Υγεία & Ομορφιά
Image default
Δερματολογία

Συχνή Φαγούρα στο Κεφάλι – Ποιες Αιτίες Μπορεί να την Προκαλούν

Η φαγούρα σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος είναι κάτι το φυσιολογικό και δεν χρειάζεται να μας ανησυχεί.

Εάν όμως η ανάγκη να ξύσετε το τριχωτό της κεφαλής σας έχει μετατραπεί σε καθημερινή συνήθεια και η συχνότητά της σας προβληματίζει, ενδέχεται να μην έχετε απλά ξηρδερμία.

Πολλές ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στο κεφάλι σας, από απλή πιτυρίδα έως και το παράσιτο ringworm ή κάτι πιο σοβαρό, όπως μια βακτηριακή λοίμωξη ή αυτοάνοσο νόσημα.

Για να μπορέσετε να σταματήσετε την φαγούρα, θα πρέπει να βρείτε τι είναι αυτό που την προκαλεί.

Στη συνέχεια αναλύουμε μερικές κοινές αιτίες και τις αντίστοιχες θεραπείες για την φαγούρα του τριχωτού της κεφαλής:

Πολλές ασθένειες μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα στο κεφάλι σας, από απλή πιτυρίδα έως και το παράσιτο ringworm ή κάτι πιο σοβαρό, όπως μια βακτηριακή λοίμωξη ή αυτοάνοσο νόσημα.

Πιτυρίδα και σμηγματορροϊκή δερματίτιδα

Είναι η συνηθέστερη αιτία της φαγούρας στο τριχωτό της κεφαλής.

Πρόκειται για φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού σας σε μια υπερανάπτυξη μυκητών που προκαλεί την φαγούρα και απολέπιση.

Αυτοί οι μύκητες ζουν φυσικά στο τριχωτό της κεφαλής και σε άλλες τριχωτές περιοχές του σώματος, αλλά το πρόβλημα προκύπτει όταν υπάρχουν σε μεγάλη συγκέντρωση.

Για τις ήπιες περιπτώσεις, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα απλό αντιπιτυριδικό σαμπουάν που περιέχει σελήνιο ή ψευδάργυρο.

Για πιο σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί μια συνταγή για ειδικό αντιμυκητιακό σαμπουάν, για τοπική εφαρμογή κορτιζόνης ή για κάποιο άλλο φαρμακευτικό αφρό, διάλυμα, κρέμα ή αλοιφή.

Ψωρίαση

Αυτή είναι μια χρόνια αυτοάνοση νόσος που προκαλεί κόκκινα, φολιδωτά μπαλώματα στο δέρμα ή στο τριχωτό της κεφαλής.

Δεν μπορείτε να κολλήσετε ψωρίαση από άλλους ανθρώπους.

Δεν είναι γνωστό το τι ακριβώς προκαλεί αυτήν τη διαταραχή του δέρματος, αλλά έχετε περισσότερες πιθανότητες να την αναπτύξετε, αν κάποιος στην οικογένειά σας την έχει ήδη.

Οι βαφές μαλλιών, το έκζεμα και η ατοπική δερματίτιδα είναι άλλες, λιγότερο συχνές, αιτίες της φαγούρας του τριχωτού της κεφαλής.

Για να την αντιμετωπίσετε, δοκιμάστε κάποια από τα διαθέσιμα φαρμακευτικά σαμπουάν που περιέχουν λιθανθρακόπισσα ή σαλικυλικό οξύ.

Αν αυτά δεν έχουν αποτέλεσμα, κλείστε ένα ραντεβού με το δερματολόγο σας, που θα σας συνταγογραφήσει ενδεχομένως κάποιο ισχυρότερο σαμπουάν και ίσως κάποιο σκεύασμα με κορτιζόνη.

Μύκητες

Η tinea capitis είναι μία μυκητιακή λοίμωξη που εκτείνεται βαθιά μέσα στο θύλακα της τρίχας, προκαλώντας στρογγυλά μπαλώματα τριχόπτωσης που αυξάνουν σε μέγεθος συναρτήσει του χρόνου.

Εάν έχετε μια τέτοια λοίμωξη κάπου αλλού στο δέρμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία φαρμακευτική αλοιφή με αντιμυκητιασική σύνθεση.

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο με το τριχωτό της κεφαλής.

Δεδομένου ότι η λοίμωξη υπάρχει στο βάθος του θύλακα της τρίχας, θα πρέπει να πάρετε αντιμυκητιασικά φάρμακα που θα λαμβάνονται από το στόμα για την επίλυση του προβλήματος.

Επειδή, ωστόσο, πρόκειται για ισχυρό φάρμακο, ο γιατρός θα σπεύσει πρώτα να σας κάνει εξετάσεις για να επιβεβαιώσει ότι αυτή είναι η αιτία της λοίμωξης.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Οι βαφές μαλλιών, το έκζεμα και η ατοπική δερματίτιδα είναι άλλες, λιγότερο συχνές, αιτίες της φαγούρας του τριχωτού της κεφαλής.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις γενικά θα υποχωρήσουν από μόνες τους, αν μπορείτε να αναγνωρίσετε και να αποφύγετε τα χημικά στα οποία είστε αλλεργικοί.

Αυτό ίσως απαιτήσει κάποιες εξειδικευμένες εξετάσεις στο γραφείο ενός δερματολόγου για να εντοπιστεί η χημική ουσία που σας προκαλεί την αλλεργία.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τι Είναι η Ορμονική Ακμή και πώς Σχετίζεται με την Εμμηνόπαυση

a.alefragkis

Ακμή στην Ενήλική Ζωή: Οι Αιτίες που Συχνά Αγνοούμε

Δέρμα με Φαγούρα: Μικρές Συμβουλές

yoadmin

Πανάδες – Τι τις Προκαλεί και πώς θα τις Αντιμετωπίσετε;

a.alefragkis

Πώς να Θεραπεύσετε την Ορμονική Ακμή με Φυσικούς Τρόπους

a.alefragkis

Πρόληψη και Θεραπεία της Ακμής με Αιθέρια Έλαια

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ