Υγεία & Ομορφιά
Συμπληρώματα Διατροφής για Παιδιά
Παιδική Διατροφή

Συμπληρώματα Διατροφής για Παιδιά

Πολλά παιδιά στην προσχολική και σχολική ηλικία, παρά τις προσπάθειες των γονιών τους, δεν ακολουθούν μια διατροφή που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες για την ανάπτυξή τους.

Οι αστοχίες της διατροφής ενός σημερινού παιδιού αφορούν κυρίως την ποσότητα και τη σύσταση της τροφής, καθώς και την πρόληψη βιταμινών, κυρίως σιδήρου, ασβεστίου και ψευδαργύρου.

Η κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει τόσο στην ανάπτυξη του παιδιού (σωματική, ψυχική, μαθησιακή), όσο και στην ανάπτυξη νοσημάτων που μπορούν να εμφανιστούν στην ενήλικη ζωή.

Συμπληρώματα Διατροφής για Παιδιά

Η ανεπάρκεια σημαντικών στοιχείων από τον οργανισμό (π.χ. σιδήρου, ψευδαργύρου, ιωδίου, βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος), μπορούν να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα, όπως διαταραχή νευροψυχολογικής λειτουργικότητας, καθυστέρηση ανάπτυξης, προβλήματα συμπεριφοράς –έκδηλα κυρίως κατά τη σχολική ηλικία – κακές οπτικοκινητικές επιδόσεις και αρνητικές επιδράσεις στη νοητική ανάπτυξη και στη συμπεριφορά και μειωμένη σχολική απόδοση.

Η ανεπαρκής λήψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων μπορεί να αντισταθμιστεί με πρόσληψη ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής για παιδιά.

Με τον όρο συμπληρώματα διατροφής, εννοούμε τα σκευάσματα βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, τα οποία μπορεί να προτείνει κανείς σ’ ένα παιδί για τη διατροφή του οποίου υπάρχουν αμφιβολίες.

Η χορήγηση τους σε σωστές ημερήσιες ποσότητες δεν ενέχει κινδύνους. Αντίθετα, μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμη, καθώς θα χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό του μόνο ότι ενδεχομένως λείπει.

Είναι όμως βέβαιο ότι ή χρήση τους δεν υποκαθιστά τη σωστή διατροφή, ούτε είναι ηθικά επιτρεπτό να λειτουργεί σαν άλλοθι για τη διατροφική προχειρότητα στα παιδιά αυτά.

Είναι σημαντικό επίσης να τονιστεί ότι ο «δυτικός» τρόπος διατροφής, δυστυχώς αυξάνει το βάρος των παιδιών, δημιουργώντας προβλήματα παχυσαρκίας, ενώ την ίδια στιγμή ως κακός τρόπος διατροφής, δεν καλύπτει όλες τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.

Υποψήφια παιδιά για σύσταση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής:

• Παιδιά που τρέφονται κυρίως με κρέας.

• Παιδιά που οι γονείς τους δεν καταναλώνουν οι ίδιοι φρούτα λαχανικά, γαλακτοκομικά.

• Παιδιά που ωθούνται στη κατανάλωση προϊόντων λάιτ που είναι πτωχά σε ασβέστιο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, φώσφορο, βιταμίνες.

• Παιδιά φτωχών οικογενειών (παραμελημένα ή κακοποιημένα).

• Παιδιά με πολύ περιορισμένη ποικιλία στη διατροφή τους. Παιδιά ιδιότροπα με αυστηρά επιλεκτική διατροφή που αποτελούν το 25% του συνόλου σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες.

• Παιδιά με ανορεξία.

Η ανεπαρκής λήψη βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων μπορεί να αντισταθμιστεί με πρόσληψη ειδικών συμπληρωμάτων διατροφής για παιδιά.

• Παιδιά σε δίαιτα απώλειας βάρους.

• Έφηβοι σε χορτοφαγικές δίαιτες.

• Παιδιά με χρόνιες παθήσεις που λαμβάνουν συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή (π.χ Questran).

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παιδική Παχυσαρκία – Τι Πρέπει να Γνωρίζουν οι Γονείς

Η Κοιλιοκάκη στην Παιδική Ηλικία

yoadmin

Αλήθειες και Ψέματα για τον Μητρικό Θηλασμό

yoadmin

Μια Βιταμίνη την Ημέρα, τις Αρρώστιες Κάνει Πέρα

yoadmin

Χρειάζεται το Παιδί σας Πολυβιταμινούχα Συμπληρώματα;

yoadmin

Παιδιά Xωρίς Πρωινό Έχουν Έλλειψη Βιταμινών

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ