Υγεία & Ομορφιά
Συμβουλές προς τους Καταναλωτές εν Μέσω Πανδημίας και Αυξημένων Ελέγχων Λόγω Πάσχα.
Συμβουλές προς τους Καταναλωτές εν Μέσω Πανδημίας και Αυξημένων Ελέγχων Λόγω Πάσχα.
Επικαιρότητα

Συμβουλές προς τους Καταναλωτές εν Μέσω Πανδημίας και Αυξημένων Ελέγχων Λόγω Πάσχα

Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), συνεργαζόμενος με συναρμόδιες αρχές όπως οι Περιφέρειες και οι Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, θα εντείνει τους ελέγχους που διενεργούνται στην αγορά των τροφίμων κατά την περίοδο του Πάσχα.

Ο στόχος είναι, αν μη τι άλλο, η προστασία της υγείας του καταναλωτή.

Συμβουλές προς τους Καταναλωτές εν Μέσω Πανδημίας και Αυξημένων Ελέγχων Λόγω Πάσχα.

Τις ημέρες του Πάσχα, οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν σε αύξηση της ζήτησης και στην κατανάλωση συγκεκριμένων κατηγοριών τροφίμων, κυρίως ζωικής προέλευσης, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ.

Η σωστή επιλογή τους, η έγκαιρη μεταφορά τους στο σπίτι και οι ορθοί χειρισμοί στη συντήρηση στο οικιακό ψυγείο και στο μαγείρεμα, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία και στα οικονομικά συμφέροντα του καταναλωτή, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της παραδοσιακής διατροφής με βάση τη μεσογειακή δίαιτα.

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας που έχει προστεθεί εφέτος στις απαιτήσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας είναι η συλλογική ευθύνη.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι κατευθύνσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για:

Την τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων μεταξύ ατόμων, όταν οι καταναλωτές βρίσκονται σε σούπερ μάρκετ ή σε υπαίθριες αγορές,

Τη χρήση της μάσκας όταν προβλέπεται, βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ και

Την πραγματοποίηση των αγορών με προγραμματισμένο τρόπο βάσει λίστας, ώστε να ελαχιστοποιείται ο χρόνος παραμονής σε αυτούς τους κοινόχρηστους χώρους.

Με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, ο ΕΦΕΤ θέτει υπόψη των καταναλωτών ορισμένες χρήσιμες συμβουλές και βασικές οδηγίες για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων που προτίθενται να καταναλώσουν ενόψει της εορτής του Πάσχα.

Γενικά πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Οι αγορές είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται σε επίσημα και ελεγχόμενα σημεία της αγοράς, διότι αυτές οι επιχειρήσεις διαθέτουν νόμιμες άδειες.

Όταν αγοράζουμε κρέας, αυτό πρέπει να είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή σε ψυχόμενες προθήκες που τηρούν ορθά τις θερμοκρασίες ψύξης και όχι εκτός ψυγείου, ούτε εκτεθειμένο σε σκόνη, έντομα, μικρόβια και περιβαλλοντικούς ρύπους.

Πρέπει να δίνουμε προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού και του χώρου από όπου προμηθευόμαστε τρόφιμα.

Πρέπει να εξετάζουμε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων και τις ενδεικτικές πινακίδες πώλησης.

Κατά την προμήθεια νωπών αυγών, πρέπει να εξετάζετε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την ημερομηνία ωοτοκίας, την ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης και την ημερομηνία λήξης.

Κατά την προμήθεια αμνοεριφίων, σπλάχνων και κρέατος πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα τυρκουάζ (λαμπρό κυανούν) και ωοειδές σχήμα.

Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες φέρουν την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας σε χρώμα καστανό.

Κάθε σφάγιο πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

Τα σπλάχνα δεν πρέπει να φέρουν οζίδια και κύστεις, ούτε να παρουσιάζουν μεταβολές του χρωματισμού και να μην είναι εκτεθειμένα στο περιβάλλον.

Επιπλέον, στα κατεψυγμένα, πρέπει να εξετάζεται η ημερομηνία κατάψυξης και λήξης του προϊόντος.

Κατά την προμήθεια νωπών αυγών πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Εξετάζουμε τις προβλεπόμενες ενδείξεις στη συσκευασία, όπως την ημερομηνία ωοτοκίας, την ημερομηνία συσκευασίας ή ωοσκόπησης και την ημερομηνία λήξης.

Διατηρούμε τα αυγά σε σκιερό και δροσερό χώρο για να συντηρηθούν σωστά.

Κατά την προμήθεια σοκολατένιων αυγών πρέπει να προσεχθούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Για την αγορά σοκολατένιων αυγών που προσφέρονται κυρίως σε παιδιά, ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση σε σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται από τους γονείς στο περιεχόμενο των σοκολατένιων αυγών, όπως παιχνίδια μικρών διαστάσεων (καθώς μπορεί να προκληθεί πνιγμός σε παιδιά μικρής ηλικίας), στην υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (σοκολάτα γάλακτος ή υγείας) και στην ημερομηνία ανάλωσης.

Για τις βαφές των αυγών σημειώνονται τα ακόλουθα κριτήρια:

Οι χρησιμοποιούμενες διακοσμητικές βαφές αυγών να είναι οι επιτρεπόμενες.

Να βάφονται μόνο τα αυγά που έχουν παραμείνει ακέραια κατά τον βρασμό.

Να ακολουθούνται οι οδηγίες χρώσης που αναγράφονται στη συσκευασία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Πανδημία Εντείνει το Δίλημμα των Καταναλωτών Ανάμεσα στην Ασφάλεια Τροφίμων και την Προστασία του Περιβάλλοντος

Προειδοποίηση ΕΟΦ για Απόπειρες Πώλησης Ψευδεπίγραφων Εμβολίων για την COVID-19

Πώς οι Τσίχλες Προλαμβάνουν την Εμφάνιση Τερηδόνας

admin

Διαδικτυακές Απάτες με Προϊόντα για τον Κορωνοϊό

admin

Όταν η Google Κάνει Διάγνωση Καρκίνου

admin

Παγκόσμια Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου – Το 80% των Παιδιών που Νοσούν από τις Ανεπτυγμένες Χώρες Αναρρώνει

admin

Εκστρατεία Ευαισθητοποίησης για τη Ζωή των Ασθενών με Ρευματοειδή Αρθρίτιδα

admin

Οδηγίες προς τους Καταναλωτές για Απάτες Μέσω Διαδικτύου

Μικρότερος ο Κίνδυνος Διαβήτη για Όσους Πίνουν Κρασί με το Φαγητό τους

Ανάκληση Παρτίδας της Βρεφικής Κρέμας NESTLE SINLAC

Προβλέψεις δεν Μπορούν να Γίνουν για Άρση του Lock Down – Η Πίεση που Δέχεται το ΕΣΥ στην Αττική Είναι Μεγάλη

Evi Makavelou

Κορωνοϊός – Πώς Μπορεί να Περιοριστεί η Μεταδοτικότητά του;

admin