Υγεία & Ομορφιά
Στοματική Υγιεινή

Συμβουλές για Λαμπερό Χαμόγελο

Ένα λαμπερό χαμόγελο δεν κάνει μόνο όλο το πρόσωπο να ακτινοβολεί, αλλά παραπέμπει και σε μια καλή στοματική υγιεινή.

Η διατήρηση της ποιότητας του σμάλτου των δοντιών είναι σημαντική για μια καλή στοματική υγιεινή, καθώς παίζει τον ρόλο της ασπίδας προστασίας τους.

Εκτός από το τακτικό και επιμελές πλύσιμο των δοντιών, τη χρήση στοματικού διαλύματος και νήματος για την καλή τους υγεία, η διατροφή διαδραματίζει και αυτή σημαντικό ρόλο.

Τα σημαντικότερα δομικά συστατικά του σμάλτου ή αλλιώς της αδαμαντίνης των δοντιών είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος και το μαγνήσιο.

Λαμπερό χαμόγελοΤο ασβέστιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέταλλα του σώματος με το μεγαλύτερο μέρος του να αποθηκεύεται στα οστά και στα δόντια.

Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, η οποία σχετίζεται με την καλή υγεία των δοντιών.

Μια ανεπαρκής πρόσληψη ασβεστίου και βιταμίνης D έχει σαν αποτέλεσμα την αποδυνάμωση του σμάλτου των δοντιών καθιστώντας το ευάλωτο στη διάβρωση.

Η επαρκής λήψη φθορίου είναι απαραίτητη για την υγεία των δοντιών και γι’ αυτό όλα τα προϊόντα οδοντικής φροντίδας τελευταίας τεχνολογίας είναι εμπλουτισμένα με φθόριο.

Οι τραγανές τροφές, όπως το μήλο, το καρότο, το αχλάδι και άλλες, βοηθούν στην απομάκρυνση της οδοντικής πλάκας και των τροφικών υπολειμμάτων, παίζοντας τον ρόλο μιας “φυσικής οδοντόβουρτσας”.

Τα τρόφιμα που περιέχουν ζάχαρη δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη τερηδόνας.

Η ζάχαρη είναι η τροφή των οδοντικών βακτηρίων, με αποτέλεσμα η πέψη τους να προκαλεί την παραγωγή οξέων που διαβρώνουν το σμάλτο.

Τα φρούτα και οι χυμοί με όξινο pH δρουν καταστροφικά για την αδαμαντίνη των δοντιών.

Η μεγάλη τους οξύτητα διαβρώνει την αδαμαντίνη, αφήνοντάς την πιο λεπτή και αδύναμη.

Όξινες τροφές είναι τα σταφύλια, τα εσπεριδοειδή, το κρασί, οι φράουλες και άλλα.

Τα μαλακά τρόφιμα που είναι σαν ζελέ, όπως οι καραμέλες και τα αποξηραμένα φρούτα, προσκολλώνται στην επιφάνεια των δοντιών, αλλά δεν αφαιρούνται εύκολα με αποτέλεσμα να προκαλούν τερηδόνα.

Συμβουλές

Όταν καταναλώνετε όξινα τρόφιμα θα πρέπει να τα καταναλώνετε γρήγορα και να πλένετε τα δόντια σας μισή ώρα αργότερα.

Καλό είναι τους χυμούς από όξινα φρούτα να τους πίνετε με καλαμάκι για να ελαχιστοποιείται η επαφή τους με τα δόντια.

Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε γενικά τα τρόφιμα με ζάχαρη, διαφορετικά να πλένετε τα δόντια σας το συντομότερο δυνατό μετά την κατανάλωσή τους.

Προτιμήστε τη χρήση γλυκαντικών, οι οποίες δεν προκαλούν τερηδόνα.

Για λαμπερό χαμόγελο πλένετε τα δόντια σας 2-3 φορές την ημέρα χρησιμοποιώντας μια φθοριούχο οδοντόκρεμα και στοματικό διάλυμα.

Τέλος, μην αμελείτε ποτέ το νήμα ή τα μεσοδόντια βουρτσάκια που αφαιρούν τα υπολείμματα των τροφών που “παγιδεύονται” ανάμεσα στα δόντια, τα οποία ευνοούν την εμφάνιση παθήσεων των δοντιών.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα Οφέλη του Γαρίφαλου για τον Πόνο στα Δόντια

Τι Κρύβεται Πίσω από το Σφίξιμο των Δοντιών

Συμβουλές για Υγιή Δόντια

Μύθοι και Αλήθειες για την Ορθοδοντική

Στοματική Υγιεινή

Άφθες στο Στόμα – Τι τις Προκαλεί και πώς Μπορείτε να τις Καταπολεμήσετε