Υγεία & Ομορφιά
Image default
Πεπτικό Σύστημα

Σπαστική Κολίτιδα – Με Ποιους Τρόπους Μπορείτε να Ανακουφιστείτε από τα Συμπτώματα

Η σπαστική κολίτιδα άλλως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία λειτουργική διαταραχή που εμφανίζεται σε αξιοσημείωτη μερίδα του πληθυσμού.

Κύριο χαρακτηριστικό της είναι οι αλλαγές στις συνήθειες κένωσης του εντέρου χωρίς να υπάρχει κάποια οργανική νόσος, το χρόνιο κοιλιακό άλγος, το φούσκωμα και η επακόλουθη δυσφορία.

Η σπαστική κολίτιδα μπορεί να παρουσιαστεί με τη μορφή διάρροιας ή δυσκοιλιότητας, ενώ συχνά υπάρχει εναλλαγή μεταξύ των δύο.

Το σύνδρομο όπως προαναφέρθηκε δεν είναι σπάνιο και ταλαιπωρεί το 11-14% του ενήλικου πληθυσμού.

Η σπαστική κολίτιδα άλλως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μία λειτουργική διαταραχή που εμφανίζεται σε αξιοσημείωτη μερίδα του πληθυσμού.

Εμφανίζεται σε μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες ενώ τα ακριβή του αίτια δεν έχουν ακόμα διελευκανθεί.

Ενδέχεται να προκαλείται από κάποια μόλυνση ή από δίαιτα, ενώ έχει προταθεί ότι μπορεί να αποτελεί και ψυχοφυσιολογικό φαινόμενο.

Εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να πάσχετε από σπαστική κολίτιδα καλό είναι να παρατηρήσετε για ένα εύλογο διάστημα τα συμπτώματα και να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό για την ορθή γνωμάτευση.

Πέρα από τυχόν φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να σας χορηγήσει, σημαντικό είναι να κάνετε ορισμένες αλλαγές στην διατροφή σας, καθώς και άλλες μικρές μεταβολές στην καθημερινότητά σας προκειμένου να ανακουφιστείτε από τα συμπτώματα.

Ο γαστρεντερολόγος συχνά συνταγογραφεί φάρμακα για τη σπαστική κολίτιδα, όμως το 70% των ασθενών με ευερέθιστο έντερο δεν λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή και η ανακούφιση των συμπτωμάτων γίνεται μέσω της διατροφής.

Οι τροφές που επηρεάζουν την ένταση των συμπτωμάτων είναι διαφορετικές σε κάθε ασθενή.

Για αυτό το λόγο, το πρώτο πράγμα που οφείλει να κάνει κάποιος που υποφέρει από το σύνδρομο αυτό είναι να διατηρήσει ένα ημερολόγιο καταγραφής πρόσληψης τροφής και συνηθειών του γαστρεντερικού σωλήνα.

Στους ασθενείς αυτούς που κυριαρχεί η διάρροια, δεν θα πρέπει να γίνεται αύξηση των φυτικών ινών.

Με τον τρόπο αυτό μπορούν να εντοπιστούν οι τροφές εκείνες που αυξάνουν ή μειώνουν τα συμπτώματα και να προσαρμοστεί η δίαιτα αναλόγως.

Οι τροφές που οξύνουν το πρόβλημα πρέπει να αντικαθίστανται από άλλες με παρόμοια χαρακτηριστικά που δεν θα μειώσουν την ποιότητα της διατροφικής πρόσληψης.

Μεγάλο κεφάλαιο στην σπαστική κολίτιδα είναι οι φυτικές ίνες.

Για τους ασθενείς στους οποίους κυριαρχεί η δυσκοιλιότητα, η αύξηση της πρόσληψης φυτικών ινών και συγκεκριμένα διαλυτών (αυτών δηλαδή που βρίσκονται στα όσπρια, στη βρώμη, στο κριθάρι, στα φρούτα και στα λαχανικά) μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα, αρκεί να συνδυαστεί με αύξηση στην πρόσληψη του νερού.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες (αυτές δηλαδή που βρίσκονται στα προϊόντα ολικής άλεσης ) δεν έχει φανεί να βοηθούν στο ευερέθιστο έντερο.

Στους ασθενείς αυτούς που κυριαρχεί η διάρροια, δεν θα πρέπει να γίνεται αύξηση των φυτικών ινών.

Οι τροφές που ενοχοποιούνται συχνότερα είναι η καφεΐνη, η λακτόζη, η γλουτένη και η φρουκτόζη.

Επιπλέον, τα μικρά και συχνά γεύματα έχει φανεί ότι βοηθούν στα συμπτώματα.

Η πρόσληψη προβιοτικών μπορεί να βοηθήσει το ευερέθιστο έντερο.

Δοκιμάστε γιαούρτια ή άλλα τρόφιμα με προβιοτικά που κυκλοφορούν στην αγορά και δείτε αν μπορεί να βελτιώσει τα δικά σας συμπτώματα.

Ένας ακόμη μη διατροφικός παράγοντας που έχει ενοχοποιηθεί για όξυνση των συμπτωμάτων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου είναι το στρες.

Έτσι, τεχνικές μείωσης του στρες μπορούν να εφαρμοστούν στους ασθενείς και να οδηγήσουν σε μείωση των συμπτωμάτων.

Η άσκηση έχει και αυτή φανεί να έχει αποτελέσματα στην ανακούφιση των ασθενών.

www.y-o.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αιμορραγία Ανώτερου Πεπτικού

yoadmin

Έντερο – Προληπτικός Έλεγχος και Διατροφή

yoadmin

Καρκίνος του Παχέος Εντέρου – Ποια Σημάδια Πρέπει να Προσέξετε

a.alefragkis

Προειδοποιητικά Σημάδια που Δείχνουν Πρόβλημα στο Έντερο

a.alefragkis

Δυσκοιλιότητα – Με Ποιες Παθήσεις Μπορεί να Συνδέεται

a.alefragkis

Απεικονιστικές Εξετάσεις και Θεραπεία Όγκων Λεπτού Εντέρου

yoadmin

ΑΦΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ