού εκφοβισμού.

Για παράδειγμα, οι έφηβοι με το σύνδρομο Asperger μπορεί να μην είναι σε θέση να καταλάβουν ότι φωνάζουν ενώ μιλάνε ή αναπτύσσουν συχνά μια μονομανία και ασχολούνται με ένα θέμα, χωρίς να μπορούν να καταλάβουν ότι δεν ενδιαφέρει καθόλου τους υπόλοιπους.

Οι ενδείξεις ότι αυτό που λένε είναι βαρετό για τους άλλους δεν τους αφορούν ή τις παρερμηνεύουν, με αποτέλεσμα να απομονώνονται κοινωνικά και να θεωρούν πως οι συνομήλικοί τους τούς αποφεύγουν.

Τα άτομα με αυτήν τη διαταραχή μπορούν να μάθουν να αποκωδικοποιούν κοινωνικές ενδείξεις με το μυαλό και το ένστικτό τους.

Πρόκειται όμως για μια χρονοβόρα διαδικασία επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι δεν μπορούν να εκφράσουν λεκτικά αυτά που καταλαβαίνουν ενστικτωδώς.

Όμως αν έχουν δίπλα τους έναν φίλο ή κάποιο μέλος της οικογένειας, η βοήθεια που μπορεί να έχουν είναι σημαντική.

Ένας έφηβος που έχει διαγνωστεί με σύνδρομο Asperger μπορεί να ζητήσει από έναν καλό φίλο του να τον ειδοποιεί όταν κάνει κάτι που δεν πρέπει.

Σε γενικές γραμμές τα άτομα με σύνδρομο Asperger μπορούν να προσαρμοστούν στις καταστάσεις.

Η ικανότητά τους να επικεντρωθούν σε πολύ περίπλοκα θέματα τα βοηθά να προσαρμοστούν σε συγκεκριμένα πεδία, τα οποία αποτελούν ένα είδος καταφύγιου για άτομα με αυτήν τη διαταραχή.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αυτές Είναι οι Τοξίνες που Βλάπτουν τα Παιδιά

Ασθένειες/προβλήματα

Σύνδρομο Άπνοιας στην Παιδική Ηλικία

yoadmin

Παιδικές Ασθένειες και Συμπτώματα

Τι να Κάνετε αν Έχει Υποθερμία το Παιδί σας

Παιδί και Εμβόλια

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ