Υγεία & Ομορφιά
Image default
Φυσική Κατάσταση

Συμβουλές για την Οσφυαλγία

7 στους 10 ανθρώπους υποφέρουν συχνά από πόνο στην πλάτη.

Εκτός από την αποτελεσματική ανακούφιση από τον πόνο στην πλάτη, ο κύριος στόχος ενός φυσιοθεραπευτή είναι να διασφαλίσει ότι ο πόνος στην πλάτη δεν θα γίνει χρόνιος ή και μόνιμος.

Ο φυσιοθεραπευτής είναι ο κατάλληλος επαγγελματίας στον τομέα της υγείας ο οποίος είναι σε θέση να σας δώσει εξατομικευμένες συμβουλές.

Το 70% του πληθυσμού αναφέρει πόνους στην πλάτη

Μόνιμος πόνος στην πλάτη

Το 70% του πληθυσμού αναφέρει πόνους στην πλάτη, ενώ οι γυναίκες κατέχουν υψηλότερο ποσοστό σε σχέση με τους άνδρες (61% και 39%).

Οι κύριοι λόγοι σχετίζονται άμεσα με:

– Τον τρόπο ζωής μας.

– Τον τρόπο με τον οποίο καθόμαστε.

– Τον τρόπο με τον οποίο στεκόμαστε.

– Το υπερβολικό βάρος.

– Το άγχος.

Οι επιπτώσεις της οσφυαλγίας είναι σημαντικές μεταξύ άλλων και στην επαγγελματική ζωή.

Ο περιστασιακός πόνος στην πλάτη μπορεί να μας είναι ενοχλητικός, αλλά ο χρόνιος πόνος είναι πολύ πιο οδυνηρός και περίπλοκος.

Επομένως, η μετάβαση αυτή… από τον περιστασιακό στον χρόνιο πόνο, θα πρέπει να καταπολεμηθεί.

Αντιμετώπιση

Γυμνάστε τους μυς στην πλάτη σας και στην κοιλιακή χώρα.

Πρόκειται για μια ισορροπία μεταξύ αυτών των δυο τύπων μυϊκής μάζας και πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, καθώς οι συγκεκριμένοι μυς συγκρατούν την πλάτη μας “ευθεία” και στη θέση της.

Πολλοί έφηβοι τείνουν να “καμπουριάζουν” προς τα εμπρός και αυτό αποτελεί μια κακή συνήθεια η οποία μακροπρόθεσμα δημιουργεί πόνο στην πλάτη.

Ο στόχος είναι να περπατούν ίσια, με ίσια την πλάτη, χωρίς να “καμπουριάζουν”, για να μην δημιουργείται ”ένταση” στην πλάτη.

Είτε κάθεστε είτε στέκεστε, θα πρέπει πάντα να έχετε στο μυαλό σας τη στάση του σώματός σας

Βάλτε τον αθλητισμό στη ζωή σας

Αυτό που κυρίως χρειάζεται να κάνετε είναι να ασκείτε κάποιο άθλημα καθημερινά.

Προφανώς, ορισμένα αθλήματα, με την κοινή λογική θα πρέπει να αποφεύγονται, καθώς προκαλούν “ζημίες” στην πλάτη και ενδεχομένως να επιδεινώσουν ένα ήδη υπάρχον πρόβλημα.

Επομένως, θα πρέπει να επιλέξετε ένα άθλημα που να σας αρέσει και το οποίο, φυσικά, να είναι “καλό” για την πλάτη σας.

Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε κάποιον επαγγελματία υγείας για να είστε σίγουροι ότι θα υιοθετήσετε τις σωστές κινήσεις για την πλάτη σας και για να ενδυναμώσετε ορισμένους μυς, προκειμένου να έχετε ένα αρμονικό μυϊκό σύστημα.

Βελτιώστε τη στάση σας

Η κακή στάση του σώματος στην καθημερινότητά μας (απλωμένος στον καναπέ, κηπουρική, σιδέρωμα, κ.λπ.), έχουν άμεση επίδραση στην πλάτη.

Είτε κάθεστε είτε στέκεστε, θα πρέπει πάντα να έχετε στο μυαλό σας τη στάση του σώματός σας και να διορθώνετε τη στάση σας.

Στη δουλειά ή στο γραφείο, θα πρέπει να φροντίσετε ούτως ώστε το ύψος της καρέκλας, το γραφείο σας, το ύψος της οθόνης κ.λπ. να βρίσκονται στο σωστό ύψος για εσάς.

Θα πρέπει σε όλες σας τις καθημερινές δραστηριότητες, να αλλάξετε τον τρόπο με τον οποίο κινείστε, από την ώρα που θα σηκωθείτε από το κρεβάτι, θα καθίσετε για πρωινό, θα μπείτε στο αυτοκίνητό σας, κ.λπ.

Ο ρόλος του φυσιοθεραπευτή

Η φροντίδα που παρέχεται από τον φυσιοθεραπευτή, δεν ανακουφίζει μόνο από τον πόνο, αλλά συμβάλλει επίσης και στην απελευθέρωση της δυσκαμψίας μέσω του τεντώματος των μυών και των συγκεκριμένων κινήσεων.

Επαναφέρει την ισορροπία και τους μυς, επιτρέποντας την καλή στάση του σώματος καθημερινά.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το ανθρώπινο σώμα είναι κατασκευασμένο για κίνηση και όταν κάποιος έχει μια οσφυαλγία, η ανάπαυση δεν είναι η λύση.

Αντιθέτως, πρέπει να κινητοποιείται με καθημερινή πρακτική άσκηση και ασκήσεις μυϊκής ανάπτυξης και ενδυνάμωσης, ακολουθώντας πάντοτε τις εξατομικευμένες συμβουλές του φυσιοθεραπευτή.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Κήλη των Αθλητών» – Αιτίες, Συμπτώματα και Θεραπεία

Editor7 pharma

Σάουνα – Ποια τα Οφέλη της για την Επιδερμίδα και τον Οργανισμό

Τα Σημάδια που Δείχνουν ότι Έχετε Γεμίσει Τοξίνες

d.tsagkrinos

Πώς θα Καταλάβετε ότι Είστε Νεότεροι από την Ηλικία σας

Bάνα Νικολαίδου

Πώς θα Αποφύγετε τις Κράμπες

Editor7 pharma

Πρωινή Γυμναστική – Ποια τα Οφέλη της για την Υγεία

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ