Υγεία & Ομορφιά
Image default
Τρίτη Ηλικία

Συμβουλές για την Πρόωρη Γήρανση

Οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν ότι η γήρανση που γίνεται εμφανής στο πρόσωπό μας με το πέρασμα των χρόνων είναι αναπόφευκτη και μη αναστρέψιμη.

Αν και είναι αλήθεια, οι ειδικοί τονίζουν ότι αν προσέξουμε το πώς περιποιούμαστε το δέρμα μας τότε η γήρανση αυτή μπορεί να επιβραδυνθεί.

Η διαδικασία της γήρανσης ή αλλιώς η εγγενής γήρανση, είναι μια συγκεκριμένη διαδικασία η οποία καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδιά μας.

Η εγγενής γήρανση ευθύνεται που το δέρμα γίνεται πιο λεπτό και ξηρό καθώς μεγαλώνουμε, ενώ από αυτήν εξαρτάται και ο ρυθμός με τον οποίο το δέρμα μας θα χάσει το λίπος του.

Στη συνέχεια επέρχεται η υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών με ταυτόχρονη διεύρυνση του μετώπου και η επιμήκυνση που μερικές φορές παρατηρείται στα αυτιά επειδή αλλάζει σχήμα ο χόνδρος σε αυτά.

1 Συμβουλές για την Πρόωρη Γήρανση

Επιπλέον, γίνεται μια κάμψη της άκρης της μύτης, η οποία προκαλείται από την εξασθένηση του συνδετικού ιστού ο οποίος υποστηρίζει τον ρινικό χόνδρο.

Το ερώτημα λοιπόν, είναι αν μπορούμε να παρατείνουμε τη «νεότητα» του προσώπου μας και να αποφύγουμε πολλά από τα χαρακτηριστικά εγγενούς γήρανσης.

Στο ερώτημα αυτό έρχεται να απαντήσει ο δερματολόγος κ. Μάρκος Μιχελάκης, εξηγώντας μας αρχικά ότι οι δομικές ανακατατάξεις που γίνονται στο δέρμα μας μεγαλώνοντας είναι αυτές που το κάνουν να δείχνει γερασμένο.

Και ο λόγος είναι ότι το λίπος στο πρόσωπό μας όταν είμαστε νέοι κατανέμεται παντού με έμφαση στο μέτωπο, τους κροτάφους, τα μάγουλα και γύρω από τα μάτια και το στόμα.

Όσο μεγαλώνουμε όμως, ο όγκος του λίπους μειώνεται και ταυτοχρόνως το λίπος μετακινείται προς τα κάτω, με αποτέλεσμα τα χαρακτηριστικά του προσώπου που ήταν στρογγυλά να «βαθουλώνουν» και το δέρμα που ήταν λείο και σφικτό να χαλαρώνει και να «σακουλιάζει».

Επιπλέον, η συσσώρευση του λίπους στο κάτω μισό του προσώπου κάνει το πηγούνι να μοιάζει φαρδύ και το δέρμα στο λαιμό χαλαρό.

Μία άλλη σημαντική αλλαγή που οφείλεται στη γήρανση είναι οι ρυτίδες στο μέτωπο και ανάμεσα στα φρύδια, οι οποίες είναι γνωστές ως «ρυτίδες έκφρασης».

Αυτές είναι απόρροια της συνεχούς συσπάσεως των μυών του προσώπου που τελικά δημιουργούν μόνιμη πτύχωση στο δέρμα.

Η πτύχωση αυτή συνήθως γίνεται εμφανής όταν αρχίζει το δέρμα να χάνει την ελαστικότητά του (περίπου στις ηλικίες 35-45 ετών).

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να ανακόψουμε και να επιβραδύνουμε την εμφανή στο πρόσωπό μας γήρανση;

Τι πρέπει, λοιπόν, να προσέξουμε;

– Απαραίτητο είναι να βάζουμε αντηλιακό στο πρόσωπό μας, όλες τις εποχές του έτους.

Ο ήλιος είναι η κυριότερη αιτία πρόωρης γήρανσης του δέρματος: προκαλεί το 80% των ορατών ενδείξεων της γήρανσης στο πρόσωπο, σύμφωνα με μελέτη του 2013.

Η φωτογήρανση προκαλεί επίσης πάχυνση στο δέρμα και διαταράσσει την παραγωγή μελανίνης από τα μελανοκύτταρα, οπότε εύκολα δημιουργούνται κηλίδες οι γνωστές μας πανάδες.

Και όσο είμαστε νέοι αυτά δεν είναι εμφανή στο πρόσωπό μας, όμως μεγαλώνοντας γίνονται έντονα ορατά.

1 Συμβουλές για την Πρόωρη Γήρανση 1

– Αποφυγή καπνίσματος

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει, έχουν δείξει ότι το δέρμα των καπνιστών εμφανίζει εντονότερο «σακούλιασμα» κάτω από τα μάτια, ρυτίδες γύρω από τα χείλη και χαλάρωση στο δέρμα του λαιμού και της γνάθου.

Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι το κάπνισμα μειώνει σε όλο το σώμα την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, ενώ ταυτόχρονα διεγείρει τη δράση ενός ενζύμου το οποίο το διασπά.

Κατά συνέπεια, το δέρμα ρυτιδιάζει παντού και χάνει την ελαστικότητά του.

Οι μελέτες έδειξαν επίσης ότι η μείωση στην παραγωγή του κολλαγόνου μπορεί να φτάσει το 40% στους καπνιστές ενώ, έχει υπολογιστεί ότι το κάπνισμα μας κάνει να φαινόμαστε τουλάχιστον 10 χρόνια μεγαλύτεροι απ’ όσο στ’ αλήθεια είμαστε.

– Πρέπει να περιποιούμαστε το πρόσωπό μας

Πρώτα από όλα δεν πρέπει να πλένουμε πολλές φορές την ημέρα το πρόσωπό μας αλλά μόνο πρωί και βράδυ, γιατί το πολύ πλύσιμο το ξεραίνει και το αφυδατώνει.

Αν όμως ιδρώσουμε, τότε πρέπει να το πλύνουμε γιατί ο ιδρώτας προκαλεί ερεθισμό ο οποίος επιταχύνει τη γήρανση.

Επίσης, δεν πρέπει να το τρίβουμε δυνατά αλλά να εφαρμόζουμε ένα ήπιο καθαριστικό απαλά, με τις άκρες των δακτύλων μας και όχι με σφουγγάρι, πανί ή βουρτσάκι και έπειτα  να το ξεπλένουμε με χλιαρό νερό.

Tip – Ποτέ καυτό νερό στο πρόσωπο μας γιατί αφαιρεί το προστατευτικό σμήγμα, δηλαδή το λίπος και αφήνει το δέρμα εκτεθειμένο στην αποβολή υγρασίας και την ξηρότητα!

Επιπροσθέτως, δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε προϊόντα που «τσιμπάνε» το δέρμα ή του προκαλούν αίσθημα καύσου (κάψιμο) γιατί επίσης το ερεθίζουν.

Τέλος, πρέπει να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή χωρίς πολλά γλυκά ή άλλους επεξεργασμένους υδατάνθρακες όπως είναι τα  λευκά ζυμαρικά, το λευκό ψωμί κ.λπ. γιατί επιταχύνουν τη γήρανση και φυσικά πρέπει να αποφεύγουμε τη μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ γιατί αφυδατώνει και ξεραίνει το δέρμα.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr
www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

O Υποσιτισμός στην Τρίτη Ηλικία

yoadmin

Η Άσκηση Βοηθάει τους Ηλικιωμένους να Έχουν Καλύτερη Μνήμη

yoadmin

Η Παχυσαρκία στην Τρίτη Ηλικία

Πολυφαρμακία και Ηλικιωμένοι

yoadmin

Μύθοι και Αλήθειες για την Άνοια

yoadmin

Ηλικιωμένοι και Παχυσαρκία

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ