Υγεία & Ομορφιά
Συμβουλές για Ένα Λαμπερό Χαμόγελο
Συμβουλές για Ένα Λαμπερό Χαμόγελο - 1
Στοματική Υγιεινή

Συμβουλές για Ένα Λαμπερό Χαμόγελο

Η σωστή φροντίδα του στόματος και η κατάλληλη περιποίηση των δοντιών είναι το μυστικό για ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο.

Η υγεία των δοντιών και των ούλων είναι πολύ σημαντική ήδη από τη βρεφική ηλικία.

Συμβουλές για Ένα Λαμπερό Χαμόγελο

Το Χρώμα των Δοντιών

Η απόχρωση των δοντιών του κάθε ατόμου είναι διαφορετική και αυτό εκτός από το ότι έχει γενετικό υπόβαθρο, επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες.

Σημαντική είναι η επίδραση που μπορεί να έχουν κάποιοι παράγοντες στην ανάπτυξη των δοντιών κατά την παιδική ηλικία.

Το τελικό χρώμα των δοντιών εξαρτάται από τον βαθμό φθορίωσης που υφίστανται σε μικρή ηλικία, καθώς και από το αν η ανάπτυξη της οδοντίνης εξελίσσεται φυσιολογικά.

Φυσιολογικά, καθώς τα χρόνια περνούν και η ηλικία αυξάνεται, το χρώμα των δοντιών συνεχώς σκουραίνει.

Παράγοντες που επηρεάζουν την απόχρωση της οδοντοστοιχίας είναι η κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων πλούσιων σε χρωστικές ουσίες όπως: ο καφές, το τσάι και το κόκκινο κρασί που περιέχουν πολλές τανίνες.

Το τσιγάρο δίνει έντονη καφέ χροιά στα δόντια, ενώ η μακρόχρονη χρήση στοματικών διαλυμάτων με υψηλή περιεκτικότητα σε χλωρεξιδίνη μπορεί να χρωματίσουν τα δόντια κίτρινα.

Συνήθως μετά τη διακοπή χρήσης των συγκεκριμένων προϊόντων, το χρώμα των δοντιών επανέρχεται.

Γενικά, οι παρουσίαση δυσχρωμιών στα δόντια αφορούν μόνο την επιφάνειά τους και δεν επηρεάζουν την υγεία των δοντιών σε βάθος.

Τα Κατάλληλα Προϊόντα

Οδοντόκρεμα: Η επιλογή της γίνεται με βάση την ευαισθησία των δοντιών και των ούλων του καθενός και εξαρτάται από το αν παρουσιάζεται κάποια ιδιαίτερη πάθηση στη στοματική κοιλότητα.

Σε κάθε περίπτωση, η οδοντόκρεμα θα πρέπει να έχει υψηλή καθαριστική ικανότητα, αλλά χωρίς να περιέχει ουσίες που φθείρουν την επιφάνεια των δοντιών και ερεθίζουν τα ούλα.

Κριτήριο για την επιλογή οδοντόκρεμας αποτελεί η ηλικία του ατόμου που τη χρησιμοποιεί και αν το άτομο ακολουθεί κάποια ομοιοπαθητική θεραπεία, οπότε από την οδοντόκρεμα θα πρέπει να απουσιάζουν ορισμένα συστατικά που δεν είναι συμβατά με αυτή.

Στοματικό Διάλυμα: Θα πρέπει να επιλέγεται ανάλογα με τον χρόνο για τον οποίο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί και με βάση το αν υπάρχει κάποιος ερεθισμός ή αν έχει προηγηθεί κάποια επέμβαση στη στοματική κοιλότητα.

Θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στους χρήστες στοματικών διαλυμάτων ότι τα συγκεκριμένα δεν αντικαθιστούν τον μηχανικό καθαρισμό των δοντιών με το βούρτσισμα, καθώς δεν μπορούν να απομακρύνουν υπολείμματα τροφών ανάμεσα από τα δόντια.

Τα παιδιά μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν στοματικά διαλύματα αλλά χωρίς αλκοόλη.

Οδοντόβουρτσα: Είναι προτιμότερο να έχει συνθετικές τρίχες με στρογγυλεμένες άκρες για να μην πληγώνει τα ούλα.

Η αποτελεσματικότητα του βουρτσίσματος δεν εξαρτάται από τη σκληρότητα της οδοντόβουρτσας γι’ αυτό και προτιμώνται οι μέτριες ως μαλακές οδοντόβουρτσες.

Σε άτομα με περιοδοντίτιδα χρησιμοποιούνται μαλακές και πολύ μαλακές, ενώ οι σκληρές χρησιμοποιούνται σε σπάνιες περιπτώσεις.

Στο εμπόριο υπάρχουν και ειδικές οδοντόβουρτσες για εμφυτεύματα ή για οδοντοστοιχίες με σιδεράκια, καθώς επίσης και οι επαναφορτιζόμενες ηλεκτρικές.

Συμβουλές για Ένα Λαμπερό Χαμόγελο 2

Συμβουλές

• Ακολουθήστε τον κανόνα 3Χ3Χ3: Βουρτσίστε τα δόντια σας 3 φορές τη μέρα επί 3 λεπτά την κάθε φορά και αλλάζετε την οδοντόβουρτσά σας κάθε 3 μήνες.

• Καθαρίστε τα διαστήματα ανάμεσα στα δόντια σας με τα ειδικά βουρτσάκια που υπάρχουν στο εμπόριο ή με οδοντικό νήμα.

• Καθαρίστε τη γλώσσα σας μια φορά τη μέρα.

Συνήθως, οι οδοντόβουρτσες στο πίσω μέρος τους φέρουν ένα ειδικό πλέγμα που βοηθάει στον καθαρισμό της γλώσσας, αλλά υπάρχει και ειδική συσκευή.

Ο καθαρισμός της γλώσσας είναι διαδικασία που οι περισσότεροι αμελούμε αλλά είναι υψηλής σημασίας για την υγεία του στόματος, καθώς αποτελεί εστία συγκέντρωσης πολλών μικροβίων.

Καθαρίζοντας τη γλώσσα μειώνεται σημαντικά και η τάση για δυσοσμία του στόματος.

• Μειώστε την κατανάλωση τροφών που καθιστούν το σάλιο όξινο, όπως σάκχαρα, αλκοόλ, αναψυκτικά και υπερβολικά όξινα φρούτα.

• Αποφύγετε τροφές που κολλούν πάνω στα δόντια.

• Μην χρησιμοποιείτε προϊόντα λεύκανσης για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί μπορεί να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών και να γίνουν ευαίσθητα.

• Μην χρησιμοποιείτε ισχυρά αντισηπτικά στοματικά διαλύματα για μεγάλο χρονικό διάστημα γιατί αλλοιώνουν τη χλωρίδα της στοματικής κοιλότητας.

Μετά από 15 μέρες αντικαταστήστε το αντισηπτικό στοματικό διάλυμα με ένα άλλο ιδανικό για καθημερινή χρήση.

• Μην παρακάμπτετε την ετήσια επίσκεψή σας στον οδοντίατρο για καθαρισμό της πλάκας και έλεγχο.

• Αφαιρείτε και καθαρίζετε καλά τυχόν πρόσθετα τμήματα σε καθημερινή βάση.

• Χρησιμοποιείτε οδοντογλυφίδα μόνο όταν είναι απαραίτητο και με ιδιαίτερη προσοχή προκειμένου να μην τραυματίσετε τα ούλα σας.

Νάντια Ποσειδώνος, Φαρμακοποιός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποιες Τροφές Πρέπει να Αποφεύγετε για να Έχετε Υγιή Δόντια

Ούλα που Αιμορραγούν Επίμονα – Τι να Κάνετε

Evi Makavelou

Αιτίες που Προκαλούν Ξηροστομία και Τρόποι Αντιμετώπισης

Editor6 pharma

Πρησμένα Ούλα – Αιτίες και Αντιμετώπιση

Evi Makavelou

Τέλος στην Κακοσμία του Στόματος

yoadmin

Ας Προστατέψουμε τα Δόντια μας από την Τερηδόνα

yoadmin

Αντιμετωπίστε την Τερηδόνα των Δοντιών με 100% Φυσικό Τρόπο

a.alefragkis

Τερηδόνα – Οι Τροφές που Προστατεύουν τα Δόντια

Evi Makavelou

Η Δυσάρεστη Αναπνοή και οι Αιτίες της

yoadmin

Οι Συχνότερες Παθήσεις των Δοντιών

yoadmin

Παιδιά και Στοματική Φροντίδα

yoadmin

Τα Βήματα που Πρέπει να Ακολουθήσετε για την Σωστή Φροντίδα των Δοντιών σας

a.alefragkis